Ακριβότερα στην Ελλάδα τα γενόσημα

φαρμακαΓενόσημα φάρμακα πωλούνται ακόμη και 865% ακριβότερα στην Ελλάδα απ’ ότι σε άλλες χώρες, όπως είναι η Σουηδία.

Για παράδειγμα:

• Το γενόσημο της σιμβαστατίνης (για τη δυσλιπιδαίμια) 40 mg στη Σουηδία με 100 δισκία έχει λιανική τιμή 61 σουηδικές κορώνες (=7,33 ευρώ) ενώ στην Ελλάδα έχει λιανική τιμή 21,24 ευρώ με 30 δισκία μόνο, δηλαδή είναι 865% πιο ακριβό στην Ελλάδα από τη Σουηδία!

• Το γενόσημο της παντοπραζόλης (για έλκος στομάχου, παλινδρόμηση) 40mg το κουτί με 98 χάπια 8.38 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα με 28 χάπια 16.65 ευρώ.

• To γενόσημο της ρισερδονάτης (για την οστεοπόρωση) 35mg στη Σουηδία 12 χάπια 27.21 ευρώ, στην Ελλάδα με 4 χάπια: 15.43 ευρώ.

Πώς γίνεται η τιμή ενός γενόσημου να είναι πάνω από 800% πιο υψηλή από άλλη χώρα της Ε.Ε. με υψηλότερο μάλιστα οικονομικό επίπεδο.

Ο γιατρός Μανόλης Πατεράκης λέει στην “Π”:

“Σίγουρα δεν έχει το ίδιο κόστος παραγωγής ένα γενόσημο απο μια ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε σχέση με μια πολυεθνική που παράγει εκατονταπλασίες ποσότητες. Είτε λόγω δυνατότητας παραγωγής είτε λόγω εργατικών χεριών είτε λόγω προσωπικού που απασχολεί η καθεμιά εταιρεία, αλλά η διαφορά ειναι τεράστια και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά!”.

Ο ίδιος σημειώνει: “Ποιος και πώς καθορίζονται οι τιμές; Γιατί στην Ελλάδα πληρώνουμε ακριβά το κάθε προϊον είτε λέγεται φάρμακο είτε μακαρόνια είτε γάλα; Και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης;

Πώς γίνονται οι έλεγχοι για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας ενός γενόσημου; Διότι πολλά έχουν ακουστεί για εταιρείες που έχουν αποκλειστεί ακόμα και από την Αμερική που θεωρείται ότι έχει από τους πιο δυνατούς οργανισμούς φαρμάκου στον κόσμο.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι άσα δημοσιεύονται δεν είναι τίποτα παραπάνω από πόλεμο εταιρειών και συμφερόντων και οι ασθενείς απλά στη μέση! Κάποια στιγμή όλοι μας θα πρέπει να σκεφτούμε τους ασθενείς που τα πληρώνουν όλα και ακούνε δεξιά και αριστερά πράγματα που τους προβληματίζουν και τους αποπροσανατολίζουν!

Κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρουν επίσημα θέση όλοι οι αρμόδιοι φορείς και εκπρόσωποι ώστε να σταματήσει ο παραλογισμός και η παραπληροφόρηση! Σε περίοδο κρίσης δεν υπάρχουν περιθώρια αισχροκέρδειας ούτε εκμετάλλευσης! Επίσης καλό θα ήταν και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να συνεννοηθούν ή ακόμα και να ενωθούν για να αντέξουν τον πόλεμο που γίνεται απο πολυεθνικές εταιρείες στον χώρο του γενόσημου! Εταιρείες που πραγματικά αξίζουν και προσφέρουν με γνώμονα την ποιότητα και έχουν ένα πάρα πολύ καλό όνομα και στο εξωτερικό! Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε και να στηρίξουμε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία αλλά οφείλουμε και να είμαστε προσεκτικοί στις χρεώσεις και τα κοστολόγια διότι δεν είναι μόνο ο ασθενής που πληρώνει τις υπερκοστολογήσεις αλλά και κάθε ασφαλισμένος βάσει των ασφαλιστικών του εισφορών!

 

Τιμές γενόσημων φαρμάκων

 

με παραδείγματα σε Ελλάδα-Σουηδία

 

Γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα σε τιμές πολλαπλάσιες της Σουηδίας.

 

Παραδείγματα με τιμές (η επιλογή είναι τυχαία) από την πολυεθνική εταιρία sandoz, θυγατρική της Norvartis, που διαθέτει φάρμακα και στην Ελλάδα και στη Σουηδία. Σε άλλες εταιρίες που είναι σουηδικές ή βρετανικές και δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, οι τιμές είναι ακόμη πιο χαμηλές.

 

1) Το γενόσημο του controloc 40mg: Στη Σουηδία: pantoprazol/sandoz 98 χάπια: 8.38 ευρώ, στην Ελλάδα: Ozepran 28 χάπια: 16.65 ευρώ.

 

2) To γενόσημο του actonnel 35mg: RISEDRONATE/SANDOZ στην Ελλάδα:4 χάπια:15.43 ευρώ, στην Σουηδία 12 χάπια: 27.21 ευρώ.

 

3) To γενόσημο του Lipitor 40mg: Atorvastatin/sandoz: Στη Σουηδία 30 χάπια: 20.86 ευρώ, στην Ελλάδα τα 30 χάπια: 29.61 ευρώ.

 

4) To γενόσημο του Losec 20mg: Στη Σουηδία: omeprazol/sandoz 28 χάπια: 5.77 ευρώ, στην Ελλάδα: Ortanol 28 χάπια, 15.30 ευρώ.

 

5) To γενόσημο του Zyprexa 5mg: Olanzapin/Sandoz: Στη Σουηδία 28 χάπια: 9.14 ευρώ, στην Ελλάδα: 28 χάπια: 25.75 ευρώ.

http://www.patris.gr/articles/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *