Άρχισαν τα όργανα στα ψυχιατρικά νοσοκομεία: Κινητικότητα εξπρές- Παραιτήθηκε ο Διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Δαφνί . Επιστολή παραίτησης

dafniΤην παραίτησή του υπέβαλε το πρωί της Παρασκευής ο Διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Δαφνί Όθωνας Χαραλαμπάκης μετά και αιφνίδιο το κύμα κινητικότητας που ξεκινά τόσο στο Δαφνί, όσο και στο Δρομοκαίτειο και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ανάστατοι οι εργαζόμενοι προχωρούν σε καταλήψεις

Τρεις κλινικές του Δαφνίου θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία ‘Σισμανόγλειο’, ‘Σωτηρία’ και ‘Πολυκλινική’ εκεί όπου υπάρχει διαθεσιμότητα χώρου. Οι κλινικές θα μεταφερθούν πακέτο προσωπικό κρεβάτια και μηχανήματα.

Να σημειωθεί ότι κάθε κλινική έχει 50 έως 60 εργαζόμενους ενώ φύλλο πορείας αναμένεται να πάρουν 30 διοικητικοί υπάλληλοι για να συμπληρωθεί η λειτουργία των κλινικών .

Αντίστοιχα από το Δομοκαίτειο όπου οι κλινικές είναι μικρότερες θα μεταφερθούν μια η δυο

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθεί κλινική ενηλίκων και παιδοψυχιατρική μονάδα στο ‘Ασκληπιείο’ Βούλας.

εξπρές κινητικότητα

Με μια αιφνίδια εντολή της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ξεκίνησε από χθες τις διαδικασίες για κινητικότητα εξπρές στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής αλλά και σε αυτό της Θεσσαλονίκης.

Οι συσκέψεις γίνονταν το τελευταίο διάστημα η μία μετά την άλλη χωρίς να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία και οι προθέσεις, ενώ εκτός των συζητήσεων βρισκόταν ο διοικητής του ψυχιατρικού νοσοκομείου «Δαφνί» γεγονός που τον έκανε το πρωί της Παρασκευής να δώσει την παραίτησή του.

Οι εργαζόμενοι είναι ανάστατοι και σκοπεύουν να κάνουν κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης αλλά και στην είσοδο.

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες σε κινητικότητα μπαίνουν από το Δαφνί 150 άτομα και 83 από το ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης ενώ δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι θα μπούνε στον πάγο από το Δρομοκαίτειο καθώς υπάρχουν νομικά ζητήματα καθώς πρόκειται για κληροδότημα.

Πάντως εντός της ημέρας αναμένονται ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και σε αυτό το κύμα της κινητικότητας που αποτελεί ουσιαστικά το δεύτερο μέρος.

Αναμένεται να ακολουθήσει κινητικότητα στα νοσοκομεία της περιφέρειας κάτι που θεωρείται πιο δύσκολο λόγω των ισορροπιών και των πιέσεων που ασκούνται από τοπικούς άρχοντες.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

http://www.iatropedia.gr/articles/read/5504          Κλικ ΕΔΩ

Η επιστολή Παραίτησης του Όθωνα Μ. Χαραλαμπάκη

 

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα λαμβάνω την τιμή να σας υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του κοινού Διοικητή των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής και Αθήνας, προτάσσοντας την αναγκαιότητα προάσπισης της εύρυθμης λειτουργίας τους. Θεωρώντας ότι η επί μακρόν συνεχιζόμενη απονομιμοποίηση των οργάνων διοίκησης καθώς και οι εν κρυπτώ αδιαφανείς και αιφνιδιαστικές διαδικασίες ουδόλως συμβάλλουν στην κατεύθυνση της ασφαλούς, εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των εν λόγω φορέων, παρακαλώ για την άμεση αποδοχή της παραίτησής μου.

Σε αυτό το πλαίσιο και διατυπώνοντας τις δέουσες ευχαριστίες προς το πρόσωπό σας για την έως τώρα συνεργασία μας θα ήθελα να να θέσω υπ’ όψιν σας και ορισμένα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και το μέλλον ειδικά του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής είναι – εξ όσων γνωρίζω – το πρώτο και μόνο νοσοκομείο που προέβη στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια φαρμάκων. Ευελπιστώ, φυσικά, ότι η εξαίρεση του ΨΝΑ θα είναι ο μελλοντικός κανόνας για την προμήθεια φαρμάκων από τις Μονάδες του ΕΣΥ. Διατελώ, επίσης, με την καλοπροαίρετη βεβαιότητα ότι αυτός είναι και ο στόχος του Υπουργείου, παρά το γεγονός ότι ουδείς άλλος διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί ούτε σε επίπεδο ΥΠΕ, οι οποίες διαθέτουν ήδη τη σχετική εξουσιοδότηση.

Το επόμενο σημείο στο οποίο θα ήθελα να στρέψω την προσοχή σας είναι αυτό των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων Υγείας (ΟΠΣΥ), επί του οποίου το σύνολο της ιεραρχίας του Υπουργείου Υγείας και της 2ης ΥΠΕ έχει λάβει πλήθος ενημερωτικών εγγράφων. Σε αυτά έχω εκθέσει αναλυτικά τα κρίσιμα προβλήματα που έχουν προκύψει από την απουσία νομίμου πλαισίου λήψης των υπηρεσιών συντήρησης και επέκτασης των εφαρμογών ΟΠΣΥ, καθώς η προϊσχύουσα σύμβαση εξέπνευσε στο τέλος του 2011 και έκτοτε δεν έχει διενεργηθεί διαγωνιστική διαδικασία επιλογής αναδόχων, όπως προβλέπεται από τους κανόνες προμηθειών του Δημοσίου.

Αποτέλεσμα τούτου είναι η επισφαλής λειτουργία των συστημάτων, οι δυσχέρειες στη συντήρησή τους, η αδυναμία διαπραγμάτευσης με τους πρώην αναδόχους και εισέτι παρόχους των εν λόγω υπηρεσιών και εν τέλει η επαπειλούμενη διακινδύνευση ζωτικών λειτουργιών και συμφερόντων νοσοκομείων της 2ης ΥΠΕ. Η άμεση απεμπλοκή και επαναφορά της νόμιμης τάξης είναι επομένως κρίσιμη για πολλούς λόγους. Σημειώνω, δε, ότι το έργο εκκίνησε ως συγχρηματοδοτούμενο μέσω ΚτΠ και ως εκ τούτου ενδιαφέρον διασφάλισης της νομιμότητας έχουν και παράγοντες εκτός της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Τέλος, για ακόμη μια φορά επισημαίνω την ανάγκη αξιοποίησης ακινήτων της Δημοσίου για την κάλυψη των αναγκών της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, για την οποία ως Νοσοκομείο έχουμε πράξει στο μέτρο του δυνατού ό,τι μπορούσαμε σε συνεργασία με διοικήσεις άλλων νοσοκομείων («Ευαγγελισμός», «Σωτηρία») χωρίς όμως τη συμπαράσταση, έως τώρα, του Υπουργείου και των υπηρεσιών του.

Κλείνοντας, εκφράζω για άλλη μια φορά τις αναλογούσες ευχαριστίες μου για τη συνεργασία μας και την ευχή μου για ευόδωση σχεδιασμών που θα αλλάξουν προς το καλύτερο το δημόσιο σύστημα Υγείας, προς όφελος των πολιτών”.

Μετά τιμής

Ο Διοικητής

Όθων Μ. Χαραλαμπάκης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *