Συνδιάσκεψη Δ.Σ. ΠΙΣ με προέδρους Ι.Σ. χώρας. Ψήφισμα & Δ.Τ.

ΠΙΣ6-150x120Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει την απεργία των ιατρών του ΕΟΠΥΥ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει την απεργία των ιατρών των μονάδων του ΕΟΠΥΥ, την οποία έχει στηρίξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ, για 25 – 27 Νοεμβρίου 2013.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση, ότι η αποδυνάμωση των Δημόσιων Δομών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, με τη διαθεσιμότητα – κινητικότητα και τις απολύσεις του προσωπικού του, θα οδηγήσει στην ταλαιπωρία των εκατομμυρίων συμπολιτών μας που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, την αδυναμία λήψης των παροχών που έχουν ανάγκη, την εγκατάλειψη της θεραπείας από πολλούς πάσχοντες και την περαιτέρω επιβάρυνση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα.

Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος είναι αντίθετος στις επιλογές της κυβέρνησης και της task force να υποβαθμίσουν την ποιότητα της παρεχόμενης Π.Φ.Υ. και να στερήσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ειδικούς γιατρούς σε όλο τον πληθυσμό. Καταγγέλουμε την απεργοσπαστική τακτική της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ που προσπαθεί να αξιοποιήσει την επαγγελματική αγωνία των απολυμένων συναδέλφων με συμβάσεις έργου και τους καλεί να αναλάβουν υπηρεσία μόλις ανακοινώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, για ένα μόνο μήνα. Είναι εντυπωσιακή η αφερεγγυότητα των χειρισμών των κυβερνητικών υπευθύνων, που ενώ δηλώνουν με κάθε τρόπο πως η Π.Φ.Υ. δεν χρειάζεται εξειδικευμένους γιατρούς και χειρουργικές ειδικότητες, σπεύδουν να προσλάβουν γιατρούς αυτών των ειδικοτήτων για ένα μήνα.

Καλούμε τους συναδέλφους να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια του ιατρικού κόσμου και να μη δεχτούν να χρησιμοποιηθούν σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός ενάντια σε μια απεργία που αν δεν πετύχει όλοι θα είναι απολυμένοι ή σε διαθεσιμότητα την επόμενη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε πως όλοι οι γιατροί που εργάζονται στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, καλύπτονται να απεργήσουν από την απόφαση της Ομοσπονδίας.

Ο Π.Ι.Σ. θα αξιοποιήσει όλο το συνδικαλιστικό και νομικό οπλοστάσιο, προκειμένου να στηρίξει την απεργία και να αντιταχθεί στις απεργιακές τακτικές

Καλούμε τους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις της ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ και να αξιοποιήσουν κάθε πρόσφορο μέσο που θα ενισχύει την ενότητα και την αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλους τους εργαζόμενους γιατρούς και τις τοπικές κοινωνίες που τελικά θα θιγούν από τα μέτρα κατεδάφισης της δημόσιας Π.Φ.Υ.

Ο Π.Ι.Σ. στηρίζει την επίσχεση εργασίας των Εργαστηριακών Ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ για το rebate, claw-back και τις ελεγκτικές εταιρείες, καθώς επίσης και τους ανεξόφλητους λογαριασμούς από τα ληξιπρόθεσμα.

Ο Π.Ι.Σ. δηλώνει πως θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και είναι έτοιμος για πανιατρικές κινητοποιήσεις, προς αποτροπή της πλήρους διάλυσης όλων των δημοσίων δομών υγείας που θα επιτείνουν την ανθρωπιστική κρίση, στην οποία βρίσκεται η χώρα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Π.Φ.Υ. : Σύμπραξη με ΥΠΕ ή ΕΟΠΥΥ με θεσμικό ρόλο των Ιατρικών Συλλόγων στην περιφεριακή διαχείριση της Π.Φ.Υ.

α) ανάγκες ασφαλισμένων

β) επάρκεια/ανεπάρκεια ιατρών

γ) επάρκεια περιφερειακού προϋπολογισμού Π.Φ.Υ.

δ) διαχείριση και διανομή κονδυλίων

ε) κλειστός κωδικός Π.Φ.Υ.

2. Νομικές ενέργειες και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – Ποινικές ευθύνες

3. Πολιτική πίεση στην πολιτική ηγεσία και βουλευτές.

4. Επικοινωνιακή πολιτική με στόχο την ανατροπή της απαξίωσης και στοχοποίησης του ιατρικού επαγγέλματος.

5. Διαδικαστικά προσκόμματα του Π.Ι.Σ και των Ιατρικών Συλλόγων, στην εκτέλεση των εσφαλμένων πολιτικών υγείας.

6. Συστηματική ενημέρωση πολιτών και κοινωνίας – Συνεντεύξεις Τύπου.

7. Κάλεσμα Π.Ι.Σ. και στήριξη εργαστηριακών ιατρών για ατομικές νομικές ενέργειες και ομαδική επίσχεση εργασίας. Εξουσιοδότηση από εργαστηριακούς ιατρούς προς Ιατρικούς Συλλόγους για νέα σύμβαση, επιτροπή διαπραγμάτευσης, με στόχο την προάσπιση αξιοπρεπών αμοιβών, ανάλογα με τα κοστολογικά βάρη και διατήρηση ποιότητας.

8. Όχι στον προσχηματικό διάλογο.

 Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Είμαστε έτοιμοι για πανιατρικές κινητοποιήσεις – Στηρίζουμε τις απεργίες των ιατρών του ΕΟΠΥΥ και των εργαστηριακών γιατρών

Η Συνδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της Χώρας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013, στην Αθήνα, ομόφωνα αποφάσισε:

·         Να διατρανώσει την ενότητα του ιατρικού κόσμου, αλλά και την διάθεση να αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις για την ασφαλή και υγιή περίθαλψη του ελληνικού λαού, την ευπρεπή λειτουργία των ιατρών και όχι μόνο τη διατήρηση αλλά την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.

·         Να δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση την αντίθεσή του στα καταστροφικά σχέδια που προωθούνται σήμερα για την αποδυνάμωση των Δημόσιων Δομών, τόσο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, όσο και την Νοσοκομειακής περίθαλψης.

·         Να συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε Κυβέρνηση, Πολιτικά Κόμματα και Φορείς να συνεργήσουν στην κατεύθυνση που επιβάλλει η ανθρωποκεντρική διάσταση της Υγείας και όχι η λογική βίαιων δημοσιονομικών προσαρμογών και λογιστικών τακτοποιήσεων.

·         Να στηρίξει την απεργιακή κινητοποίηση των ιατρών των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ 25-27 Νοεμβρίου 2013, η οποία στοχεύει να εμποδίσει την διάλυση της περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ με τη κινητικότητα-διαθεσιμότητα και απολύσεις χιλιάδων ιατρών.

·         Να καταγγείλει την απεργοσπαστική τακτική της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ που προσπαθεί να αξιοποιήσει την επαγγελματική αγωνία των απολυμένων ιατρών με συμβάσεις έργου και τους καλεί να αναλάβουν υπηρεσία για ένα μήνα, αμέσως όταν ανακοινώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση των ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

·         Να καλέσει τους ιατρούς που περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή, να μη δεχθούν να χρησιμοποιηθούν σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός ενάντια σε μία απεργία τη στιγμή που την επόμενη μέρα αν δεν διατηρηθούν οι Δομές του ΕΟΠΥΥ θα είναι απολυμένοι. Όλοι καλύπτονται οποιαδήποτε σχέση εργασίας και αν έχουν να απεργήσουν. Ο Π.Ι.Σ. θα αξιοποιήσει κάθε συνδικαλιστικό και νομικό όπλο, προκειμένου να στηρίξει την απεργία αυτή και να διδαχθεί στις απεργιακές τακτικές.

·         Ο Π.Ι.Σ. στηρίζει την επίσχεση εργασίας των εργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ που έχουν εξαγγείλει αρκετοί Ιατρικοί Σύλλογοι για το rebate, clawback, τις ελεγκτικές εταιρείες, καθώς επίσης και τους ανεξόφλητους λογαριασμούς από τα ληξιπρόθεσμα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει πως θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και είναι έτοιμος για πανιατρικές κινητοποιήσεις, προς αποτροπή της πλήρους διάλυσης όλων των Δημοσίων Δομών Υγείας που θα επιτείνουν την ανθρωπιστική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρας.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ TYΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *