Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου, όταν ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από τη σφαίρα του αστυνομικού, Επ. Κορκονέα, στα Εξάρχεια.γρηγοροπουλος
Μαθητές, φοιτητές αντιεξουσιαστικές κινήσεις, οργανώσεις της Αριστεράς και άλλοι σύλλογοι καλούν σήμερα σε συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Πάτρα και άλλες πόλεις, στη μνήμη του άτυχου μαθητή.

Στις 11 το πρωί πραγματοποιείται στα Προπύλαια της Αθήνας μαθητικό συλλαλητήριο προς τη Βουλή και συναυλία, ενώ στις έξι το απόγευμα ακολουθεί δεύτερη συγκέντρωση και πορεία από πολιτικές νεολαίες, οργανώσεις της Αριστεράς κ.λπ.

Κλειστοί θα είναι από τις 10 το πρωί οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ευαγγελισμός».

Η νύχτα που συγκλόνισε την Αθήνα
Ωρα 21.13 το βράδυ: Στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από σφαίρα του ειδικού φρουρού, Επ. Κορκονέα.

Είχε προηγηθεί λεκτικός διαξιφισμός της παρέας του μαθητή με τους δύο ειδικούς φρουρούς που περιπολούσαν στην περιοχή. Ο θάνατος του παιδιού ήταν ακαριαίος αφού ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

Διακομίζεται στον Ευαγγελισμό περίπου μισή ώρα αργότερα και στο σημείο αρχίζει να συγκεντρώνεται πολύς κόσμος.

Η δολοφονία γίνεται αστραπιαία γνωστή, κυρίως μέσω του Διαδικτύου. Ακολουθεί εντυπωσιακή σε αμεσότητα και αυθορμητισμό μαζική οργισμένη αντίδραση διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας.

Μέσα σε λίγες ώρες οι ειρηνικές διαδηλώσεις μετετράπησαν σε συγκεντρώσεις με θυμό και αγανάκτηση, με βίαια επεισόδια και καταστροφές. Η αστυνομική βία ήταν παρούσα σε πολλές από τις διαμαρτυρίες των νεαρών (και όχι μόνο) μαθητών με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Συγκροτείται το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο προς το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας. Στην πορεία χιλιάδων διαδηλωτών, η Λ. Αλεξάνδρας και οι κάθετοι δρόμοι «φλέγονται». Μολότοφ σε αυτοκίνητα και καταστήματα. Σύννεφο δακρυγόνων στο κέντρο της πόλης και μαζικές συλλήψεις.

Η δολοφονία Γρηγορόπουλου αποτέλεσε τη θρυαλλίδα που έβαλε τη φωτιά, ώστε να βγαίνουν οι μαθητές, οι φοιτητές, οι νέοι στον δρόμο ζητώντας «σχολεία δημοκρατικά κι όχι μαθητές με σφαίρα στην καρδιά», «λεφτά για την παιδεία κι όχι περιπολικά για την αστυνομία».

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, ύστερα από 84 συνεδριάσεις και 16 ημέρες διάσκεψης του δικαστηρίου και καταδικάστηκε σε ισόβια.

Κατά πλειοψηφία, επίσης, οι δικαστές έκριναν ένοχο για απλή συνέργεια, τον δεύτερο ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη. Καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *