Ραδιοφωνική συνέντευξη του Υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα σχετικά με τη μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ.

μπεζαςΟ Υφυπουργός Υγείας, κ. Αντώνης Μπέζας, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, απηύθυνε έκκληση προς τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ να σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. «Κάνω έκκληση να σταματήσετε την απεργία και να γυρίσετε πίσω στα ιατρεία προς όφελος των πολιτών. Αν συνεχιστεί αυτή η απεργία, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παραδέχθηκε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία, στο χώρο της Υγείας έχουμε έλλειψη προσωπικού» και υποστήριξε ότι «δεν θέλουμε να αδυνατίσουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας αλλά αντιθέτως να το ενδυναμώσουμε».

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Υγείας τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας, ώστε να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. «Προχωρούμε μια μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δεν μπορούμε όταν κάνουμε μια μεταρρύθμιση να μην κάνουμε αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού. Πρέπει να πάμε σε μια ενοποίηση των μονάδων υγείας του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ. Συμφωνούμε ότι είναι καλύτερο για τον ΕΟΠΥΥ να μετατραπεί σε αγοραστή. Ο νέος φορέας ΠΦΥ θα μπορούσε να υπαχθεί στις ΥΠΕ για να είναι ανεξάρτητος από τα νοσοκομεία. Θέλουμε να λειτουργεί με επάρκεια η Πρωτοβάθμια Φροντίδα για να προλαμβάνει τον κόσμο από το να πηγαίνει για το παραμικρό στα νοσοκομεία. Πάμε λοιπόν σε αξιολόγηση των δομών του ΕΟΠΥΥ, δεν γίνεται αξιολόγηση προσωπικού σε αυτή τη φάση. Σε επόμενη φάση θα γίνει αξιολόγηση προσωπικού».

Ο κ. Μπέζας εκτίμησε ότι «σε νοσηλευτικό, εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, ενώ σχετικά με το ιατρικό προσωπικό πιθανώς να υπάρχει διαθεσιμότητα για κάποιες ειδικότητες που δεν προσιδιάζουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Δεσμευόμαστε ότι θα είναι ένας δημόσιος φορέας με δωρεάν πρόσβαση και καθολική παροχή υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες, ενώ οι νέες μονάδες θα δουλεύουν σε 24ωρη βάση», κατέληξε ο κ. Μπέζας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.