Άδωνις στην ημερίδα του ΙΣΑ ” Μόνος εναντίον όλων.”

advnis

Ο Διάλογος του Υπουργού Υγείας Α.Γεωργιάδη με το ιατρικό σώμα διήρκησε 5 ώρες, στις οποίες τέθηκαν από τους ιατρικούς συλλόγους και κλαδικούς φορείς τα καίρια ζητήματα της υγείας εφ όλης της ύλης, από τις απολύσεις ως τη το clawback και τις εργαστηριακές εξετάσεις, τα ληξιπρόθεσμα καθώς και το μέλλον του ΕΟΠΥΥ. «Για πρώτη φορά κάθισε Υπουργός Υγείας 5 ώρες να ακούσει τα προβλήματα των γιατρών και να απαντήσει σε ερωτήματα, απόψεις και τοποθετήσεις των ιατρικών φoρέων, αλλά και των ίδιων των γιατρών» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης.Όσον αφορά στις αλλαγές που προβλέπονται στην υπόσταση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ο κος Γεωργιάδης δήλωσε: «ο ΕΟΠΥΥ δεν κλείνει. Θα συνεχίσει να λειτουργεί με άξονα τη μεταρρύθμιση που επίκειται στην Υγεία. Στόχος μας είναι από 1/1/2014 να φτιάξουμε έναν ΕΟΠΥΥ με κλειστό γεωγραφικό προϋπολογισμό ανά περιφέρεια, και να μπορέσουμε να κόψουμε την προκλητή ζήτηση. Συζητάμε το πλαφόν και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και θέσεις των Ιατρικών Συλλόγων σε έναν ανοιχτό διάλογο για την υγεία. Αναγκαζόμαστε να κόψουμε 520 εκατομμύρια μέσα από την επερχόμενη μεταρρύθμιση και αναγκαστικά θα κόψουμε από παντού. Όμως, προτεραιότητα μας είναι η αξιολόγηση στους πυλώνες τις α’ βάθμιας και β’ βάθμιας περίθαλψης διατηρώντας τον εξειδικευμένο γιατρό στην α’ βάθμια χωρίς την εφαρμογή του συστήματος του gatekeeping» Επίσης, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα αποπληρωθούν μέχρι 31/12, ενώ απάντηση έδωσε και στους εργαστηριακούς γιατρούς για το μέτρο επιβάρυνσης του clawback λέγοντας ότι θα οριστικοποιηθούν τα ποσά μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου για τη δαπάνη των εργαστηριακών εξετάσεων.Έντονη φραστική επίθεση από γιατρούς δέχθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ημερίδα που πραγματοποιούσε ο Ιατρικός Σύλλογος για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.  Την ώρα που ο υπουργός βρισκόταν στο βήμα του συνεδρίου, ένας από τους γιατρούς πήγε κοντά του, πήρε το μικρόφωνο και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του αποκαλώντας τον οικονομικό δολοφόνο. Βέβαια δεν περιορίσθηκε μόνο σε αυτό ενώ τον ρώτησε από τον μικρόφωνο“πώς νιώθει σαν οικονομικός δολοφόνος;”.
Απαντώντας ο Αδωνις Γεωργιάδης είπε πως  “εγώ δεν είμαι απ’ αυτούς που κρύβονται, πείτε ό,τι θέλετε”. Στις συνεχείς αναφορές ορισμένων γιατρών ότι η “υγεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά αγαθό”, το επιχείρημα του ήταν : “αν είναι αγαθό τότε γιατί θέλετε να πληρώνεστε γι αυτό;”
Σε  μήνυμα του στο twitter ο Άδωνις έγραψετο απόγευμα: μετά από 4 ώρες συζήτηση στην εδήλωση του ΙΣΑ, μπήκα με γιουχαίσμα και έφυγα με χειροκρότημα.Και οι πιο δύσκολες  αποφάσεις εξηγούνται.
κινητικότητα-μοριοδότηση-έξοδο Όταν η ένταση υποχώρησε ο Α. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι οι ειδικότητες γιατρών που δεν συνάδουν με την πρωτοβάθμια φροντίδα στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ θα καταργηθούν και οι γιατροί που υπηρετούν σε αυτές θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας.
Μάλιστα για πρώτη φορά τόνισε όσοι γιατροί δεν χρειάζονται στον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν με αυξημένη μοριοδότηση να επαναπροσληφθούν στο ΕΣΥ, καθώς θα προκηρυχτούν για το ΕΣΥ όσες θέσεις γιατρών καταργηθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *