Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 14-11-13

οενγεΑθήνα, 17 Νοεμβρίου 2013

Τα ζητήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι εξελίξεις στο ΕΣΥ, στον ΕΟΠΥΥ, στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, αποτελούν κρίσιμο πεδίο της εντεινόμενης σύγκρουσης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που προωθούν τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές κοινωνικής εξαθλίωσης και λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Ανατροπής, της ριζικής αλλαγής πλεύσης για το λαό και τη χώρα.

Η κυβέρνηση των προθύμων, όμηρος των μνημονιακών δεσμεύσεών της, παρά τα επικοινωνιακά τερτίπια για διαφωνίες, αδυνατεί να αντισταθεί σε οποιαδήποτε από τις πιέσεις της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ., της Ε.Κ.Τ., του κονκλάβιου των Ηγεμόνων – δανειστών, για την τυφλή εφαρμογή και την λήψη νέων, πιο βάρβαρων αντιλαϊκών, υφεσιακών, αλλά και αντιδημοκρατικών – αυταρχικών μέτρων. Η νυκτερινή εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ολοκλήρωσε το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ, που πέραν των άλλων τροφοδότησε και το πρώτο κύμα απολύσεων που απαίτησε η τρόικα.

«Μη λέτε ότι δεν θα πάρετε νέα μέτρα, αφού απλά θα τα πάρετε», δηλώνει με έπαρση ο γκαουλάϊτερ των επικυρίαρχων Πώλ Τόμσεν. Έτσι, προωθείται νέα ληστρική φοροεπιδρομή, κλείσιμο και της αμυντικής βιομηχανίας, τα «έκτακτα» χαράτσια γίνονται μόνιμα, τα λουκέτα πληθαίνουν, προχωρεί νέος γύρος απολύσεων στο δημόσιο και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, εξαφανίζεται το 8ωρο, διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις, προετοιμάζονται άλλες 12500 διαθεσιμότητες, δρομολογούνται πλειστηριασμοί κατοικιών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, περικοπές συντάξεων και εφάπαξ, καθώς και αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης.

Στην υγεία κλιμακώνονται οι κυβερνητικές επιλογές που αποδεικνύουν ότι η τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη ως Υπουργού Υγείας δεν έγινε μόνον για την περικοπή των κρατικών δαπανών υγείας, αλλά και για την μεθοδευμένη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα υγείας και την ασύδοτη πριμοδότηση των μεγάλων κερδοσκοπικών συμφερόντων που επενδύουν στην υγεία. Κανένα ενδιαφέρον για την υγεία του πληθυσμού που επιδεινώνεται ραγδαία, την αύξηση κατά 40% των εμφραγμάτων, τις 2500 θανάτους ετησίως λόγω των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ.

Διαπιστώνουμε :

• Προκλητικές δηλώσεις ότι «οι ιδιώτες συμφέρουν περισσότερο από το δημόσιο σύστημα υγείας», «δεν είναι ώρα ν΄ αυξήσει το κράτος τις δομές στην υγεία, αλλά να τις μειώσει», « δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των πολιτών στην υγεία, λόγω των συνθηκών…», « μην μου κλέβετε τη δόξα των απολύσεων και την χρεώνετε στη τρόικα»…

• Υιοθέτηση του σχεδίου της Τask Force για τις αλλαγές στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που ευνοούν την ελαχιστοποίηση των παροχών του ΕΟΠΥΥ με τις αντιλήψεις περί «βασικού πακέτου», τη διαιώνιση της υποχρηματοδότησής του, την κατάργηση των Πολυϊατρείων του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, την «κινητικότητα» του προσωπικού ως νέας δεξαμενής διαθεσιμότητας και απολύσεων, τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστικού μονοψώνιου με τα μεγάλα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.

• Πλήρη υποταγή στο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης που απαιτούν οι Ύπατοι Αρμοστές της χώρας και περιλαμβάνει το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υπηρεσιών υγείας, την απόλυση 1200 γιατρών και 2500 υπαλλήλων, εξαφανίζοντας κάθε ίχνος φερεγγυότητας του υπουργού Υγείας και της κυβέρνησης.

• Προώθηση των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στα οποία οι ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους και τη σύμπραξη με ασφαλιστικές εταιρείες, ως μέσον εξαναγκασμού των πολιτών να συνάπτουν συμβόλαια προκειμένου να έχουν περίθαλψη, την οποία βεβαίως το κράτος οφείλει να την παρέχει δωρεάν. Η σύμπραξη της αποκαλούμενης «Εταιρείας Διευθυντών» στη μελέτη και υλοποίηση του εγχειρήματος αποτελεί όνειδος για τη μικρή μερίδα γιατρών που προσκολλάται ως όστρακο σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες, προκειμένου να εξυπηρετεί ιδιοτελή συμφέροντα.

• Τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό και υλικά στα νοσοκομεία, το ΕΣΥ συνεχίζει να επιδοτεί ιδιώτες (π.χ. τοκετοί πρόωρων νεογνών σε ιδιωτικές της επαρχίας με κάλυψη των περιστατικών από τα νοσοκομεία με παροχή εξοπλισμού (θερμοκοιτίδα, αναπνευστήρας, ασθενοφόρο και άλλος ιατρικός εξοπλισμός ) και προσωπικού ( οδηγός ασθενοφόρου, τραυματιοφορέας, γιατρός ). Τα έσοδα προσπορίζεται η ιδιωτική κλινική, ενώ το νοσοκομείο επιβαρύνεται τα έξοδα.

• Εγκληματική αδιαφορία για την αθρόα αναγκαστική μετανάστευση των νέων γιατρών στο εξωτερικό και για την υγειονομική βόμβα των κλειστών ΜΕΘ, των ράντζων στους διαδρόμους, των υποστελεχωμένων Τμημάτων- Κλινικών των Νοσοκομείων, των ελλείψεων εξοπλισμού, υγειονομικού υλικού – φαρμάκων.

• Σχεδιασμό νέων συγχωνεύσεων και καταργήσεων Νοσοκομείων της περιφέρειας και διορισμό ως Διοικητών Νοσοκομείων «κατάλληλων» κομματικών στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

• Νέα μείωση των λειτουργικών δαπανών των Νοσοκομείων το 2014 κατά 300 εκατ. ευρώ, της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 370 εκατ. ευρώ και της κρατικής επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ.

• Προετοιμασία για τα χαράτσια των 25 ευρώ για νοσηλεία στα Νοσοκομεία και 1 ευρώ για κάθε συνταγή.

• Μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών για φαρμακευτική δαπάνη.

• Υπονόμευση των δομών ψυχικής υγείας.

• Εγκατάλειψη και εμπαιγμό των 3500000 ανασφάλιστων με τα περιβόητα health voucher.

• Πρόκληση των κακοπληρωμένων νοσοκομειακών γιατρών που υπηρετούν συνειδητά το ΕΣΥ ως δημόσιοι λειτουργοί, με τις συνεχιζόμενες απλήρωτες εφημερίες, τις αυθαίρετες περικοπές στα αναγκαία προγράμματα εφημεριών, τον μηδενισμό των προσλήψεων, με τους εικονικούς ελέγχους του ΣΕΥΠ που αδιαφορούν για τις τραγικές ελλείψεις στα Δημόσια Νοσοκομεία, τους απαράδεκτους υπουργικούς χαρακτηρισμούς για τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ συμφωνεί με το συμπέρασμα της Εκτελεστικής Γραμματείας ότι υπό το καθεστώς της στυγνής δημοσιονομικής επιτήρησης της Ελλάδας, δεν μπορεί να υπάρξει προωθητική μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν υπάρχει προσδοκία για ελεύθερη, ισότιμη, δωρεάν πρόσβαση ΟΛΩΝ, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, σε αναβαθμισμένο Δημόσιο Σύστημα πρόληψης των ασθενειών, περίθαλψης, αποκατάστασης.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ :

1. ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 29 Νοέμβρη, ημέρα ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ έξω από το υπουργείο Υγείας για το δεύτερο κύμα κινητικότητας στην περιφέρεια. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από κοινού με Επιτροπές Υγείας κατοίκων από πολλές περιοχές της χώρας, που διεκδικούν την υπεράσπιση-αναβάθμιση των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Πολυϊατρείων, Περιφερικών Ιατρείων, της περιοχής τους. Απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής μας και την εφαρμογή πολιτικών που αναγνωρίζουν έμπρακτα ότι Η ΥΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ κι όχι εμπόρευμα προς πώληση με τους κανόνες της αγοράς.

2. Συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις για να φράξουμε τον δρόμο της καταστροφής, για την ακύρωση της πολιτικής της λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής, τονίζοντας την ανάγκη μορφών πάλης μέσα από ανοιχτές Επιτροπές πολιτών ή φορέων, συντονιστικά συλλόγων, επιτροπές γειτονιάς, συλλόγους χρονίως πασχόντων, ενάντια στη κατάργηση δημόσιων δομών υγείας (νοσοκομεία – πολυϊατρεία κλπ). Συγκροτούμε «επιτροπές σωτηρίας» των Νοσοκομείων και ΚΥ και στη διαδικασία αυτή εντάσσουμε τους αποκλεισμούς Ταμείων Νοσοκομείων και άλλες μορφές κινητοποιήσεων από 1ης Ιανουαρίου 2014 που θα στοχεύουν στη κατάργηση του 25ευρου, στην αποτροπή της είσπραξης των νοσηλίων και των εργαστηριακών εξετάσεων ως βεβαιωμένες οφειλές μέσω της Εφορίας και στην ελεύθερη-δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στα Νοσοκομεία.

3. Καταγγέλλουμε κάθε σχεδιασμό κατάργησης των σημερινών δομών του ΙΚΑ- ΕΟΠΥΥ, κάθε διαθεσιμότητα και απόλυση, κάθε απόπειρα διάλυσης του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μετατροπής του μόνον σε αγοραστή υπηρεσιών. ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του ΕΟΠΥΥ και την πλήρη κάλυψη των οικονομικών αναγκών του.

4. Διεκδικούμε την υλοποίηση των προτάσεων μας για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε ένα ολοκληρωμένο – καθολικό – δωρεάν – ποιοτικό- αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας, χρηματοδοτούμενο με επαρκείς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να αξιοποιήσει τα Πολυϊατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερικά Ιατρεία και να οργανώσει ικανοποιητικό Δίκτυο δομών Π.Φ.Υ. σε κάθε περιοχή της χώρας με βάση τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, προσανατολισμένο :

-στην πρόληψη

-στη προαγωγή της υγείας

-στην ολιστική αντίληψη

-στις παρεμβάσεις στους τόπους κατοικίας και εργασίας

-στη καθολικότητα

-στην ισότιμη και εύκολη πρόσβαση

-στην 24ωρη λειτουργία

με οικογενειακούς γιατρούς και διεπιστημονική Ομάδα Υγείας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Απαραίτητη είναι η κατάρτιση του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών και η χορήγηση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας προς όλους τους κατοίκους.

5. Σε συνεργασία με τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών όλης της χώρας αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες :

-Για τη στελέχωση – στήριξη όλων των υποστελεχωμένων Τμημάτων Νοσοκομείων, με επαρκές νοσηλευτικό-ιατρικό-εργαστηριακό προσωπικό

-Για τον διορισμό όλων των γιατρών που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους

Για την αξιοποίηση στην Ελλάδα των νέων γιατρών που αναγκάζονται να ξενιτευτούν

– Για τη στήριξη του θεσμού της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης στο ΕΣΥ

-Για να λειτουργήσουν όλες οι έτοιμες κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ

-Για να οργανωθούν αυτοτελή ΤΕΠ

-Για ασφαλή και ποιοτικά προγράμματα εφημεριών

-Για να αποτραπούν οι αυθαίρετες μετακινήσεις

-Για την αποκάλυψη-τεκμηρίωση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην σωματική και ψυχική υγεία

6. Οι νέες εσκεμμένες εμπλοκές στην καταβολή εφημεριών από τον Σεπτέμβριο του 2013 κινδυνεύουν να αφήσουν και πάλι απλήρωτους τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς. Απαιτούμε την άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών, τη ρύθμιση της κανονικής ενταλματοποίησης της πληρωμής τους στο μέλλον και την κατάργηση της οροφής του 9% από τις πρόσθετες εφημερίες.

Για το Γενικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Ο ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜ.                                  ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *