Γεωργιάδης για ΕΟΠΥΥ, ΚΕΣΥΠΕ, απογευματινά χειρουργεία και κινητικότητα

eopyyΓια την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ πότε αναμένονται οι αποφάσεις;

«Την επόμενη βδομάδα λογικά θα ανακοινώσουμε τις τελικές μας αποφάσεις για το τι θα κάνουμε ακριβώς για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και άρα με τον ΕΟΠΥΥ και την αναδιοργάνωσή του».

Δημοσιογράφος: Μπήκαμε στην Πολυκλινική σήμερα και διαπιστώσαμε μια έλλειψη ασφάλειας. Έφτασε ο δημοσιογράφος μέχρι το αιματολογικό.

«Θα το δούμε το περιστατικό. Σε κάθε περίπτωση το μείζον δεν είναι ότι μπήκε μέσα ο δημοσιογράφος. Είναι το ότι η Πολυκλινική δουλεύει προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Τα κενά ασφαλείας, αν υπάρχουν, θα τα δούμε».

Δημοσιογράφος: Πόσοι εργαζόμενοι θα μπουν σε διαθεσιμότητα από τα ψυχιατρεία;

«Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο. Το Υπουργείο Υγείας για το δεύτερο κύμα της κινητικότητας έχει δεσμευτεί να συμμετέχει με 900 ανθρώπους. Θα δούμε την κατανομή και σύντομα θα είμαι σε θέση να σας παρουσιάσω το τελικό σχέδιο, όπως και την περασμένη φορά».

Δημοσιογράφος: Για το ΚΕΣΥΠΕ;

«Θα γίνει και την άλλη βδομάδα. Τα σχέδια των Υγειονομικών Περιφερειών δεν τελειώνουν σε μια συνεδρίαση. Τα συζητάμε και έχουν περιθώριο άλλης μίας βδομάδας για να έχουμε τις τελικές προτάσεις τις οποίες θα συζητήσουμε με βουλευτές, δημάρχους και τοπικές κοινωνίες. Πριν οποιαδήποτε τελική απόφαση προηγείται ένας διάλογος με όλους τους ενδιαφερομένους».

Δημοσιογράφος: Τα απογευματινά χειρουργεία πότε τίθενται σε εφαρμογή;

«Δεν είναι θέμα που θα κλείσει αύριο. Είναι μια σκέψη την οποία έχουμε εκφράσει. Η πολιτική μας βούληση είναι να τα εφαρμόσουμε, κυρίως για να δώσουμε την ευκαιρία σε γιατρούς που θέλουν να εργαστούν περισσότερο, να μπορούν να το κάνουν.

Αντιλαμβάνομαι έναν πανικό και δεν μπορώ να καταλάβω κριτικές του τύπου «ιδιωτικοποιείται το ΕΣΥ». Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το αντίθετο. Θέλουμε την ενδυνάμωσή του και –μπορώ να σας πω- μόνο τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να ανησυχήσει μια τέτοια εξέλιξη. Όσοι χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, πιθανόν αν περίμεναν καιρό για το δημόσιο, να πήγαιναν σε ιδιωτικό. Άρα, η άλλη πλευρά πρέπει να ανησυχεί. Μου κάνει εντύπωση γιατί ορισμένοι οι οποίοι –υποτίθεται- προασπίζουν το ΕΣΥ, τελικά προασπίζονται τα συμφέροντα των ιδιωτών».

Δημοσιογράφος: Με τι επιβάρυνση;

«Ασφαλώς το απογευματινό χειρουργείο είναι για κάποιον που θέλει να πληρώσει. Αυτό θα προκύψει από τη συζήτηση που θα κάνουμε. Βάσει των ΚΕΝ που ήδη υπάρχουν μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Δε θα γίνει αύριο. Έχω ήδη μια επί της αρχής συζήτηση με την Ένωση των Συντονιστών Ιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη πρόταση, ενώ βλέπουμε πως εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *