Νέα από Αρκαδία. Μουσείο της πόλης

ARKADIA18-150x15017Η Τρίπολη και το ευρύτερο λεκανοπέδιο της Μαντινείας στο οποίο ευρίσκεται, είναι μια πόλη με σημαντική ιστορία πολλών ετών. Η εικόνα όμως της σημερινής πόλης αντανακλά την ασυνέχεια και τη μη ομαλότητα με την οποία εξελίχθηκε. Γι αυτό και η ανάγκη ανασυγκρότησης και οργάνωσης της ιστορικής της πορείας στο χρόνο, ζητούμενο μέχρι τώρα, που εξετάζεται από πλευράς δήμου μετά και τη εκδηλωθείσα πρόθεσή του για δημιουργία μουσείου της πόλης, είναι εξόχως σημαντική. Οι οιωνοί είναι καλοί και από τις πολλές προτάσεις που υπάρχουν αρκετές μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις καλύτερης γνωριμίας των κατοίκων με την πόλη τους, στοχεύοντας ταυτόχρονα και σε μια ποιοτικότερη τουριστική πολιτική.

Χρειάζονται, όπως τονίστηκε στην προχθεσινή μάζωξη, κυρίως χώροι συλλογής, οργάνωσης και έκθεσης αντικειμένων που αναφέρονται στην ιστορία της πόλης, στη λαογραφία, στη βιομηχανία, στη βιοτεχνία της κλπ. ώστε να παρουσιαστούν με ένα συνεκτικό, αφηγηματικό τρόπο εύληπτο από τον κάθε κάτοικο και επισκέπτη. Το υπό σκέψη μουσείο για την Τρίπολη θα στρέφει το ενδιαφέρον του προς την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες, και θα τονίζει τη στενή του σύνδεση με τον τόπο, εισάγοντας την δυνατότητα να εκτεθούν και να μουσειοποιηθούν αντικείμενα και κοινωνικές δομές in situ. Η ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, η διοικητική της ιστορία, με τα χωριά που συμμετέχουν στη συγκρότηση του δήμου, οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια που υπηρέτησαν αυτή την πόλη, τα επαγγέλματα που κυριάρχησαν κάποτε και τώρα δεν υπάρχουν, η εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, οι βιομηχανίες που άνθισαν για να σβήσουν αργότερα, είναι μερικά από τα «αντικείμενα» που θα εκτίθενται και ήδη άρχισαν να συζητούνται.

Το μουσείο αυτό επομένως και με τα εργαλεία που μας προσφέρει η σύγχρονη Μουσειολογία μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε χωρίς να περιορίζεται σε ένα μόνο κτίριο, ενισχύοντας το ρόλο του ως τοπικό κέντρο γνώσης και επιμόρφωσης.

Γι αυτό και είναι σημαντική από κάθε άποψη η συζήτηση που άνοιξε, παραμονή της εθνικής επετείου, με πρωτοβουλία του δημάρχου στο παλιό δημαρχείο και με σημαντικούς εισηγητές. Πρόκειται για μια κίνηση που την είχε ανάγκη η πόλη, ιδίως μετά τις σημαντικές αναπλάσεις που επιχειρούνται αυτή την εποχή στον αστικό ιστό της. Δεδομένου δε ότι η ιστορική μνήμη και η βιωματική των κατοίκων της με τον αστικό χώρο, που κάποτε υφίστατο, έχει προ πολλού διαρραγεί, μια καθολική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση για τα ζητήματα επανοικειοποίησης της πόλης από τους κατοίκους της μπορεί κάλλιστα να επιτευχθεί εν μέρει και μέσω του μουσείου της πόλης της Τρίπολης. Η προσπάθεια ξεκίνησε. Το μέλλον θα δείξει τη βιωσιμότητα η μη του εγχειρήματος.

Όλα καλά

Το περσινό γιουρούσι διαμαρτυρόμενων πολιτών κατά των πολιτικών μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, οδήγησε την αστυνομία φέτος στη λήψη περισσότερων μέτρων ασφαλείας. Παρόλα αυτά ο κόσμος ήταν ήρεμος ενώ η αστυνομική δύναμη δεν χρειάστηκε να επέμβει. Όλα κύλισαν ομαλά, με τους μαθητές να παρελαύνουν, σε μάλλον καλύτερους σχηματισμούς από ότι στο παρελθόν και τους επισήμους μας να καταβάλλουν τις συνήθεις αγωνιώδεις προσπάθειες, μετά την παρέλαση, για να μας αναλύσουν το νόημα της ημέρας.

Μουσείο Τρίπολης

Η ανάγκη για τη δημιουργία «μουσείου» της πόλης της Τρίπολης, αν και σημαντική, συγκέντρωσε λιγοστούς εκπροσώπους φορέων, το απόγευμα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου 2013, στο παλιό δημαρχείο. Εκεί όσοι παραβρέθηκαν άκουσαν τους: Χριστίνα Αγριαντώνη, Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. -Μάρλεν Μούλιου, Λέκτορα Μουσειολογίας στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Χρήστο Χρυσανθόπουλο, Υπ. Διδ. Νεότερης Ιστορίας Παν. Αθηνών, να εκδιπλώνουν τη σκέψη τους και να καταθέτουν ενδιαφέρουσες προτάσεις για το υπό σκέψη μουσείο. Θετικός στη δημιουργία αυτή και ο δήμαρχος κ. Σμυρνιώτης, που παρέστη στην συγκέντρωση με τον κ. Ταλούμη και κατέθεσε την άποψή του.

ΔΣ ΕΛΜΕ

Συνεδρίασε προ ημερών το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αρκαδίας και συγκροτήθηκε σε σώμα με την εξής σύνθεση: Πρόεδρος: Πάνος Ζαφειρόπουλος Αντιπρόεδρος και Ταμίας: Γιώργος Μαρκόπουλος Γεν. Γραμματέας και Οργ. Γραμματέας: Παναγιώτης Μανουσόπουλος Μέλη: Λάμπρος Αντωνάκος Δημήτρης Νούσιος Νίκος Λυμπέρης Ανδρέας Γιαννόπουλος

Να πληρώνουν διόδια

« Όχι» στην ελεύθερη διέλευση των βουλευτών από τους σταθμούς διοδίων δηλώνουν από την Τρίπολη, την ημέρα της εθνικής επετείου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Ο πρώτος αναφέρει ότι, «θα γίνει η ανάλογη παρέμβαση και το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί», ενώ ο κ. Λυκουρέντζος, στο ίδιο μήκος κύματος κάνει λόγο για αστειότητες «που με όλα αυτά που ακούγονται κάποιοι επιχειρούν να πλήξουν τον πολιτικό κόσμο». Όσον αφορά δε τον ίδιο αναφέρει πως είναι μόνιμος συνδρομητής της Αττικής Οδού και πληρώνει κανονικά διόδια. Το αυτό είχε πει προ καιρού και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Καθήκον ευχαριστιών

«Θεωρώ καθήκον μου να εκφράσω, μέσα από τα Αρκαδικά Μέσα Ενημέρωσης, τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής {ΠΟΑ} κ. Γεώργιο Ρεβελιώτη καθώς και στα μέλη του ΔΣ της ΠΟΑ για την τιμή που μου έκαναν να με διορίσουν εκπρόσωπό τους στο ΔΣ του Παναρκαδικού Νοσοκομείου. Επίσης, στον τ. Υπουργό Υγείας, συμπατριώτη, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, για τη θερμή συνηγορία του, καθώς στο νυν Υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη και το Σύμβουλό του, συμπατριώτη, κ. Παναγιώτη Βαλασόπουλο, για τον ίδιο λόγο. Τέλος, στο νέο Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Νικόλαο Χρόνη καθώς και τα νέα μέλη του ΔΣ κκ Χαράλαμπο Παπασταύρου, Αναστάσιο Δήμα και Αδαμαντία Σαραντοπούλου, για την εγκάρδια υποδοχή τού εκπροσώπου της ΠΟΑ, που αντικατοπτρίζει τη βαθειά εκτίμησή τους στην ΠΟΑ και την πολύτιμη προσφορά της στον Αρκαδικό λαό! Πιστεύω ότι με τη συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων και του Αρκαδικού λαού, το Παναρκαδικό Νοσοκομείο θα καταστεί το καμάρι των Βαλκανίων!

Παναγιώτης Ι. Καραφωτιάς Καθηγητής Πανεπιστημίου, τ. Διευθύνων Σύμβουλος του Γραφείου ΟΗΕ για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ»

Νευροανάδραση

Σήμερα Τετάρτη 30 Οκτωβρίου και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Παλλάδιον, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική παρουσίαση, με θέμα «Νευροανάδραση – Άμεση εκπαίδευση της λειτουργίας του εγκεφάλου για την αντιμετώπιση νευροψυχολογικών διαταραχών και μαθησιακών δυσκολιών» και ομιλητή τον Ιδρυτή των κέντρων Νευροανάδραση σε Ηράκλειο Κρήτης και Αθήνα και ψυχολόγο, κ. Μάριο Σεβρισαριανό.

Η Νευροανάδραση είναι μια μη παρεμβατική διαδικασία εκπαίδευσης του εγκεφάλου. Αρχικό πεδίο εφαρμογής ήταν η αντιμετώπιση επιληπτικών κρίσεων.

Χαμογελάτε

Σχολικά «μαργαριτάρια.

-Πρωτεύουσα της Κεϋλάνης είναι η Λιπτον Τι. (Γυμνάσιο Αθήνας)

-Το τετράγωνο της υποτείνουσας ισούται, αλλά όχι πάντοτε. (Γυμνάσιο Καλαμάτας)

-Τα 6 χαρακτηριστικότερα ζώα του Βόρειου Πόλου είναι 3 αρκούδες και 3 φώκιες. (Γυμνάσιο Αθήνας)

-Ο Ε. Λύτης και ο Σ. Εφέρης είναι και οι δύο Έλληνες ποιητές κατηγορίας νόμπελ”. (Γυμνάσιο Αργοστολίου)

– Οι Δέκα Εντολές γράφτηκαν από τον Σινά και παραδόθηκαν στον Μωυσή στην Πλάκα. Ήταν όλες πέτρινες, αλλά σαφέστατες. (Γραπτό υποψηφίου για τη Σχολή Αστυνομίας).

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *