Νέα από Αρκαδία. Πανεπιστήμια σε αδιέξοδο

ARKADIA18-150x15017Η κατάσταση στα δύο μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πρωτεύουσας – είναι πλέον εκτός ελέγχου με οδυνηρές συνέπειες για όλους. Φοιτητές που κινδυνεύουν να χάσουν, αν δεν έχασαν το εξάμηνό τους, πρωτοετείς που ακόμη δεν έχουν εγγραφεί και γονείς που πληρώνουν αδρά τα ενοίκια των παιδιών τους ενώ αυτά δεν φοιτούν, ζουν τη δική τους αγωνία.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Είναι γελοίο να διατείνεται οιοσδήποτε ότι ενδιαφέρεται και αγωνίζεται για τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη στιγμή που παρεμποδίζει τη λειτουργία των Ιδρυμάτων, τα διατηρεί κλειστά και μοιραία τα απαξιώνει.

Η κρίση ήταν ορατή και προβλέψιμη εδώ και καιρό. Μοιραία, ό,το εφαρμοζόταν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα άγγιζε και τα πανεπιστήμια. Οι υπεύθυνοι όμως των ιδρυμάτων αυτών δεν μπόρεσαν ή μάλλον δεν θέλησαν κρίση Η να αντιμετωπίσουν ρεαλιστικά το πρόβλημα και να περισώσουν ό,τι σώζεται, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αντιθέτως, ζήτησαν αμέσως πολιτική λύση. Δηλαδή να εξαιρεθούν τα ΑΕΙ από τη διαθεσιμότητα, μια λύση σαν κι αυτές που υιοθετήθηκαν κατά κόρον την περίοδο της δημοσιονομικής ευδαιμονίας, όταν όλοι έπαιρναν (χρηματοδότηση, επενδύσεις, προσλήψεις), αλλά περισσότερο εκείνοι που είχαν ισχυρότερο δόντι στην κυβέρνηση! Την ίδια στιγμή στα ΑΕΙ, αμέσως μετά την έναρξη της απεργίας των διοικητικών, άρχισε να λειτουργεί η προσπάθεια ιδεολογικού καπελώματός της. Ποιοι ήταν οι ιδεολογικοί καθοδηγητές; Πανεπιστημιακοί που βρήκαν μία ακόμη ευκαιρία να κάνουν πόλεμο στην κυβέρνηση με πρόσχημα την «προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου». Τριάντα χρόνια τώρα, όμως, αυτό το πανεπιστήμιο το έχουν καταντήσει θεατρική σκηνή αυθαιρεσίας, αναξιοκρατίας, κομματοκρατίας.

 

Ε, αυτά τώρα τελείωσαν. Και πρέπει να καταλάβουν όλοι οι αποτελούντες τη λεγόμενη ακαδημαϊκή κοινότητα ότι είναι ανάγκη να παραμερίσουν τα μικροσυμφέροντά τους, να διαλύσουν τις ετερόκλητες συμμαχίες αλληλοεξυπηρετήσεων, να αποδεχθούν ότι είναι δική τους κυρίως η ευθύνη για την κατάντια των ελληνικών πανεπιστημίων. Και να κοιτάξουν μπροστά.

 

Γιατί το θέμα δεν είναι αν ορισμένα διατηρούν ακόμη κάποιο επίπεδο. Αργά ή γρήγορα θα το χάσουν κι αυτά από τη στιγμή που διοικούνται από ανθρώπους οι οποίοι αποδεικνύονται ανίκανοι να εξασφαλίσουν ακόμη κι ένα στοιχειωδώς ευπρεπές και ασφαλές περιβάλλον.

 

 

 

 

 

 

 

Τεχνικό πρόγραμμα

 

Ομόφωνη υπήρξε η απόρριψη από την αντιπολίτευση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου , που συζητήθηκε στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο και θεωρήθηκε ως μη αναπτυξιακό στη φιλοσοφία του. Πολλοί μίλησαν και κατηγόρησαν το δήμαρχο για κατατμήσεις έργων σε μικρότερα, χωρίς να υπάρχει κάποιο μεγαλόπνοο έργο που να σφραγίζει αυτό το πρόγραμμα, ενώ ο δήμαρχος απάντησε ότι τα χρήματα πρέπει να μένουν στην πόλη σε μικρούς εργολήπτες και όχι σε μεγαλοεργολάβους. Από την άλλη λόγο για «έγκλημα» που πάει να γίνει στην κεντρική πλατεία, έκανε ο Κώστας Γεωργακόπουλος, προτρέποντας το δήμαρχο να μην υλοποιήσει τη μελέτη που έχει στα χέρια του.

 

Επιστολή Κολοκοτρώνη

 

«Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» ήταν η θρυλική απειλή που είχε απευθύνει το 1822 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης προς κατοίκους χωριών προκειμένου να τους παροτρύνει να βοηθήσουν στην πολιορκία της Πάτρας. Μια φράση η οποία πέρασε στην ιστορία και έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές όταν θέλει κάποιος να τονίσει εμφατικά την ανάγκη για εθνική συσπείρωση και συναίνεση.

 

Η φράση αυτή, δεν είναι μια προφορική αφήγηση η οποία έχει περάσει στην ιστορία, αλλά υπάρχει στην πραγματικότητα και συγκεκριμένα σε μια επιστολή του ίδιου του Κολοκοτρώνη προς «τα χωρία της Λιοδώρας, όλα από Ζάτουνα έως Ασπρα Οσπήτια», προκειμένου να τον ακολουθήσουν το 1822 στην πολιορκία της Πάτρας εναντίον του Ιμπραήμ Πασά και του Ελληνα προδότη υπαρχηγού Δημήτρη Νενέκου.

 

Η επιστολή αυτή, αναμένεται να δημοπρατηθεί την Τετάρτη από τον οίκο «Πέτρος Βέργος» και ανήκει σε μια ιδιωτική συλλογή με οκτώ επιστολές, η οποία αναμένεται να «βγει στο σφυρί», αναφέρουν τα Νέα, με την εκτίμηση του εγγράφου να κυμαίνεται μεταξύ 2.500-3.500 ευρώ. Πηγή: iefimerida.gr

 

Η προστασία του δασικού πλούτου

 

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων συνεχίζει και αυτό το Σαββατοκύριακο τις δράσεις του.

Το Σάββατο 23/11/2013 και ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στα νέα εντευκτήρια του συλλόγου (Β. Δεκάζου 9-11) με το επίκαιρο θέμα : «Η προστασία του δασικού πλούτου μας και η νέα απόπειρα αναθεώρησης του άρθρου 24 του συντάγματος», με ομιλητή τον Δικηγόρο Αθηνών ε.τ. και στέλεχος του οικολογικού κινήματος, Δημήτρη Χατζηπαναγιώτου. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

 

Την Κυριακή 24/11/2013 θα γίνει εξόρμηση στο Όρος Σκίαθις (1777μ) και στο Όρος Καρούμπαλο (1808μ). Πρόκειται για εξαιρετικά ορεινά συγκροτήματα στα σύνορα της Αρκαδίας και Αργολίδας πάνω από το χωριό Κανδήλα.

 

Αναζητείται λύση για Τριπόταμο

 

Με ερώτησή τους στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο κ. Ζαχαριάς αναφέρονται στη μεγάλη κατολίσθηση που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 2013 στο νότιο τμήμα του ορυχείου Χωρεμίου της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα. Και ζητούν να μάθουν: «ποιες ενέργειες σχεδιάζει η ΔΕΗ έτσι ώστε άμεσα να βρεθεί δίκαιη, οριστική και συνολική λύση για την τύχη του οικισμού Τριπόταμου και της κτηματικής περιφέρειας γύρωθεν του χωριού ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματά των κατοίκων και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προοπτική λειτουργίας του ορυχείου με την ορθολογική, ασφαλή και αποτελεσματική εκμετάλλευση του». Προς τούτο υποστηρίζουν πως: «Η Διοίκηση της ΔΕΗ οφείλει να προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες είτε απαλλοτρίωσης είτε εξαγοράς του χωριού με παράλληλη εξασφάλιση νέας “στέγης” για τους κατοίκους, αίτημα το οποίο διεκδικούν οι κάτοικοι του χωριού μέσω των συλλογικών τους φορέων και στηρίζουν με αποφάσεις τους το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγαλόπολης και οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων».

 

Αποτελέσματα ΝΔ

 

Η ΝΟ.Δ.Ε. Νέας Δημοκρατίας Αρκαδίας ανακοίνωσε ότι κατά τις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρων ΔΗΜ.Τ.Ο και μελών ΔΗΜ.Τ.Ε που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013 στις κατά τόπους ΔΗΜ.Τ.Ο. εκλέχθηκαν οι: Παινέσης Γρηγόριος του Παναγιώτη (Β. Κυνουρίας), Αγγελακόπουλος Ανδρέας του Χαραλάμπους (Γορτυνίας), Βλάχου Αλεξάνδρα του Λεωνίδα (Μεγαλόπολης), Σαλλάκος Βασίλειος του Παναγιώτη (Ν. Κυνουρίας), Κατσίρης Ιωάννης του Δημητρίου (Τρίπολης)

 

Διοικητής ΕΚΑΒ

 

Νέος εκτελεστικός διοικητής του ΕΚΑΒ αναλαμβάνει ο Νίκος Κωστόπουλος, γιος του επί χρόνια βουλευτή Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κωστόπουλου. Πρόκειται για ένα κομβικό πόστο που στόχος του θα είναι η αναβάθμιση και η καλύτερη αποτελεσματικότητα του ΕΚΑΒ. Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 ο κ. Κωστόπουλος ήταν υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία στην Β’ Αθηνών.

 

Χαμογελάτε

 

1) Αν τον Ιανουάριο του 2010 είχατε επενδύσει 1000 ευρώ σε μετοχές της Royal Bank of Scotland, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Βρετανία, θα είχατε τώρα 29 ευρώ!

2) Αν τον Ιανουάριο του 2010 είχατε επενδύσει 1000 ευρώ σε μετοχές της Lehman Brothers, θα είχατε τώρα 0 ευρώ!

3) Αλλά αν τον Ιανουάριο του 2010 είχατε ξοδέψει 1.000 ευρώ σε καλό κόκκινο κρασί

(όχι μετοχές) και είχατε καταναλώσει ήδη όλα αυτά, θα είχατε 46 ευρώ σε άδεια μπουκάλια!

Συμπέρασμα: Στο σημερινό οικονομικό σενάριο είναι προτιμότερο να κάθεστε και να απολαμβάνετε πίνοντας ένα πολύ καλό κρασί.

Έτσι φίλοι μου θα ζήσετε: – Λιγότερο λυπημένοι – Λιγότερο αγχωμένοι – Πιο ευτυχισμένοι!

Σκεφτείτε το και επενδύστε στην χαρά της ζωής !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *