Συνάντηση ΠΙΣ, ΙΣΑ και Επιστημονικών Φορέων με Υπουργό Υγείας για το clawback και το rebate

20_11_2013_sinantisi_isa-rebateΣυνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Προέδρου του ΠΙΣ κ. Μιχαήλ Βλασταράκου και του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεωργίου Πατούλη, η οποία διεξήχθη ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου του ΙΣΑ και στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ και ταμίας του ΙΣΑ κ. Πατσουράκος,ο Πρόεδρος του ΙΣΘ κ. Τσάμης, η πρόεδρος του ΙΣΠ κ. Ανεμοδουρά, η Πρόεδρος του ΙΣ Πατρών κ. Μαστοράκου, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ κ. Χατζηπαναγιώτου και ο Γ.Γ της ΠΟΣΙΠΥ κ. Κλεινάκης και ο πρόεδρος της ΠΕΕΒΙ κ. Κραμποβίτης.

Η συνάντηση έλαβε χώρα, προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει λόγω της εφαρμογής των σχετικών διατάξεων που αφορούν στο rebate και clawback. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης τόνισε ότι τόσο το rebate όσο και το clawback έχουν δημιουργήσει τεράστια βιοποριστικά ζητήματα στα μέλη μας, τα οποία καθημερινά πρέπει να πληρώσουν λογαριασμούς και πάγια έξοδα για τη συνέχιση λειτουργίας των ιατρείων και εργαστηρίων τους, ενώ δεν εισπράττουν γεγονός που έρχεται να προστεθεί στην ήδη αδιαμφισβήτητη αδυναμία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς αυτούς. Ζήτησε λοιπόν από τον Υπουργό Υγείας με τη σύμφωνη γνώμη των παρισταμένων φορέων :

Να υπάρχει κλιμακούμενο Rebate και πλαφόν στις εργαστηριακές εξετάσεις , ανά εργαστήριο και πολυϊατρείο για να υπάρχει γενικός εξορθολογισμός των δαπανών του ΕΟΠΥΥ,

Για το έτος 2013 το ήδη υπάρχον rebate να τροποποιηθεί ώστε να μην επιβάλλεται στα χαμηλά εισοδήματα εργαστηρίων

Το clawback να εφαρμοσθεί βάσει συγκριτικής διαφοράς της υπέρβασης για κάθε πάροχο και τα στοιχεία τα οποία αντλούνται για τις υπερβάσεις να γίνουν σε σύγκριση, όχι με τους πρώτους μήνες του 2012, αλλά του τελευταίου τριμήνου του 2012 με το 2013

Να γίνει ταχύτερη διεκπεραίωση του προβλήματος που προέκυψε με τους 59 ιατρούς από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, ώστε να ανακληθεί η ποινή για όσους έπραξαν το καθήκον τους ορθά και σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.

Ο Υπουργός απάντησε στο ερώτημα που του ετέθη σχετικά με τον εσπευσμένο τρόπο αποστολής των ενημερωτικών για το clawback , εξηγώντας ότι αυτό συνέβη ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση προϋπολογισμού, γεγονός που θα σήμαινε την επιβολή νέων μέτρων. Η πλήρης οριστικοποίηση θα πραγματοποιηθεί μετά τον Φεβρουάριο του 2014, αφού προηγηθεί η εφαρμογή του rebate, o έλεγχος από τις ελεγκτικές εταιρίες και η μεταφορά πιστώσεων από άλλους κωδικούς που είναι αδιάθετες στο κωδικό 671 του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Σχετικά με το clawback αξιολόγησε θετικά την πρόταση για να γίνει σύγκριση του τελευταίου τριμήνου του 2012 με το 2013 . Ανέφερε επίσης ότι το clawback θα υπολογίζεται με μαθηματικό τύπο στον οποίο θα λαμβάνεται υπόψη το rebate, οι μη αποδεκτές δαπάνες των ελεγκτικών εταιριών και η αύξηση του κύκλου εργασιών σε ποσοστό 15% που θα είναι αποδεκτή για κάθε πάροχο. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα μας ενημερώσει περαιτέρω εντός των επομένων ημερών και τάχθηκε υπέρ της εισήγησης για πλαφόν.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ               ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *