Ορόσημο για τον ΕΟΠΥΥ η 6η Δεκεμβρίου

ζετα μακρηΗ υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή μιλώντας στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο” υποστήριξε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για ξαφνικό θάνατο στον ΕΟΠΥΥ.

“Τυχαίνει αγοραστής υπηρεσιών ο ΕΟΠΥΥ αλλά δεν σημαίνει αυτό ούτε ξαφνικό θάνατο ούτε απαραίτητα απολύσεις. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ενοποιείται, διοικητικά θα είναι ενιαία και οι γιατροί αυτοί θα παρέχουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα εάν και εφόσον η ειδικότητά τους, οι γνώσεις τους και η διάθεσή τους είναι σε αυτήν. Σε ό,τι αφορά γιατρούς που η ειδικότητά τους δεν είναι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, όπως είναι οι πλαστικοί όπως είναι οι χειρουργοί, μετά από την χαρτογράφηση και των αναγκών του ΕΣΥ θα ληφθεί οριστική απόφαση που θα τοποθετηθούν” είπε χαρακτηριστικά η κ. Μακρή.

Η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια υγεία είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε απολύσεις, είπε με παρέμβασή του στην εκπομπή ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ.

“Η απόφαση που είναι της κυβέρνησης να μετατρέψει τον ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή και όχι πάροχο υγείας σημαίνει κλείσιμο των μονάδων των δημοσίων δομών του συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ γιατροί, υγειονομικοί, διοικητικοί θα απολυθούν” υποστήριξε ο κ. Προβατάς.

Η κ. Μακρή τόνισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση, λέγοντας: “Όταν τελειώσει και η χαρτογράφηση τότε θα ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα αφορούν σε ειδικότερες λεπτομέρειες. 6 Δεκεμβρίου τελειώνει η αξιολόγηση και εν συνεχεία θα ληφθούν οι αποφάσεις”.

Εν τω μεταξύ φαίνεται πως η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων θα συνεχιστεί καθώς οι δύο πλευρές παραμένουν ανυποχώρητες στις θέσεις τους με τους χιλιάδες ασφαλισμένους να μην μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους και να γράψουν τα φάρμακά τους.

Οι γιατροί έχουν αποφασίσει απεργίες μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου και ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το σχέδιο για τις απολύσεις και την διαθεσιμότητα στον ΕΟΠΥΥ ενώ δεν αποκλείεται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και μετά τις 9 του μήνα αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει ούτε βήμα πίσω, και η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει είτε προσέλθουν οι γιατροί σε διάλογο είτε όχι.

 

Πηγή: Megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *