Ξέμεινε από εμβόλια η Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας

emvolioΜόλις χθες ο πρόεδρος των ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, Μανόλης Μάκαρης, δήλωσε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο όσα τονίζει τους τελευταίους μήνες: το σύστημα υγείας νοσεί σοβαρά και στη Μεσσηνία.

Το επιβεβαιώνουν όσοι εργάζονται στο Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας, όταν σημειώνουν με πίκρα ότι η απόπειρά τους, πριν από δύο χρόνια περίπου, «δυστυχώς πάει καλά».

Τούτο σημαίνει ότι η χώρα και ο λαός της δεν πάνε καλά. Οι επισκέψεις ανασφάλιστων ελεύθερων επαγγελματιών, ευπαθών κοινωνικών ομάδων κάθε ηλικίας, συνταξιούχων που δεν έχουν να πληρώσουν πλέον για την υγεία τους, είναι καθημερινό φαινόμενο.

Χθες μάθαμε ότι η Διεύθυνση Υγείας του νομού δε διαθέτει πλέον εμβόλια για παιδιά και ασθενείς που δεν έχουν ασφάλιση. Κι αυτό συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας.

Αν δεν υπήρχαν και οι δομές αλληλεγγύης που προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν, κανείς δεν ξέρει τι θα συνέβαινε. Βέβαια, οι συγκεκριμένες δομές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το κράτος. Αν δεν υπάρξει σοβαρή κρατική μέριμνα, η… βόμβα θα σκάσει και τότε θα είναι πολύ αργά για λόγια συμπόνιας.

Τα ζοφερά, όμως, στοιχεία για την κατάσταση που βιώνει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δε σταματούν. Μητέρες, παιδιά, ακόμα και τα έμβρυα μέσα στην κοιλιά της μητέρας, χτυπάει η κρίση.

Σύμφωνα με τη Λιάνα Μαΐλλη, πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου, μόνο το κόστος νοσοκομειακής περίθαλψης για τους ανασφάλιστους υπολογίζεται σε 110 ευρώ την ημέρα, ενώ «ανεπαρκής έως ανύπαρκτος» είναι ο εμβολιασμός των απόρων παιδιών. Το δε 65-70% των παιδιών εμβολιάζονται σε ιδιωτικούς γιατρούς, ανεβάζοντας το βεβαρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό ανέργων και ανασφάλιστων γονιών.

Έγινε αναφορά, επίσης, σε «οικονομική υπογονιμότητα», με πτώση γεννήσεων που υπολογίζεται σε 20%, αλλά και αύξηση των ανασφάλιστων γυναικών, που δημιουργεί προβλήματα υγείας στα έμβρυα, τα οποία εντάσσονται στις στρατιές μελλοντικών ασθενών.

Όπως σχολίασε, με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας «επίδομα παίρνουν μόνο οι έγκυοι που θα γεννήσουν στο σπίτι. Δηλαδή, πριμοδοτούν τον κίνδυνο», ενώ η έγκυος θα έπρεπε να έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας, και πρότεινε να δοθούν βιβλιάρια πρόνοιας για τις ανασφάλιστες εγκύους και τα παιδιά.

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

http://www.tharrosnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *