Πρόεδρος ΕΟΦ: Απολύτως ασφαλή τα φάρμακα, πρωτότυπα και γενόσημα

φαρμακειαΑπολύτως ασφαλή είναι τα φάρμακα, πρωτότυπα και γενόσημα, που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, καθώς οι έλεγχοι διεξάγονται σε πολλά επίπεδα από την παραγωγή έως το ράφι του φαρμακοποιού, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Λιτζέρης, απευθύνοντας έκκληση για ενίσχυση του Οργανισμού με εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο κ. Λιτζέρης, παρεμβαίνοντας στο θέμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με την τροπολογία για τα φάρμακα, και απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο «ΕΟΦ είναι διαλυμένος» δήλωσε ότι «αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες δεν μπορούν να εισχωρούν στο θέμα του φαρμάκου».

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ παραδέχθηκε ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες και οι 160 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει είναι υψηλού επιστημονικού επιπέδου και υπερβάλουν εαυτόν προκειμένου να διεξάγονται οι έλεγχοι. Ο ίδιος, είπε ότι έχει γίνει «φορτικός» στο πλαίσιο της κινητικότητας να μετακινηθεί προσωπικό προς τον ΕΟΦ.

Ο κ. Λιντζέρης πρόσθεσε ότι επιθεωρούνται, σε τακτική βάση, τα 60 εργοστάσια της χώρας, όπως και οι 35 εισαγωγικές εταιρείες φαρμάκου, ενώ ο ΕΟΦ, ως εντολοδόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και σε ένα εργοστάσιο στα Σκόπια, πέντε στην Ινδία και ένα στην Κίνα, από τα οποία εισάγονται πρώτες ύλες. «Οτιδήποτε παράγεται ή εισάγεται στην Ελλάδα παίρνει έγκυρο πιστοποιητικό ελέγχου με προδιαγραφές ΕΕ» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, από το 2010 έχουν ελεγχθεί περίπου 2.350 προϊόντα, εκ των οποίων το 50% είναι φάρμακα. Εξάλλου, ετησίως γίνονται περίπου 350 έλεγχοι σε φαρμακευτικά προϊόντα.

Όσον αφορά την τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων, ο κ. Λιτζέρης είπε ότι αυτή κινείται αναμφισβήτητα σε σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το πρόβλημα δεν θα το λύσει σε μόνιμη βάση.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της τιμολογιακής πολιτικής, ο πρόεδρος του Οργανισμού εξήγησε ότι θα μειωθεί η τιμή περίπου 100 φαρμάκων, η πατέντα των οποίων έληξε το 2012. «Η μείωση αυτή θα συμπαρασύρει και τις τιμές των γενόσημών τους, που θα κυμανθεί στο 65% της τιμής των off patent φαρμάκων» διευκρίνισε. Για τα φάρμακα προ του 2012 σημείωσε ότι θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις, κατά το νομοσχέδιο, ενώ σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΕΟΦ, υπάρχουν 14.329 σκευάσματα, εκ των οποίων 6.796 παρουσιάζουν πωλήσεις. Από αυτά, τα 3.423 είναι γενόσημα.

Όπως ανέφερε ο κ. Λιτζέρης, το τελευταίο έτος το ύψος των πωλήσεων των φαρμάκων ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 912 εκατ. ευρώ αφορούν τις πωλήσεις γενόσημων, ενώ σε ό,τι αφορά την προέλευση των γενόσημων, στη συντριπτική πλειοψηφία τους πρόκειται για ελληνικά φάρμακα.

http://news247.gr/e

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *