Δηλώσεις της Υφυπουργού Υγείας, κ. Ζέττας Μακρή, για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Οζετα μακρηι σημερινές δηλώσεις της Υφυπουργού Υγείας, κ. Ζέττας Μακρή, μετά τη συνάντησή της για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση:

ΕΡ. ΔΗΜ: Τι έγινε κατά τη συνάντησή σας; Υπάρχει περιθώριο σύγκλισης;

«Όσο εξαρτάται από εμάς υπάρχουν πολλά περιθώρια σύγκλισης, συνεννόησης και κοινής απόφασης. Έχω την αίσθηση ότι το ενδιαφέρον είναι κοινό: το συμφέρον των ασθενών. Βεβαίως προέχει και η διατήρηση των θέσεων εργασίας, κάτι για το οποίο έχουμε δεσμευτεί..

Αλλά από εκεί και πέρα το να είναι τα ψυχιατρικά νοσοκομεία σύγχρονα, να είναι οι κλινικές σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, είναι κοινή επιθυμία και κοινή αγωνία όλων».

ΕΡ. ΔΗΜ: Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα το οποίο περιμένουν να δουν και εκείνοι τι θα τηρηθεί και τι θα ακούσουν στο τέλος του.

«Κοιτάξτε, μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Σε ό,τι αφορά τα βήματα που θα γίνουν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Τον τελευταίο καιρό δεν σταμάτησα να επαναλαμβάνω ότι εισηγήσεις έχουν γίνει πολλές αλλά την τελική εισήγηση θα την κάνω εγώ ως Υφυπουργός και την τελική απόφαση θα την πάρει ο Υπουργός».

ΕΡ. ΔΗΜ: Κατευθυντήριες γραμμές έχουμε αυτή τη στιγμή;

«Θέλω να πω λοιπόν αυτό που ξεκαθάρισα από την αρχή, ότι οι δεσμεύσεις της χώρας μας δηλαδή το σύμφωνο Άντορ-Λυκουρέντζου θα το τηρήσω στο ακέραιο γιατί πέρα από ότι είναι συμφωνία της χώρας συνεπάγεται και πολλά χρήματα -απαραίτητα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση- αλλά τις λεπτομέρειες, τις παραμέτρους που ένας τέτοιος ευαίσθητος τομέας απαιτεί, δεν τις έχουμε αποφασίσει ακόμα και για αυτό δεν θέλω να πω κάτι που ενδεχομένως να ανατραπεί από δεδομένα ευαίσθητα, τα οποία οφείλουμε να λάβουμε υπ’ όψιν όλοι μας».

ΕΡ. ΔΗΜ: Στο νέο σχήμα οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν κάποια αυξημένη αρμοδιότητα;

«Πρέπει να σας πω ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι σοβαρές από αυτές, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Όμως επί των ημερών μας έχει γίνει πολύ συστηματικός έλεγχος. Για πολλές από αυτές συνεπάγεται περικοπές των χρημάτων που παίρνουν. Οι σοβαρές θα παίξουν ρόλο, οι υπόλοιπες θα απομονωθούν, ενώ έχουν μάλιστα σταλεί και υποθέσεις στον εισαγγελέα».

ΕΡ. ΔΗΜ: Θα μεταφερθούν ψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία.

«Είναι μία από τις σκέψεις μας αυτές. Επαναλαμβάνω σκέψεις για να μην παρεξηγηθώ και πυροδοτήσω νέο κύμα αντιδράσεων. Μία από τις σκέψεις είναι να μεταφερθούν οι ψυχιατρικές κλινικές. Να μεταφερθούν σε νοσοκομεία τα οποία έχουν τη δυνατότητα να τις υποδεχθούν. Κάτι που γίνεται σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στην Αγγλία που έχει ένα καλό σύστημα υγείας».

ΕΡ. ΔΗΜ: Ξέρουμε ποια είναι αυτά;

«Όχι, δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Υπάρχει μια σειρά προτάσεων αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Δεν έχουμε καν συζητήσει».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *