Νέα από Αρκαδία. Ζητείται ρεαλισμός στη φορολόγηση

ARKADIA18-150x15017Όσο αναγκαία και κοινωνικά δίκαιη είναι η φορολόγηση του πλούτου και της ακίνητης περιουσίας, άλλο τόσο παράλογη και κοινωνικά άδικη είναι η υπερφορολόγησή της και μάλιστα σε μια χώρα που οι πολίτες της έχουν πληγεί βαρύτατα από την οικονομική κρίση. Η αναγκαιότητα συγκέντρωσης δημόσιων εσόδων, δεν μπορεί να οδηγεί σε ακρότητες και παραλογισμούς. Και στο νέο καθεστώς φορολογίας των ακινήτων που βρίσκεται αυτή την ώρα σε διαβούλευση, υπάρχουν αρκετές ακραίες ρυθμίσεις που πυροδότησαν αντιδράσεις. Κάποιες από αυτές τις αναγνώρισε ήδη ο αρμόδιος υπουργός, και πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές. Σε κάποιες άλλες υπάρχουν επίσης περιθώρια για πολλές βελτιώσεις που θα κάνουν πιο δίκαιο και εν τέλει πιο αποτελεσματικό το νέο καθεστώς.

Από την άλλη κάποιες αντιδράσεις βουλευτών της συμπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μολονότι δίκαιες ως προς την ουσία τους, ωστόσο περίεργες την ώρα που εμφανίζονται , καθότι είναι οι ίδιοι αυτοί βουλευτές που σε μια άλλη προγενέστερη Βουλή ψήφισαν τον φόρο ακινήτων και οι ίδιοι που ενέκριναν την πολιτική αυτή του Μνημονίου. Ασχέτως του αν ήταν ή όχι ενήμεροι των όρων του. Ήταν, όμως, όλοι ενήμεροι για τον στόχο: να σωθεί η χώρα κι ας υποφέρουν οι άνθρωποι.

Γι αυτό και λέμε πως αυτές οι αντιδράσεις δεν εκπέμπουν ειλικρίνεια αλλά για μια ακόμη φορά πολιτικό καιροσκοπισμό. Όσοι ψηφίζονται σε πόλεις ανησυχούν για τον φόρο στις αποθήκες, για τα διαμερίσματα, γενικώς για την περιουσία της μεσαία τάξης. Όσοι εκλέγονται στην επαρχία δίνουν τη μάχη της στάνης και του αγροτεμαχίου. Δεν βλέπουν το ζήτημα στην εθνική του διάσταση.

Παρόλα αυτά σε μεγάλη μερίδα των πολιτών έχει εξαντληθεί πλέον η φοροδοτική ικανότητα, καθώς τα εισοδήματά τους είτε έχουν μειωθεί δραματικά, είτε έχουν εξανεμιστεί λόγω της ανεργίας. Γι αυτό και όσο αναγκαίο είναι η συγκέντρωση εσόδων για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, άλλο τόσο αναγκαίο είναι να μην οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο μια ακόμα μερίδα της κοινωνίας. Καθήκον της κυβέρνησης να αναζητήσει όλες τις δυνατότητες για βελτίωση και μείωση της υπέρμετρης φορολογίας κι να προσπαθήσει επιτέλους να κλείσει τις μαύρες τρύπες του δημόσιου τομέα, που δημιουργούν την ανάγκη για περισσότερα έσοδα. Οι συνεχείς φορολογικές αφαιμάξεις, έχουν οδηγήσει την κοινωνία στα όρια της.

 

Να σταματήσουν

Σκληρή η κόντρα κατοίκων της Νεστάνης με τη διοικούσα επιτροπή της Μονής, η οποία δε λέει να σταματήσει, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς αγροτικών εκτάσεων, που κάποιες εξ αυτών ο Μητροπολίτης είχε ενοικιάσει σε επιχειρηματία με σκοπό τη δημιουργία εργοστασίου εμφιάλωσης νερού. Προχθές έγινε ένα από τα δικαστήρια και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της μονής καταδικάστηκαν σε δυο χρόνια φυλακή και 2000 ευρώ έκαστο, για παράνομες μισθώσεις, σε βάρος του δημοσίου. Δεν ξέρουμε αν αυτό περιποιεί τιμή στους κληρικούς της τοπικής μας εκκλησίας που, επί τέλους, πρέπει να βρουν κάποιο πεδίο συνεννόησης και συνδιαλλαγής με τους κατοίκους. Η πρωτοβουλία βεβαίως ανήκει στον Μητροπολίτη. Τα δικαστήρια δεν είναι για τον κλήρο.

Πρόγραμμα σπουδής

Η Ιερά Μητρόπολις Μαντινείας και Κυνουρίας, κάνει γνωστό ότι, στα πλαίσια του ποιμαντικού και διδακτικού έργου της, λειτουργεί και φέτος το ειδικό Πρόγραμμα Σπουδής στην Ορθόδοξη πίστη, με τίτλο «Ορθοδοξία και ζωή». Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους και νέες, αλλά και σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, και λειτουργεί κάθε Δευτέρα ώρα 8.00 – 9.00 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Πλατεία Μακαρίου, αρχίζοντας από τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, με γενικό θέμα για τη φετινή χρονιά: «Σπουδή στην Κλίμακα του αγίου Ιωάννου του Σιναϊτου».

Προσκαλεσμένος είναι κάθε ενδιαφερόμενος να συμμετάσχει στο παραπάνω Θεολογικό Πρόγραμμα, που σκοπό έχει να προσεγγίσει ουσιώδη θέματα της Ορθόδοξης πίστης και ζωής και να απαντήσει σε προβληματισμούς και αναζητήσεις της εποχής μας.

Μαντζούνειο

Σε αποδοχή της μελέτης αποκατάστασης του κτηρίου του Μαντζουνείου στην Τρίπολη και πρόταση με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης.

Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία που παρουσιάζεται για το συγκεκριμένο κτήριο, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του μετρούν δυο και πλέον δεκαετίες.

Αγροτικός τομέας

Η Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet δια του καθηγητή κ. Λιαργκόβα και τα ΠΜΣ στην «Οικονομική Ανάλυση» και στην «Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Υπηρεσιών, Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, διοργανώνουν ανοικτή διάλεξη του κ. Νίκου Μπαλτά, Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόχου της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet την Παρασκευή, 22/11/2013, ώρα 19.00, με θέμα:

«Ο Αγροτικός Τομέας της Ελλάδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Περιβάλλοντος»

Η διάλεξη, με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

ΓΠΣ για το Αστρος

Ένα ακόμα σημαντικό έργο βρίσκεται πιο κοντά στην υλοποίησή του. Η μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, που εδώ και χρόνια αποτελούσε στόχο του Δήμου και αίτημα των τοπικών κοινωνιών, με προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες δημοπρατήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στα γραφεία της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, με την πρωτοφανή έκπτωση του 74%, ενώ απομένουν τα τυπικά. Σε πολλές περιπτώσεις εκπτώσεις τέτοιου μεγέθους (ακόμα και μικρότερου) έχουν σταθεί αιτία για μη σωστή εκτέλεση του έργου, με τη διαφορά στην συγκεκριμένη περίπτωση πως πρόκειται για έργο-μελέτη κι όχι για κάποιο με έξοδα σε υλικά και εργατικά. Επαγρύπνηση και έλεγχος λοιπόν. Ιδωμεν… Να θυμίσουμε ότι τα χρήματα για το ΓΠΣ προέρχονται από τα ταμεία του Δήμου, που μετά από τέτοια έκπτωση, αυξάνουν το λογαριασμό τους στα περίπου 1,8 εκ.! Ανάδοχος αναδείχτηκε η Σύμπραξη Γρ. Δάνου – Όλγα Βαφειάδου – Γ. Σπυριδόπουλος – Ευαγγελία Αλεξανδρή – Κων/νος Δριστάς και θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες. πηγή:Astrosnews.gr

Μέτρα για τις ξυλόσομπες

Την εφαρμογή απαγορευτικού μέτρου για τα τζάκια και τις ξυλόσομπες, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο (πλην… ελληνικό, και όχι απαραίτητα για τις ανάγκες της κλασικής σουρεαλιστικής σατιρικής εκπομπής του Γ. Ζουγανέλη), σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος με σκοπό τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

Και όπως γράφει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία «Για να ελέγξει τις απαγορευμένες καμινάδες, θα χρειασθεί κάτι σαν ειδικό σώμα ράμπο τζακιών, οι οποίοι θα περιπολούν, όπως παλιά τα ραδιογωνιόμετρα για τους παράνομους ραδιοσταθμούς, για να εντοπίσουν τον καπνό!! Ο αποκλεισμός περιοχών και η έφοδος σε διαμερίσματα για επ’ αυτοφώρω σύλληψη των δραστών θα ήταν ίσως κάποια λύση. Με αναρριχητές ειδικών δυνάμεων και πλήθος εισαγγελέων… Η πρωτοβουλία του υπουργείου είναι γελοία. Κατανοεί το πρόβλημα της ρύπανσης, αλλά αδιαφορεί για την αιτία του. Τα ημίμετρα και η ανοησία δεν βοηθούν στην αντιμετώπισή του. Τουλάχιστον μας κάνουν και γελάμε μέσα στη μαυρίλα, που δημιουργεί η πολιτική τους και όχι τα τζάκια».

Χαμογελάτε

Σκέψεις σοφών

4 ετών: Ο μπαμπάς μου μπορεί να κάνει τα πάντα! 7 ετών: Ο μπαμπάς ξέρει τόοοσα πολλά! 8 ετών: Ο μπαμπάς μου δεν ξέρει τελικά και τόσα πολλά. 14 ετών: Ο πατέρας μου; Άσε καλύτερα! 21 ετών: Ωχ πάλι αυτός μπροστά μου! 25 ετών: Κάτι ξέρει για το θέμα ο πατέρας μου αλλά όχι και πολλά πράγματα 35 ετών: Πριν αποφασίσουμε ας ζητήσουμε και τη γνώμη του μπαμπά. 50 ετών: Τι άραγε να πίστευε ο πατέρας γι΄ αυτό; 60 ετών: Τελικά ο πατέρας μου είχε τεράστια εμπειρία! 65+ετών: Α, ρε πατέρα! Μακάρι να ζούσες και να μιλούσαμε σήμερα οι δυο μας! Δε φτάνει η σημερινή μέρα..αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να πούμε δυο λεξούλες…. Σ’ εμάς που τους έχουμε μακριά……….Και σ’ όλους μας… που τους έχουμε στη καρδιά μας!

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *