Απολύονται ή όχι 1200 γιατροί του ΕΟΠΥΥ; Επιβεβαιώνει …διαψεύδοντας η κυβέρνηση

γιατροί εσυΑνάμεσα σε δύο υπουργούς είναι τελευταία 24ωρα οι γιατροί καθώς από τη μία ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλά για απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ ενώ από την άλλη ο Άδωνις Γεωργιάδης τις διαψεύδει. Όλα τα σενάρια και τα σχέδια της κυβέρνησης

Σε ανησυχία είναι ο ιατρικός κόσμος τα τελευταία 24ωρα για το τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο και ειδικά σε όσους εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ. Από τη μία ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης διέρρευσε πρόσφατα ότι ανάμεσα στις 4000 απολύσεις που ζητά η τρόικα μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι και 1200 γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Από την άλλη ο Άδωνις Γεωργιάδης σε κατ ιδίαν συνομιλίες του με συνδικαλιστές διέψευδε τον συνάδελφο του υπουργό λέγοντας ότι «δεν ισχύει». Οι γιατροί είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το τι θα γίνει τελικά και γι αυτό προετοιμάζονται για αντιδράσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει τελικά στις απολύσεις.

Πάντως η υπόθεση- απολύσεις αναμένεται να κλείσει όταν θα ξανασυναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την τρόικα.

Όμως φαίνεται ότι στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλα σενάρια, τόσο για να αποφευχθούν οι απολύσεις -συνεπώς και οι αντιδράσεις- όσο και για να ικανοποιηθεί η τρόικα.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, δύο είναι τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι. Άγνωστο βέβαια αν θα τα αποδεχθεί η τρόικα.

Από τη μία ο Άδωνις Γεωργιάδης μπορεί να ακολουθήσει τα …βήματα του προκατόχου του Μάριου Σαλμά. Θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα μη ανανεώνοντας τις συμβάσεις περίπου 1000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ που απασχολούνται με σύμβαση έργου στον Οργανισμό. Από την άλλη θα φροντίσει να απομακρύνει 200 με 300 γιατρούς που σήμερα είναι υπόλογοι λόγω παρατυπιών ή άλλων ενεργειών, έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 1200 έως 1300 γιατρών που ζητούν οι δανειστές μας.

Μέχρι όμως να φανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο των απολύσεων των 1200 γιατρών.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας Γιώργος Πατούλης μιλά για εξέγερση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και συμπληρώνει: «Κόκκινη γραμμή αποτελεί για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών η τήρηση του λόγου του Υπουργού Υγείας πως δε θα απολυθούν γιατροί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η αντίδραση του Ιατρικού Σώματος σε σημερινές ανακοινώσεις και δημοσιεύματα περί σχεδίου απομάκρυνσης ακόμη 1200 γιατρών των Μονάδων ΕΟΠΥΥ, είναι σφοδρή και αναμένεται να εξελιχθεί σφοδρότερη και να φτάσει στα όρια της εξέγερσης» σημειώνει.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδουρά αναφέρει: «αλίμονο εάν απολυθεί έστω κι ένας γιατρός από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Τότε υποβαθμίζεται πλήρως το σύστημα και καθίσταται ανασφαλές. Δεν περισσεύει κανένας. Όποιος το κάνει σημαίνει ότι δημιουργεί μια υγειονομική βόμβα στην περίθαλψη των πολιτών».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου τονίζει εμφατικά: “Η συνεχιζόμενη καταιγίδα λάσπης κατά των ιατρών σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για απολύσεις 1200 συναδέλφων μας από τα πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ, δεν πρέπει πλέον να μας αφήνει αδιάφορους.

Θα προασπίσουμε το σύνολο των μελών μας είτε εργάζονται στις δομές του ΕΟΠΥΥ είτε εργάζονται με σύμβαση στα ιατρεία τους. Ήρθε η στιγμή να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Το ιατρικό σώμα στο σύνολο της ΠΦΥ θα απαντήσει ενωμένο τόσο στις πιθανές απολύσεις όσο και στην σπίλωση της τιμής και της υπόληψής μας.

Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ετοιμάζει την αντίδρασή της με σκοπό τον σχηματισμό ενιαίου ιατρικού μετώπου στην ΠΦΥ, σας καλώ τους ιατρούς της ΠΦΥ σε μέγιστη ετοιμότητα καθώς η ώρα της τελικής αναμέτρησης πλησιάζει”.

 

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) σημειώνει από την πλευρά της: “Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ διακατέχονται από πλήρη αγανάκτηση για τη δημοσιοποίηση προθέσεων μέσω των ΜΜΕ, Υπουργών της Κυβέρνησης να απολυθούν 1200 γιατροί Μονάδων Υγείας.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί αντί να προβαίνουν σε τέτοιες απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις τις επόμενες των επισκέψεων της τρόικας στα υπουργεία τους, όφειλαν να είχαν ενσκήψει τόσα χρόνια στα πραγματικά προβλήματα των λειτουργών της υγείας, όπως η μισθολογική απαξίωση επιστημόνων, οι απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις επί δεκαετίες, η μη εξασφάλιση καταλλήλων συνθηκών για σωστή άσκηση της ιατρικής, οι αυθαιρεσίες στις πειθαρχικές ποινές ή τα διοικητικά μέτρα, η εργασιακή ομηρία και οι τριτοκοσμικές συνθήκες για τους νέους γιατρούς κλπ.

Περιμένουμε, ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Γεωργιάδης, να τηρήσει το λόγο που έδωσε ενώπιον του Προέδρου του ΠΙΣ και εκπροσώπων της Ομοσπονδίας μας, ότι κανένας γιατρός δεν θα χάσει τη δουλειά του.

Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις υποσχέσεις του Υπουργού Υγείας θα βρει όλους τους γιατρούς αντίθετους.

Δεν θα ανεχθούμε άλλη διγλωσσία, υπαναχωρήσεις και προσχηματικές συζητήσεις.

Οι γιατροί σε περίπτωση που συνεχισθεί να εμπαίζονται ή επιχειρηθεί να υπάρξουν απολύσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας, θα αντιδράσουν αποφασιστικά σε ενιαίο πανυγειονομικό μέτωπο, υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια τους, όπως πάντα έως τώρα έκαναν”.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στα πολυϊατρεία και τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ εργάζονται 4021 Διοικητικοί υπάλληλοι, 5561 γιατροί αορίστου χρόνου αλλά και 519 μόνιμοι γιατροί.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *