Βρετανία NHS : Αυστηρότερο το πλαίσιο στις περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας

NHSΟι γιατροί και οι νοσηλευτές που κρίνονται ένοχοι για πράξεις εσκεμμένης αμέλειας στη βρετανική υπηρεσία δημόσιας υγείας κινδυνεύουν στο μέλλον με ποινές φυλάκισης, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, η οποία απάντησε με αυτό τον τρόπο σε διάφορα ηχηρά σκάνδαλα που είχαν προκαλέσει τριγμούς.

Το μέτρο αυτό εντάσσεται σε μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS), οι κύριοι άξονες της οποίας αναμένεται να αποκαλυφθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η εν λόγω μεταρρύθμιση υποτίθεται ότι θα απαντά σε πολλά σκάνδαλα που συγκλόνισαν τα τελευταία χρόνια τον θεσμό.

Το πιο χαρακτηριστικό ήταν εκείνο του δημόσιου νοσοκομείου του Στάφορντ, στην κεντρική Αγγλία, όπου υπολογίζεται σε 1.200 ο μέγιστος αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν εξαιτίας κακομεταχείρισης από το 2005 ως το 2009.

Σύμφωνα με την έκθεση μιας δημόσιας ερευνητικής επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο, οι ασθενείς, συχνά ηλικιωμένοι, υποχρεώνονταν να μένουν επί ώρες μέσα στα περιττώματά τους ή αφήνονταν χωρίς τροφή και νερό. Ορισμένοι υποχρεώνονταν, μάλιστα, να πίνουν το νερό από τα βάζα για να σβήσουν τη δίψα τους. Ωστόσο, ουδεμία δίωξη ασκήθηκε μετά τις αποκαλύψεις αυτές.

Το νέο κυβερνητικό σχέδιο υπόσχεται να θεραπεύσει την κατάσταση και προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε ετών σε περίπτωση σοβαρής αμέλειας. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ πια η αμέλεια, η σκληρότητα ή η έλλειψη φροντίδας να περνούν απαρατήρητες και να μένουν ατιμώρητες» προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Ένωση Βρετανών Γιατρών εκφράζει, πάντως, ανησυχίες μήπως η απειλή της φυλάκισης δημιουργήσει ένα «κλίμα φόβου» στους κόλπους των νοσοκομείων της NHS, η οποία είναι η μεγαλύτερη δημόσια υπηρεσία υγείας στον κόσμο, με 1,7 εκατ. απασχολούμενους.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *