“Σκούπα” αλλαγών και στα νοσοκομεία! Πως θα λειτουργούν από το 2014

νοσοκΜε νέους κανόνες θα λειτουργούν σε λίγο καιρό όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Τι ετοιμάζει ο Άδωνις

Μετά τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλάζουν όλα και στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Ο υπουργός Υγείας ανέθεσε σε ειδική επιστημονική ομάδα τη δημιουργία νέων κανόνων λειτουργίας όλων των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων στα πρότυπα της υπόλοιπης Ευρώπης. Οι ειδικοί θα ετοιμάσουν ένα πόρισμα-πρόταση το οποίο και θα παραδοθεί έως το τέλος του χρόνου στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε το πρώτο εξάμηνο του 2014 να τεθεί σε εφαρμογή.

Τι θα αλλάξει; Ο τρόπος υποδοχής των ασθενών, ο τρόπος εργασίας του προσωπικού, οι συνθήκες νοσηλείας και θεραπείας αλλά μεταξύ άλλων και η αρχειοθέτηση των στοιχείων του κάθε ασφαλισμένου. Ειδικότερα θα μπούνε συγκεκριμένοι κανόνες όπως: από την ώρα που ο γιατρός θα είναι υποχρεωμένος να βλέπει έναν νοσηλευόμενο ασθενή, μέχρι και την ώρα που θα πρέπει η νοσηλεύτρια να αλλάξει τον ορό.

Επίσης θα τεθούν νέοι όροι σχετικά με το πως θα αντιμετωπίζεται ένας ασθενής από την ώρα που θα περνά την πύλη του νοσοκομείου μέχρι και την ώρα που θα βγαίνει.

Με βάση τους σχεδιασμούς της επιστημονικής επιτροπής οι ασθενείς περνώντας την είσοδο του ΕΣΥ θα απευθύνονται σε ειδικό τμήμα το οποίο και θα τους κατευθύνει για το που πρέπει να πάνε για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα υγείας τους. Την ίδια ώρα θα καταγράφεται κάθε κίνησή τους ώστε να είναι σε γνώση των ιθυνόντων ο πλήρης “χάρτης” αποθεραπείας του κάθε ασφαλισμένου.

Νέες συνθήκες εργασίας θα υπάρξουν και για το προσωπικό το οποίο θα πρέπει να ακολουθεί ακόμη και χρονοδιάγραμμα εξέτασης και παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς.

Οι λεπτομέρειες θα βασισθούν πάντως στα πρότυπα λειτουργίας των νοσοκομείων της υπόλοιπης Ευρώπης αλλά και στους κανόνες που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Κανόνες θα μπούνε όμως και στα ογκολογικά νοσοκομεια τα οποία σήμερα αποτελούν τη μεγάλη πληγή του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση σκοπεύει να τα ενισχύσει με προσωπικόπου θα προσλάβει μετά και το πράσινο φως του Κ.Μητσοτάκη. Άλλωστε με βάση και τη λίστα που έδωσε στη βουλή ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης οι αναμονές ειναι τραγικές ειδικά για όσους προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο και να κρατηθούν στη ζωή.

Η επιστημονική επιτροπή στο πόρισμά της θα συμπεριλάβει ειδικούς κανόνες λειτουργίας για τα ογκολογικά νοσοκομεία αλλά και χρόνους εξυπηρετησης και προτεραιότητας των ασθενών με βάση τους κινδύνους που διατρέχουν.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

http://www.iatropedia.gr/articles/read/5454

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *