Ημερίδα ΙΣΑ Γ. Πατούλης: Να αξιοποιηθούν όλοι οι εξειδικευμένοι γιατροί στη χώρα μας

16_11_2013_patoulis_imerida_2Σε Δημόσιο Διάλογο για την Υγεία μεταξύ του ιατρικού κόσμου και του Υπουργού Υγείας εξελίχθηκε η ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την ΠΦΥ, την οποία διοργάνωσε ο ΙΣΑ, με αφορμή τις καταρρέουσες αλλαγές στο χώρο της υγείας και το μήνυμα «μην αφήνεις οι άλλοι να αποφασίζουν για σένα χωρίς τη δική σου συμμετοχή».

Ο Διάλογος του Υπουργού Υγείας Α.Γεωργιάδη με το ιατρικό σώμα διήρκησε 5 ώρες, στις οποίες τέθηκαν από τους ιατρικούς συλλόγους και κλαδικούς φορείς τα καίρια ζητήματα της υγείας εφ όλης της ύλης, από τις απολύσεις ως τη το clawbackκαι τις εργαστηριακές εξετάσεις, τα ληξιπρόθεσμα καθώς και το μέλλον του ΕΟΠΥΥ. «Για πρώτη φορά κάθισε Υπουργός Υγείας 5 ώρες να ακούσει τα προβλήματα των γιατρών και να απαντήσει σε ερωτήματα, απόψεις και τοποθετήσεις των ιατρικών φο16_11_2013_patoulis_imerida_1ρέων, αλλά και των ίδιων των γιατρών» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης.

Όσον αφορά στις αλλαγές που προβλέπονται στην υπόσταση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ο κος Γεωργιάδης δήλωσε: «ο ΕΟΠΥΥ δεν κλείνει. Θα συνεχίσει να λειτουργεί με άξονα τη μεταρρύθμιση που επίκειται στην Υγεία. Στόχος μας είναι από 1/1/2014 να φτιάξουμε έναν ΕΟΠΥΥ με κλειστό γεωγραφικό προϋπολογισμό ανά περιφέρεια, και να μπορέσουμε να κόψουμε την προκλητή ζήτηση. Συζητάμε το πλαφόν και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και θέσεις των Ιατρικών Συλλόγων σε έναν ανοιχτό διάλογο για την υγεία. Αναγκαζόμαστε να κόψουμε 520 εκατομμύρια μέσα από την επερχόμενη μεταρρύθμιση και αναγκαστικά θα κόψουμε από παντού. Όμως, προτεραιότητα μας είναι η αξιολόγηση στους πυλώνες τις α’ βάθμιας και β’ βάθμιας περίθαλψης διατηρώντας τον εξειδικευμένο γιατρό στην α’ βάθμια χωρίς την εφαρμογή του συστήματος του gatekeeping» Επίσης, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα αποπληρωθούν μέχρι 31/12, ενώ απάντηση έδωσε και στους εργαστηριακούς γιατρούς για το μέτρο επιβάρυνσης του clawback λέγοντας ότι θα οριστικοποιηθούν τα ποσά μετά την 16_11_2013_patoulis_imerida_1aaολοκλήρωση του ελέγχου για τη δαπάνη των εργαστηριακών εξετάσεων.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η τοποθέτηση του προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «Αν η Ελλάδα είχε ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα ήμασταν η πρότυπη χώρα στην υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί έχουμε εξαιρετικό ιατρικό δυναμικό, υψηλά εξειδικευμένο. Αν λοιπόν είχαμε ένα σύστημα διασφάλισης των δομών και των ελέγχων, θα ήμασταν πρώτοι σε όλο τον κόσμο» και συνέχισε λέγοντας: «Τους ελέγχους τους ζητήσαμε ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι τυχαίο που οι έλληνες γιατροί, όπου κι αν βρεθούν στο εξωτερικό διαπρέπουν με μεγάλη επιτυχία. Το αναδρομικό clawback του 2013 που γονατίζει μέχρι αφανισμού τα μικρά εργαστήρια και τον γιατρό της γειτονιάς, δεν είναι μέτρο ελέγχου, διότι φτάσαμε στο σημείο, τις εργαστηριακές εξετάσεις των γιατρών, αντί να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, να τις πληρώνει ο ίδιος ο γιατρός που τις κάνει. Το ιατρικό σώμα τελεί υπό αφανισμό. Οι γιατροί μας κρατάνε την υγεία του λαού στα χέρια τους. Δίνουν τη ζωή τους, κάθε μέρα δίπλα στην αρρώστια και το θάνατο»

Ο κ.Πατούλης μίλησε για το αίτημα του ιατρικού κόσμου να τεθεί πλαφόν στις εργαστηριακές εξετάσεις και να αποσυρθεί, να αποσυρθεί το clawback, ενώ κατέδειξε ως μείζον πρόβλημα το πνίξιμο των μικρών γιατρών της γειτονιάς και την εκχώρηση της υγείας στα επιχειρηματικά συμφέροντα των Καρτέλ της Υγείας.

«Θα υπερασπιστούμε τους γιατρούς μας και τους ασθενείς μας με όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με όλους τους Παρόχους και Χρήστες υγείας του Κοινού Πανειγειονομικού μετώπου, ώστε να διασφαλίσουμε τη Δημόσια υγεία και να μη χάσουμε ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από έγκριτους επιστήμονες της ημερίδας, το 75% των ασθενών ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ δυσκολεύεται σήμερα να πληρώσει το φάρμακό του, ενώ όλο και πιο έντονα παρατηρείται το φαινόμενο, οι ασθενείς που δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή του φαρμάκου τους ή δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στη συνταγογράφησή του, να μειώνουν από μόνοι τους τη δοσολογία της αγωγής τους, ώστε τα φάρμακα να τους κρατήσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που οδηγεί πολύ συχνά στην υποθεραπεία και υποτροπή της νόσου. Το φαινόμενο υπάρχει σε πολύ μεγαλύτερη έκταση στους ανασφάλιστους πολίτες που καλούνται εξολοκλήρου να πληρώσουν από την άδεια τσέπη τους.

Από στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στην ημερίδα, εντύπωση έκανε επίσης ότι οι αλλαγές στην Υγεία την τελευταία 2ετια δεν επέφεραν ιδιαίτερη οικονομία στην ΠΦΥ, αφού 1 στους 2 χρόνιους ασθενείς, δεν είχε πλέον έγκαιρη πρόσβαση στο γιατρό και συνεπώς δεν έχει έγκαιρη πρόσβαση στη θεραπεία του. Η υποθεραπεία αυτή αύξησε τη δαπάνη στη δευτεροβάθμια περίθαλψη λόγω ανάγκης νοσηλείας των ασθενών με χρόνια νοσήματα που υποτροπίασαν και χρειάστηκαν εισαγωγή.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν 4 στρογγυλλά τραπέζια με έγκριτους επιστήμονες που ανέπτυξαν σημαντικά θέματα της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πρότειναν λειτουργικά μοντέλα για τις δομές του ΕΟΠΥΥ, την OnedayClinic, τη συνταγογράφηση, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και το φάρμακο στους χρόνιους ασθενείς.

 

Από τον ΙΣΑ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, ο Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Α.Ρέντης, ο Γ.Γ. του ΙΣΑ Ευστ.Τσούκαλος, ο Ταμίας του ΙΣΑ και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Καρδιολόγων Φ.Πατσουράκος, ο Πρόεδρος ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ και Μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ Π.Ψυχάρης, καθώς και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ Σ.Δρίτσας, Γ.Αλαμάνος, Σ.Καλιαμπάκος, Δ.Παπαμεθοδίου, Ε.Ζαφειρίου, Γ.Μαρίνος, Μ.Θεμιστοκλέους, Γ.Ελευθερίου και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΙΣΑ Σ.Ρηγάκης

 

Στην ημερίδα του ΙΣΑ παρεβρέθησαν: ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Μ.Βλασταράκος, η Πρόεδρος του ΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β.Ανεμοδουρά, η Πρόεδρος του ΙΣ ΠΑΤΡΩΝ Α.Μαστοράκου, ο Γ.Γ. του ΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ν.Νίτσας, ο Πρόεδρος της ΕΟΟ Α.Κατσίκης, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ Θ.Χατζηπαναγιώτου και ο Γ.Γ. της ΠΟΣΙΠΥ Γ.Κλεινάκης, ο Πρόεδρος της ΠΕΕΒΙ Σ.Κραμποβίτης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών Γ.Κονιδάρης, ο Πρόεδρος των συνταξιούχων δημοσίου Π.Βαβουγιός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου συνταξιούχων ΟΤΕ Κ.Λουκόπουλος, οι Αντιπρόεδροι της ΕΕΛΙΑ Κ.Κουμάκης και Μ.Αγγέλου και ο Γ.Γ. της ΕΕΛΙΑ Στ.Τσιπουράκης, ο Πρόεδρος των συνταξιούχων υγειονομικών Χ.Καραπάνος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Κ.Νταλούκας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας Λ.Μουζάκα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας ΦΙΑ Ν.Ρούσσος, ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ Π.Ευσταθίου, η Γ.Γ. της Ένωσης Ελλήνων ΩΡΛ Ο.Κεσίδου, ο Γ.Γ. Επαγγελματικής Ένωσης Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων Γ.Ζαραφωνίτης, ο Γ.Γ. ΕΕΣΠΟΦ Α.Αυγερινός, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Φυσιοθεραπευτών Γ.Τσαγρής, ο Εκπρόσωπος ΕΣΑμεΑ Γ.Λεοντόπουλος, ο Εκπρόσωπος του Πανεπιστημονικού Μετώπου Α.Γιαννόπουλος, η Εκπρόσωπος ΕΟΠΥΥ Μ.Τσινάρη, ο Εκπρόσωπος ΚΕΠΑ Θεσσαλονίκης Α.Λαγουδάκης, ο Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου συνταξιούχων ΟΤΕ Α.Μαριόλης, ο Αν.Διοικητής ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ Π.Αμούργης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Απεικονιστών Ελλάδος Δ.Τριανταφύλλου, το Μέλος ΔΣ ΠΕΕΒΙ Μ.Σουκάκου, το Μέλος ΔΣ ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ Κ.Φραδέλος, η Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας Λ.Μαρκάκη

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΣΑ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤ.ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *