Νέα από Αρκαδία. Ανυποχώρητοι στην βρωμιά

ARKADIA18-150x15017Έχει πολλάκις ειπωθεί με στόμφο πως η Τρίπολη πρέπει να «επανεφεύρει» τον εαυτό της , που έχει χάσει εδώ και κάτι χρόνια– και να προσφέρει στους επισκέπτες της μια ολοκληρωμένη εμπειρία, κυρίως γύρω από την ιστορικό φορτίο που φέρει και το φυσιολατρικό πλούτο που κουβαλά, στοιχεία αρκετά για να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες τουριστικές απαιτήσεις. Και αυτό είναι το ευκταίο για μια πόλη – σύμβολο της εθνικής ανεξαρτησίας.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε στην Τρίπολη πολλά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας να αλλάζουν αυτό που ονομάζουμε αστική εμπειρία. Οι αναπλάσεις των πλατειών και πολλών κεντρικών οδικών αξόνων αλλά και πεζοδρομίων μπορούν να πιστοποιήσουν ότι κάτι αλλάζει στην πόλη. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό.

Παρά την επιθυμία της πλειονότητας των πολιτών να κρατηθεί ο δημόσιος χώρος σε ένα επίπεδο αισθητικής και καθαριότητας, η αδιαφορία των κρατούντων δεν επιτρέπει αποφασιστικές κινήσεις κατά των ομάδων ή ατόμων που επιμένουν να ρυπαίνουν και να υποβαθμίζουν το αστικό τοπίο. Ο Δήμος Τρίπολης ολιγωρεί και ουδέποτε ξεκίνησε μια αξιοπρεπή εκστρατεία καθαρισμού για να δώσει ένα καλό δείγμα ότι επιτέλους πρέπει να υπάρξει μια αντίδραση σε αυτό το χάλι που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Γιατί πέρα από την αποκατάσταση των τραυμάτων στο σώμα της πόλης απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουν όλα αυτά τα έργα και οι εκστρατείες αποτέλεσμα, είναι η αποτροπή – πως θα προλάβουμε και θα αναχαιτίσουμε τα επόμενα χτυπήματα.

Σε άλλες πόλεις οι δήμαρχοι έχουν εφαρμόσει πέρα από τη τακτική καθαριότητα των δρόμων και τον συνεχή καθαρισμό των στύλων της ΔΕΗ και των φωτιστικών σωμάτων από τις παντός είδους αφισοκολλήσεις διαφημιστικών και πολιτικών εντύπων. Η αυθημερόν απομάκρυνση της κουρελαρίας, χωρίς παρεκκλίσεις, αν εφαρμοστεί και στα καθ ημάς, θα στέλνει ένα σαφές πολιτικό, (με την κυριολεκτική έννοια του όρου) μήνυμα: ό,τι και να γράψετε εδώ, ό,τι και αν αναρτείτε δεν περνάει.

Αυτό πρέπει να είναι το σκεπτικό κάθε δημοτικής αρχής που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα. Όσο το επίσημο κράτος υποχωρεί από τον δημόσιο χώρο για τον οποίο έχει ευθύνη τόσο θα αναδύονται δυνάμεις που θα αυθαιρετούν και θα τον καταστρέφουν. Μια πόλη αναγεννημένη από τις αναπλάσεις, με βαρύ ιστορικό φορτίο και με τα όποια νεώτερα μνημεία της βανδαλισμένα από σπρέι δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί – πόσω μάλλον να παριστάνει την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου. Μήπως κάνουμε λάθος;

Ξεκίνησε με φιλοδοξίες

Με θέμα την «Νευροανάδραση» που στοχεύει στην άμεση εκπαίδευση της λειτουργίας του εγκεφάλου για την αντιμετώπιση των νευροψυχολογικών διαταραχών και μαθησιακών δυσκολιών, άνοιξε τις πόρτες του για το ευρύ κοινό, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, το Κέντρο Αποκατάστασης «Παλλάδιον». Μια ευκαιρία για τους επισκέπτες του ώστε, πέρα από την επιστημονική ενημέρωση, να δουν από κοντά έναν υπέροχο χώρο, φιλόξενο και κατάλληλα διαμορφωμένο με γνώμονα την λειτουργικότητα και την εύκολη προσβασιμότητα ακόμα και από άτομα με κινητικά προβλήματα. Οι ιδιοκτήτες του φιλοδοξούν να προσελκύσουν ασθενείς από ολόκληρη την Πελοπόννησο αλλά και την Αθήνα, όπως μας τόνισε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος κ. Κατερίνα Καρνιαδάκη, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης του στο κέντρο της Πελοποννήσου. Ο στόχος θα επιτευχθεί από μια ισχυρή ομάδα ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που θα στέκεται δίπλα στον ασθενή σε 24ωρη βάση.

Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Από την 1η Νοεμβρίου έως και την 10η Δεκεμβρίου θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι για εγγραφή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους. Οι αιτήσεις αφορούν 4.890 θέσεις για Προπτυχιακές Σπουδές και 5.110 για Μεταπτυχιακές, για το ακαδημαϊκό έτος 2014−2015 (συνολικά 10.000 θέσεις για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα). Η δημόσια και ανοικτή προς το κοινό ηλεκτρονική κλήρωση των υποψηφίων φοιτητών του ΕΑΠ για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 στα γραφεία του Ε.Α.Π. στη Πάτρα, Πάροδος Αριστοτέλους 18, Περιβόλα Πατρών (κτίριο Διοίκησης).

Συνέδριο για τον Ευριπίδη

Ξεκίνησε χθες και τελειώνει αύριο 2 Νοεμβρίου το 40ο ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων με θέμα: ¨ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ: Ο «τραγικώτατος των ποιητών» και ο «από σκηνής φιλόσοφος». Παράδοση και νεωτερικότητα». Το συνέδριο, πραγματοποιείται στο Διοικητήριο Σπάρτης, αίθουσα Λακώνων ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, το Δήμο Σπάρτης, το Σύνδεσμο Φιλολόγων Λακωνίας και με χορηγό την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας.

Κριτήρια για διοικητές

Θα αξιολογούνται και για τις επιδόσεις τους στον έλεγχο και τον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων, καθώς το υπουργείο Υγείας θεσμοθετεί νέους δείκτες αξιολόγησης των διοικήσεων των δημόσιων νοσοκομείων και των μονάδων υγείας του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις», στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας βρίσκονται τέσσερις ανθεκτικοί μικροοργανισμοί: ψευδομονάδα, acinetocacter, κλεμπσιέλα και εντερόκοκκος, λόγω της μεγάλης συχνότητας εμφάνισής τους στα νοσοκομεία αλλά και λόγω της μεγάλης αντοχής στα αντιβιοτικά». Μάλιστα, από το καλοκαίρι και μετά έχουν εντοπιστεί αρκετά περιστατικά πνευμονίας σε νοσοκομεία της Ελλάδας μετά από μόλυνση από klebsiella pneumoniae.

Η συγκεκριμένη αιτιολογική έκθεση αναφέρει: «Η τήρηση των κανόνων υγιεινής για τον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων αποτελεί σαφώς νοσηλευτικό και ιατρικό καθήκον, η διασφάλιση όμως αποτελεσματικών προϋποθέσεων και κατάλληλων συνθηκών εφαρμογής των μέτρων ελέγχου των λοιμώξεων είναι κυρίαρχη υποχρέωση της διοίκησης κάθε νοσοκομείου.

Ξενώνας Δολιανών

Σε δημοπρασία για δεύτερη φορά προχωρά ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου (ξενώνας) στον οικισμό Άνω Δολιανών, συνολικής επιφάνειας 862,59 τ.μ. που έχει οικοδομηθεί επί συνολικού εμβαδού 3.250 τ.μ. Θα διεξαχθεί στις 25 Νοεμβρίου στα γραφεία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου στο Αστρος ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου. Ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς ορίζεται το ποσό των οκτακοσίων είκοσι ευρώ (820,00 €) για κάθε μήνα του πρώτου μισθωτικού έτους.

ΑΔΕΔΥ για εργασιακά

Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013 στις 18:00 η ώρα στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Τρίπολης, καλούνται οι εργαζόμενοι του Δημόσιου Τομέα να παρευρεθούν στην ενημερωτική συζήτηση με το κλιμάκιο της ΑΔΕΔΥ, για εργασιακά, συνταξιοδοτικά και συνδικαλιστικά θέματα.

Θα ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις ο Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Γρηγόριος Καλομοίρης.

Ιρένα Σέντλερ

Πρόσφατα πέθανε μια 98χρονη κυρία που την έλεγαν Ιρένα. Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου η Ιρένα εργαζόταν στο γκέτο της Βαρσοβίας ως ειδική υδραυλικός υπονόμων. Είχε όμως κι έναν απώτερο σκοπό. Όντας Γερμανίδα ήξερε ποια ήταν τα σχέδια των ναζί για τους εβραίους. Η Ιρένα έβγαζε λαθραία βρέφη , 2500 συνολικά, στον πάτο της εργαλειοθήκης της, ή σε ένα σάκο από λινάτσα που είχε στην καρότσα του φορτηγού της, τα μεγαλύτερα παιδιά. Βοηθός της ένας σκύλος στην καρότσα, που τον είχε εκπαιδεύσει να γαβγίζει όταν οι ναζί φαντάροι της άνοιγαν για να μπει ή να βγει από το γκέτο. Συνελήφθη και οι ναζί τη χτύπησαν πάρα πολύ άσχημα και της έσπασαν τα χέρια και τα πόδια. Το 2007, προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Δεν επελέγη. Ο Πρόεδρος Ομπάμα το είχε κερδίσει ένα χρόνο πριν γίνει Πρόεδρος, για την εργασία του ως “οργανωτής κοινότητας” για το ACORΝ… και ο Αλ Γκορ το κέρδισε το 2007, για ένα φιλμ σχετικά με την υπερθέρμανση της γης…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *