Νοσοκομείο Βέροιας. Δεύτερη ανοιχτή επιστολή των γιατρών της Χειρουργικής Κλινικής

βεροια νοσοκομειοΒέροια, 7 Νοεμβρίου 2013

Προ 20ημέρου περίπου, σας ενημερώσαμε για την δραματική υποστελέχωση της Χειρουργικής Κλινικής η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταρτίσουμε πρόγραμμα εφημεριών Οκτωβρίου με πλήρη στελέχωση ειδικών και ειδικευομένων ιατρών, μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου, το δε υπόλοιπο να παραμείνει κενό. Το κενό του προγράμματος καλύφθηκε τελικά με τη συνδρομή χειρουργού από το ΑΝΘ Θεαγένειο και το ΓΝΘ Αγ. Δημήτριος της Θεσσαλονίκης, την επίδοση από τον Διοικητή του νοσοκομείου εντολής εφημερίας στους ειδικευόμενους της Χειρουργικής Κλινικής, σε ειδικευόμενους της Γυναικολογικής κλινικής και σε ειδικευόμενους Γενικής Ιατρικής που υπηρετούν σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου μας, παρά το γεγονός ότι αυτοί είχαν ήδη πραγματοποιήσει τις προβλεπόμενες από τον νόμο εφημερίες. Στην διαδικασία αυτή συμμετείχαμε και οι ήδη υπηρετούντες ειδικοί πραγματοποιώντας μέχρι και 23 εφημερίες, ως χειρονομία καλής θέλησης στις υποσχέσεις που λάβαμε τόσο από τον Διοικητή του νοσοκομείου, τον Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας αλλά και από τοπικούς βουλευτές, για οριστική λύση του προβλήματος τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, λύση για ασφαλή εφημέρευση δεν δόθηκε! Οι υποσχέσεις του διοικητή του νοσοκομείου μας κ. Χατζηδημητρίου, του διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Ανδριόπουλου, αλλά και τοπικών βουλευτών ήταν χωρίς αντίκρισμα! Ως εκ τούτου, καταρτίστηκε πρόγραμμα ασφαλούς εφημερίας της Χειρουργικής Κλινικής με πλήρη κάλυψη μέχρι και την 21η Νοεμβρίου 2013. Την Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2013 μας κοινοποιήθηκε έγγραφο και συνημμένο τροποποιημένο πρόγραμμα εφημεριών της Χειρουργικής Κλινικής, υπογεγραμμένο από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου κ. Βογιατζή Ιωάννη και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Ημαθίας κ. Χατζηδημητρίου Νικόλαο, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Ημαθίας. Στο συνημμένο πρόγραμμα οι υπογράφοντες έχουν καταργήσει τις εφημερίες ετοιμότητας των ειδικών της Χειρουργικής Κλινικής από την 5η Νοεμβρίου και εξής μετατρέποντάς τες σε ενεργείς μέχρι και την 28η Νοεμβρίου 2013, ως λύση για την κάλυψη των κενών!!! Επιπλέον από τις 22 έως τις 28 Νοεμβρίου δεν υπάρχει κανένας ειδικευόμενος σε εφημερία, δηλαδή εφημερεύει ένας ειδικός μόνος του, ενώ στις 29 και 30 Νοεμβρίου δεν υπάρχει εφημεριακή κάλυψη από κανέναν. Σας γνωρίζουμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου περί ασφαλούς εφημέρευσης, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εφημερεύει καθημερινά ένας ειδικός σε ενεργή και ένας ειδικός σε εφημερία ετοιμότητας και δυο ειδικευόμενοι σε ενεργό εφημερία.

Είναι προφανές ότι ένας χειρουργός με δυο άπειρους ειδικευόμενους βοηθούς στη Χειρουργική ειδικότητα (καθώς κατά βάση πρόκειται για ειδικευόμενους Γυναικολογίας και Γενικής Ιατρικής που εντέλλονται να πραγματοποιήσουν εφημερίες στο τμήμα μας), δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με ασφάλεια επείγοντα βαριά περιστατικά, όταν μάλιστα η άμεση αντιμετώπισή τους είναι καθοριστική και για την επιβίωση των ασθενών. Είναι επίσης προφανές – και με δεδομένο ότι η Χειρουργική ομάδα απαρτίζεται από 3 τουλάχιστον μέλη- ότι με το παρόν πρόγραμμα εφημέρευσης σε περίπτωση επείγοντος χειρουργείου, θα μείνει χωρίς χειρουργική κάλυψη το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου μας αλλά και η ίδια η χειρουργική κλινική με τους νοσηλευόμενους ασθενείς – κατά βάση χειρουργημένους – που μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκή η οποία να χρήζει άμεσης και εξειδικευμένης αντιμετώπισης. Οι συνέπειες της απουσίας ιατρού από τις θέσεις αυτές είναι δυνητικά ολέθριες. Σε περίπτωση διακομιδής ασθενή ποιος ιατρός θα πραγματοποιήσει την διακομιδή; Ποιοι θα χειρουργούν; Ποιος θα παρακολουθεί τους νοσηλευόμενους στην κλινική ασθενείς; Ποιος θα εξετάζει του ασθενείς που θα προσέρχονται στα επείγοντα Χειρουργικής όταν και οι 3 εφημερεύοντες (ειδικός και ειδικευόμενοι) θα βρίσκονται σε εν εξελίξει χειρουργείο; Δεν είναι δυνατό να αφήνονται τα πράγματα στην τύχη ή στη «βοήθεια του Θεού», υπό την έννοια ότι η εφημερία θα είναι πάντοτε χωρίς βαριά περιστατικά. Παρά το γεγονός ότι καταστήσαμε γνωστές στη Διοίκηση του νοσοκομείου τις εν λόγω επισημάνσεις, αυτή επέλεξε να μην ενισχύσει με προσωπικό την κλινική και να καταστήσει με τις επιλογές της, άκρως επισφαλή την εφημερία και κατ’ επέκταση να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και ενδεχομένως η ζωή των ασθενών.

Την Τρίτη 5/11/2013, πρώτη ημέρα εφαρμογής του επισφαλώς τροποποιημένου από τον Διοικητή και τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας προγράμματος εφημέρευσης, προσκομίστηκε στο νοσοκομείο μας πολυτραυματίας σε πολύ βαριά κατάσταση με σοβαρές κακώσεις θώρακα και κοιλίας. Για την χειρουργική αντιμετώπιση του τραυματία ήταν επιβεβλημένη η παρουσία δυο έμπειρων ειδικών χειρουργών. Ο δεύτερος όμως ειδικός χειρουργός (ο ευρισκόμενος σε εφημερία ετοιμότητας στο αρχικό πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης που εμείς είχαμε καταρτίσει) καταργήθηκε με απόφαση του Διοικητή του νοσοκομείου και του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου… Χάρη στη φιλοτιμία και την ανθρωπιά μας, σχεδόν όλο το προσωπικό της κλινικής βρέθηκε στο νοσοκομείο για να σωθεί ο συνάνθρωπός μας. Αυτήν τη φορά δεν θρηνήσαμε ανθρώπινη απώλεια. Την επόμενη; Είναι προφανές ότι για ποικίλους λόγους η συνδρομή των συναδέλφων που δεν εφημερεύουν σε ετοιμότητα, δεν είναι πάντοτε εφικτή, ούτε υποχρεωτική. Είναι προφανές ότι η μετατροπή ενός ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης σε ανασφαλές δεν λύνει το πρόβλημα της κατά 50% μείωσης του ιατρικού προσωπικού της κλινικής. Αντίθετα, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και θέτει σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών. Μέχρι πότε θα ξεπερνάμε τους εαυτούς μας για να αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα που προκύπτουν από τις εγκληματικές αποφάσεις της Διοίκησης; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη – αστική και ποινική – για τυχόν ανθρώπινες απώλειες ως αποτέλεσμα της ανασφαλούς εφημεριακής κάλυψης που μας επιβλήθηκε από τον κ. Βογιατζή και τον κ. Χατζηδημητρίου; Την δική μας ψυχική και σωματική φθορά από την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων ποιος θα την συμμεριστεί;

Δυστυχώς τέτοια περιστατικά, δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας στο νοσοκομείο μας και η παρουσία δεύτερου ειδικού –έστω σε εφημερία ετοιμότητας- είναι καθοριστική για την ζωή των ασθενών μας. Ενδεικτικά μόνο σας αναφέρουμε ότι το τελευταίο 10ήμερο αντιμετωπίστηκαν 5 (πέντε) περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις με την παρουσία δυο ειδικών χειρουργών. Λεπτομερή στοιχεία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Αντίστοιχο φαινόμενο κατάργησης της εφημερίας ετοιμότητας από τον Διοικητή του νοσοκομείου, συνέβη τον περασμένο μήνα στο νοσοκομείο Κατερίνης. Ευτυχώς εκεί πρυτάνευσε η λογική και εντός 3ημέρου επανήλθε το αρχικό πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης που είχε εκπονηθεί από τους συναδέλφους μας, προς μεγάλη ανακούφιση του λαού της Πιερίας.

Ο χειρουργός δεν είναι υπεράνθρωπος. Είναι αδιανόητη η εφημερία ενός μόνο ειδικού από την 22α Νοεμβρίου και εξής. Ένας μόνον χειρουργός για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, για τους τραυματίες που προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, για αυτούς που πρέπει να χειρουργηθούν…. Αδιανόητη, επικίνδυνη και εγκληματική. Αυτή είναι η λύση που οι διοικούντες επέλεξαν για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης της κλινικής μας και η «τύχη» που επιφυλάσσουν για τους πολίτες του νομού Ημαθίας.

 

Με τιμή,

Δεμερτζίδης Χαράλαμπος, Συντονιστής Διευθυντής

Παπαδόπουλος Βασίλειος, Διευθυντής

Τριανταφυλλίδης Ιωάννης, Επιμελητής Β’

Δημητριάδου Μαρία, Ειδικευόμενη

Μπράτκου Αικατερίνη, Ειδιεκευόμενη

Κατσουγιαννόπουλος Γεώργιος, Ειδικευόμενος

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *