Βόλος. Τεράστια προσφορά του ιατρείου Αλληλεγγύης

βολος κιΠερισσότερα από 850 περιστατικά εξετάστηκαν στους οκτώ μήνες λειτουργίας του

Περισσότερα από 850 άτομα εξετάστηκαν μέχρι σήμερα στους οκτώ μήνες που λειτουργεί το Ιατρείο Αλληλεγγύης στο Βόλο. Μία αξιέπαινη πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας που ελήφθη μετά από τη διαπίστωση ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν χάσει, λόγω ανεργίας, την ασφαλιστική τους ικανότητα, τόσο οι ίδιοι, όσο και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα να έχουν στερηθεί τις παροχές που προσφέρει το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας.

Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε για λογαριασμό του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ η «ψυχή» του Ιατρείου Αλληλεγγύης στο Βόλο, ο Επιμελητής Α΄ της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Μιχάλης Μεϊκόπουλος, είναι σε πολλές περιπτώσεις αποκαλυπτικά, ενώ σε μερικές περιπτώσεις αποτυπώνουν ανάγλυφα το στίγμα της δεινής θέσης και του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται πάρα πολλοί συμπολίτες μας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τα 560 άτομα που προσήλθαν ως παθολογικά – χειρουργικά περιστατικά στο Ιατρείο Αλληλεγγύης, τα τριάντα μεταφέρθηκαν ως επείγοντα και τους έγινε αξονική τομογραφία, δηλαδή η ιατρική τους εικόνα ήταν εξαιρετικά κρίσιμη. Ακόμη τα ίδια τα στοιχεία δείχνουν την εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται πολλοί οικονομικοί μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στην περιοχή μας πολλά χρόνια, κάτι που τους κάνει να αντιμετωπίζουν με διστακτικότητα την επιστροφή τους στη χώρα προέλευσής τους ή στη μετανάστευσή τους σε άλλη χώρα προκειμένου να αναζητήσουν εργασία.

Σε πιο δεινή θέση από τους μετανάστες, σύμφωνα με τα στοιχεία, βρίσκονται οι Αλβανοί, καθώς στα παιδιατρικά περιστατικά τα παιδιά από Αλβανούς μετανάστες που εξετάστηκαν από παιδιάτρους στο Ιατρείο Αλληλεγγύης ήταν περισσότερα ακόμη και από τα ελληνόπουλα.. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ιατρείο Αλληλεγγύης πήγαν για εξέταση, επειδή οι γονείς τους δεν είχαν χρήματα για εξωτερικό γιατρό, ακόμη και μωρά ηλικίας μόλις δύο μηνών…

Ακόμη στα αξιοσημείωτα των περιστατικών που έχουν επιληφθεί μέχρι τώρα οι εθελοντές γιατροί – μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας είναι ότι υπάρχουν άτομα ακόμη από την Αφρική (Νιγηρία, Κογκό), από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, ενώ από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβάνονται ένας Γερμανός και ένας Γάλλος…

Επίσης, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που τηρούνται στο αρχείο του Ιατρείου Αλληλεγγύης, οι περισσότεροι από τους Έλληνες που προσήλθαν για παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά είναι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ) οι οποίοι έκλεισαν την επιχείρησή τους και έμειναν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη ή έχασαν το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω χρεών και μη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών στο ασφαλιστικό τους ταμείο, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που μετά από μακροχρόνια ανεργία με εξαρτημένη σχέση εργασίας, έχασαν το δικαίωμα πρόσβασής τους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας.

«Η λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης στο Βόλο, έχει δώσει χείρα βοηθείας στους πολίτες της πόλης μας για να δύνανται να έχουν τη δυνατότητα υγειονομικής περίθαλψης όταν η ίδια η πολιτεία τους αρνείται έστω και την στοιχειώδη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η συμμετοχή των γιατρών, των υγειονομικών και των εθελοντών είναι εντυπωσιακή και δείχνει πόσο υψηλό είναι το αίσθημα της αλληλεγγύης», τονίζει ο κ. Μεϊκόπουλος με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ μηνών από τη λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης.

Πιο αναλυτικά από τη μέχρι τώρα λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης στο Βόλο, από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα, έχουν εξεταστεί τα παρακάτω περιστατικά και έγιναν οι ακόλουθες εξετάσεις.

Στο Παθολογικό – Χειρουργικό Ιατρείο

Μέχρι τώρα εξετάστηκαν 560 ασθενείς. Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παθολογικά περιστατικά, υπάρχουν όμως και γυναικολογικά περιστατικά τα περισσότερα από τα οποία αφορούν γυναίκες που είναι σε περίοδο εγκυμοσύνης.

Από τα 560 περιστατικά οι άνδρες είναι 242 και οι γυναίκες 318.

Οι γυναίκες δηλαδή υπερτερούν των ανδρών όσον αφορά την προσέλευση των δύο φύλων στο Ιατρείο Αλληλεγγύης.

Οι ασθενείς που προσήλθαν καλύπτουν όλες τις ηλικίες, αφού ο μικρότερος ασθενής ήταν ηλικίας 15 ετών και ο μεγαλύτερος 72 ετών. Τα περισσότερα άτομα όμως, όπως διευκρινίζει ο κ Μεϊκόπουλος, μετά από έλεγχο του αρχείου του Ιατρείου, δείχνουν ότι είναι από 30 – 50 ετών, δηλαδή ανήκουν στις πιο παραγωγικές ηλικίες και οι οποίες παρόλα ταύτα παραμένουν χωρίς εργασία.

 

Τα προβλήματα που απασχολούν πιο πολύ τους ασθενείς που έχουν προσέλθει στο Κοινωνικό Ιατρείο είναι: Οι συνηθισμένες λοιμώξεις και προβλήματα του αναπνευστικού, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια συστηματικά νοσήματα, άγχος, κατάθλιψη, προβλήματα που χρειάζονται άλλες ειδικότητες και τα οποία παραπέμφθηκαν για εργαστηριακές και για απεικονιστικές εξετάσεις.

 

Από την εξέταση των στοιχείων προκύπτει ότι από τους 560 ασθενείς που εξετάσθηκαν για παθολογικά – χειρουργικά περιστατικά οι 408 ήταν Έλληνες οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν πρώην ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, ενώ ακολουθούν οι μακροχρόνια άνεργοι που εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα και ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, ενώ καταγράφονται και περιστατικά με νέους που τελείωσαν τις σπουδές τους και είναι άνεργοι και οι οποίοι έχουν παύσει, λόγω ηλικίας, να είναι πλέον έμμεσα ασφαλισμένοι στο βιβλιάριο υγείας των γονιών τους. Μετά τους Έλληνες από τους οικονομικούς μετανάστες που διαμένουν στην περιοχή μας, οι περισσότεροι είναι Αλβανοί. Συνολικά 107 Αλβανοί εξετάστηκαν στο Ιατρείο Αλληλεγγύης.

 

Οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες για χρόνια στην Ελλάδα που τώρα δεν έχουν εργασία και οι οποίοι απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα. Επίσης στο Ιατρείο Αλληλεγύης εξετάστηκαν 36 άτομα που προέρχονται από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (κατά σειρά προτεραιότητας Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρωσία, Κόσσοβο), πέντε από την Αφρική (τέσσερις από Νιγηρία και ένας από το Κογκό) και τέσσερις από άλλες χώρες (ένας από το Πακιστάν, δύο Γάλλοι και ένας Γερμανός).

 

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι Έλληνες είναι αυτοί που πλήττονται πιο πολύ από την κρίση και οι οποίοι έχουν ανάγκη πρόσβασης σε υγειονομικούς θεσμούς, ενώ ακολουθούν οι Αλβανοί και οι υπόλοιποι.

 

Από αυτούς τους 560 που εξετάστηκαν, παραπέμφθηκαν στο Νοσοκομείο ακόμη και βαριά περιστατικά με σοβαρά νοσήματα, καθώς και γυναίκες που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα κατά την κύησή τους.

 

Για μικροβιολογικές εξετάσεις, απεικονιστικές, τεστ κόπωσης, υπερήχους ακόμη και για Αξονική Τομογραφία σε επείγουσα βάση, εστάλησαν πάνω από 30.

 

Επίσης πολλοί ασθενείς, περίπου εξήντα, παραπέμφθηκαν σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων όπως Ορθοπεδικούς, ΩΡΛ, Οφθαλμιάτρους, Χειρουργούς, Δερματολόγους, Ουρολόγους, Ενδοκρινολόγους, Καρδιολόγους, Ψυχιάτρους κ.τ.λ.

 

 

 

Στο Παιδιατρικό Ιατρείο

 

Στο Παιδιατρικό Ιατρείο εξετάσθηκαν συνολικά 302 παιδιά. Από αυτά τα αγόρια ήταν 129 και τα κορίτσια 173. Οι ηλικίες των παιδιών που εξετάστηκαν ήταν από ηλικία δύο μηνών μέχρι και 15 ετών. Τα πιο πολλά περιστατικά κυμαίνονταν μεταξύ 4 και 12 ετών. Επίσης 77 παιδιά ήταν μικρότερα από 2 ετών.

 

Τα προβλήματα που απασχολούσαν τα παιδιά ήταν διάφορες λοιμώξεις, ωστόσο σε πολλά από αυτά έγιναν οι αναγκαίοι εμβολιασμοί που δεν είχαν γίνει. Συνολικά εμβολιάσθηκαν 111 παιδιά, κύρια τέκνα οικονομικών μεταναστών.

 

Από τα 302 παιδιά που εξετάσθηκαν, οι Έλληνες ήταν 136, από τους οποίους πολλά ήταν παιδιά από Έλληνες Ρομά. Οι Αλβανοί ήταν 156, τα παιδιάαπό χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ήταν 6 και από την Αφρική 4.

 

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν ότι στα παιδιατρικό Ιατρείο εξετάζονται πιο πολλοί οικονομικοί μετανάστες και σημαντικό κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Ιατρείου περιλαμβάνει το σημαντικό θέμα των εμβολιασμών που η εφαρμογή τους μειώνει την παιδική νοσηρότητα και θνησιμότητα.

 

«Οι γιατροί, οι υγειονομικοί, οι εθελοντές και όλη η κοινωνία απλώνει ένα τεράστιο ανθρωπιστικό δίκτυ προστασίας στις ομάδες με προβλήματα και αγωνίζονται για να μην αφήσουν ούτε έναν συνάνθρωπο μας μόνο του στην κρίση», σημειώνει καταλήγοντας ο κ. Μεϊκόπουλος.

Ρεπορτάζ : ΑΝΤ.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

http://taxydromos.gr/article.php?id=95926&cat=1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *