Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ημερίδες μέ θέματα «Το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών» και «Οι Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις από Πολυανθεκτικά Παθογόνα».

ιπποκρ.θεσσΣτις 24 Οκτωβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σε συνεργασία με την 3η και 4η ΥΠΕ, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ημερίδα με δύο θέματα «Το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών» και «Οι Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις από Πολυανθεκτικά Παθογόνα».

Στην ημερίδα παρευρέθησαν η Υφυπουργός Υγείας, κα Ζέττα Μακρή, η Πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., κα Τζένη Κρεμαστινού, ο διοικητής και υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ κος Δ. Ανδρεόπουλος και Π. Νάνος, ο διοικητής και υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ Θ. Βεντούρης και Π. Παπαδόπουλος, οι διοικητές και οι Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των νοσοκομείων που εντάσσονται στην αρμοδιότητα της 3ης και 4ης ΥΠΕ, οι επιμελητές καταγραφείς καρκίνου, καθώς και εκπρόσωποι των ιατρικών ειδικοτήτων, οι οποίοι εμπλέκονται στη διάγνωση και στη θεραπεία του καρκίνου. Τα συγκεκριμένα θέματα που συζητήθηκαν είναι μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία καθώς και βασικές προτεραιότητες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και του Υπουργείου Υγείας.

Την ημερίδα άνοιξε η Υφυπουργός Υγείας κα Ζέττα Μακρή, η οποία με την εισήγησή της έδειξε το ενδιαφέρον του Υπουργείου για την ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, το οποίο θεωρεί ουσιαστικό εργαλείο για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του καρκίνου. Ομοίως ανέπτυξε τη σημασία του θέματος των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής για τη Δημόσια Υγεία. Στην ημερίδα κατόπιν της εισηγήσεως της Υφυπουργού, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία τόσο στη ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών όσο και στον έλεγχο της διασποράς των πολυανθεκτικών βακτηρίων.

 

Σχετικά με το πρώτο θέμα της ημερίδας παρουσιάστηκε το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών και τα πρώτα δεδομένα, τα οποία συλλέχθηκαν για το 2012. Επίσης, παρουσιάστηκε το έργο των επιμελητών καταγραφής καρκίνου στα νοσοκομεία, τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, καθώς και προτάσεις για την προσπέλασή τους.

 

Όσον αφορά τις νοσοκομειακές λοιμώξεις από ανθεκτικά βακτήρια παρουσιάστηκαν από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τα δεδομένα της επιτήρησης, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για τον έλεγχο της διασποράς των πολυανθεκτικών μικροβίων σε χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, «Προκρούστης». Ακολούθως, τέθηκαν από εκπροσώπους των υπεύθυνων κλιμακίων των ΥΠΕ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία σχετικά με τη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος, καθώς και προτάσεις που θα μπορούσαν να προωθήσουν την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων ελέγχου και τη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων από τα συγκεκριμένα μικρόβια.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *