Επιστολή του Προέδρου της ΟΕΝΓΕ στον υπουργό Υγείας

οενγεΑθήνα, 29 Οκτωβρίου 2013

Προς

τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη

κ. υπουργέ

Το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου μου διαβιβάσατε τηλεφωνικά μέσω υπαλλήλου του πολιτικού σας γραφείου πρόσκληση να συναντηθούμε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου προκειμένου να σας παρουσιάσω την πρότασή της ΟΕΝΓΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Στη συγκεκριμένη συνάντηση ενημερώθηκα ότι θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της Task Force.

Εντούτοις, λίγες ώρες μετά την πρόσκληση, καλέσατε συνέντευξη τύπου και δηλώσατε αναφερόμενος σ΄ εμένα:

«Με εντυπωσιάζει που οι γιατροί μας επιλέγουν για εκπρόσωπό τους έναν άνθρωπο που προτείνει στην Ελλάδα του 2013 να φτιάξουμε ιατρικά κολχόζ. Πιστεύω ότι δεν τους εκπροσωπεί πλέον και αυτά που λέει είναι δικά του».

Οι δηλώσεις αυτές, εκτός από τα μέσα ενημέρωσης που τις αναπαρήγαγαν, συνεχίζουν να παραμένουν αναρτημένες και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας με την ίδια ακριβώς διατύπωση (κλικ εδώ).

κ. Γεωργιάδη

σας ενημερώνω πως ο υπογράφων δεν πρόκειται ν΄ ανταποκριθεί στην πρόσκλησή σας για τους εξής λόγους:

1.- Φαίνεται πως πριν ακόμη διαβάσετε την πρότασή μας έχετε καταλήξει πως οδηγεί σε «ιατρικά κολχόζ». Προς τι λοιπόν η συνάντηση;

2.- Θεωρείτε πως δεν εκπροσωπώ τους συναδέλφους μου. Συνεπώς δε με καλείτε σε συνάντηση υπό την ιδιότητα του Πρόεδρου της ΟΕΝΓΕ, αλλά ως φυσικό πρόσωπο προκειμένου να σας μεταφέρω προσωπικές μου απόψεις.

3.- Η ΟΕΝΓΕ έχει αποφασίσει ρητά ότι δεν συζητά με τους επικυρίαρχους τους χώρας και ως τέτοιοι ασφαλώς είναι οι υπάλληλοι της Task Force. Παρέλκει να εξηγήσω σε σας, τον πιο μνημονιακό υπουργό της κυβέρνησης, τους λόγους αυτής της απόφασης.

Όπως καλά γνωρίζετε οι συνάδελφοί μου με τίμησαν, αναθέτοντάς μου τη θέση του Προέδρου για δεύτερη θητεία με μεγάλη πλειοψηφία. Τα συλλογικά όργανα της ΟΕΝΓΕ αποφασίζουν με δημοκρατικό τρόπο για τις θέσεις και τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας κι εγώ λογοδοτώ στους συναδέλφους μου και την ελληνική κοινωνία, όχι όμως σ΄ εσάς, που μόνο σας στόχο έχετε τη διάλυση των τελευταίων ψηγμάτων δημόσιας υγείας που απέμειναν στη χώρα μας, προκειμένου να αποσπάσετε τα εύσημα της τρόικας.

κ. Γεωργιάδη

Η επιδίωξή σας είναι προφανής. Προσκαλείτε την ΟΕΝΓΕ προκειμένου να δείξετε ότι δήθεν διαβουλεύεστε για την ΠΦΥ, ενώ στην πραγματικότητα έχετε ήδη καταλήξει, επιλέγοντας όσα σας υπέδειξαν η τρόικα και η Task Force.

Οι υποδείξεις τους, όπως δηλώνουν και οι ίδιοι στο εισηγητικό τους κείμενο, στοχεύουν :

· στη « κινητικότητα στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης»- δηλαδή στη χρησιμοποίηση του ΕΟΠΥΥ ως νέας δεξαμενής για το μνημονιακό σχέδιο διαθεσιμότητας, κινητικότητας και απολύσεων 12.500 υπαλλήλων το 2014

· στην «ενδυνάμωση του ρόλου του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη κατάργηση του διττού του ρόλου ως αγοραστή και παρόχου υπηρεσιών υγείας»- δηλαδή στη διάλυση των εκατοντάδων Πολυϊατρείων του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ

· στη προώθηση του «βασικού πακέτου παροχών», δηλαδή στην ελαχιστοποίηση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους πολίτες

· στην καθήλωση της χρηματοδότησης της ΠΦΥ «στο ύψος των δαπανών του 2013 για ΠΦΥ».

Αντίθετα, η πρόταση της ΟΕΝΓΕ για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην οποία αποδίδετε χαρακτηρισμούς αβάσταχτης ελαφρότητας, προωθεί τη συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να προασπίζει ισότιμα την υγεία των πολιτών, με την οργάνωση ολοκληρωμένου, καθολικού, ποιοτικού Δημόσιου Συστήματος Υγείας, χρηματοδοτούμενου με επαρκείς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

κ. Γεωργιάδη

Μετά απ΄ όσα σας ανέλυσα νομίζω πως είναι κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους η ΟΕΝΓΕ δεν πρόκειται ν΄ αποτελέσει επικοινωνιακό ντεκόρ στο καταστροφικό εγχείρημά σας.

Με εκτίμηση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ

*Σας επισυνάπτω αντίγραφο της πρότασης που διαμόρφωσε η ΟΕΝΓΕ για την ΠΦΥ (εδώκλικ εδώ))

One thought to “Επιστολή του Προέδρου της ΟΕΝΓΕ στον υπουργό Υγείας”

  1. Ασχέτως πολιτικών προτιμήσεων του καθενός από εμάς οφείλω με ειλικρίνεια να αναγνωρίσω ότι οι παρεμβάσεις του πρόδρου της ΟΕΝΓΕ κ.Βαρνάβα συνιστούν μιά υπεύθυνη αλλά συνάμα και δυναμική φωνή,με θέσεις,απόψεις και επιχειρήματα.Μιά φωνή που θέτει τα προβλήματα του υγειονομικού χώρου στις σωστές τους διαστάσεις και βάζει τον κάθε κατεργάρη στην θέση του.Μακριά από επικοινωνιακά κόλπα και λοιπά καραγκιοζιλίκια που ακούμε εκ μέρους του φερόμενου..ως Υ.Υγείας της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *