Καθηγητής Κ. Κάππα. Με αφορμή μετρήσεις στόν Βόλο. Τι δεν ξέρουμε για την ακτινοβολία;

aktinoboliesΕνδιαφέρουσες επισημάνσεις από τον Καθηγητή Κ. Κάππα

Από τον Καθηγητή Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής κ. Κ.Κάππα που διενήργησε τον περασμένο μήνα μετρήσεις για την ακτινοβολία σε κεντρικά σημεία του Βόλου, πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

Αγαπητέ “Ταχυδρόμε”,

Μετά από πρόσκληση του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας και Ποιότητος Ζωής, κ. Νικολάου Μόσχου, το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στις 27 Σεπτεμβρίου 2013, μέτρησε σε επιλεγμένα από τον Δήμο σημεία (σταυροδρόμια) της πόλης την έκθεση των πολιτών στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία την οποία εκπέμπουν οι κεραίες του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης, της κινητής τηλεφωνίας αλλά και άλλων πιθανών πηγών.

Τα αποτελέσματα (“Ταχυδρόμος”, 18.09.2013) έδειξαν σαφώς ότι η έκθεση των πολιτών ήταν σε όλες τις περιπτώσεις από 53 έως και 8.221 φορές κάτω από τα ήδη χαμηλά όρια της ελληνικής νομοθεσίας! Η έκθεση αυτή είναι άνευ σημασίας για οποιοδήποτε άτομο, ακόμη και για εκείνα για τα οποία δίδεται ιδιαίτερη προσοχή όπως έγκυες γυναίκες, παιδιά, κ.α.

Η άγνοια ενός αναγνώστη σας (κ. Αναστασιάδη, “Ταχυδρόμος”, 20.10.2013 ) των θεμάτων αυτών μας έδωσε την αφορμή και την ιδέα να προτείνουμε στον Δήμο Βόλου μία σειρά διαλέξεων στα σχολεία αλλά και αλλού (ήδη διαθέτουμε άδεια και διαπίστευση από το Υπουργείο Παιδείας και έχουμε πραγματοποιήσει πολλές διαλέξεις σε Λάρισα και Αθήνα σε περισσότερους από 3000 μαθητές) με θέματα σχετικά με την επικινδυνότητα ή μη των πάσης φύσεως ακτινοβολιών. Ο σκοπός είναι να κατατάξουμε τις “επικινδυνότητες” των ακτινικών συμβάντων αλλά και των συσκευών ή ουσιών που μας περιβάλλουν, με ορθό και επιστημονικό τρόπο, στην σωστή σειρά.

Για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι:

– Λόγω της ραδιενεργής ουσίας Πολώνιο-210 την οποία περιέχει το τσιγάρο, κάθε τέσσερα τσιγάρα που καπνίζει ένα άτομο επιβαρύνεται ακτινικά όσο από μία ακτινογραφία θώρακος;

– Ο/Η σύντροφος μας στο κρεβάτι που κοιμάται δίπλα μας εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία 20.000 (είκοσι χιλιάδες) φορές ισχυρότερη του κινητού τηλεφώνου;

– Το Solarium εκπέμπει υπεριώδη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εξαιρετικά επικίνδυνη για πρόκληση καρκίνου του δέρματος;

– Τα φωσφορούχα λιπάσματα εμπεριέχουν ραδιενεργές ουσίες;

…ο κατάλογος είναι ατελείωτος,και ελπίζουμε να παρευρεθούν φίλοι από την εφημερίδα σας στις διαλέξεις / συζητήσεις με τα θέματα αυτά όταν πραγματοποιηθούν.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαβεβαιώνει τον Δήμο και τους Δημότες ότι διαθέτει την ιατρική, ακτινοβιολογική και φυσική γνώση, την εμπειρία, την εξειδίκευση και το επιστημονικό προσωπικό ώστε να ενημερώνει υπεύθυνα για τα θέματα της αρμοδιότητάς του.

Θα παρακαλούσαμε τον κάθε πολίτη οποίος αμφισβητεί και φυσικά έχει το δικαίωμα να απαιτεί διευκρινίσεις, να απευθύνεται στους αρμόδιους φορείς και εξειδικευμένους επιστήμονες ώστε να λαμβάνει την ορθή και ακριβή πληροφόρηση. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε δημοσιεύματα τα οποία διαμορφώνουν κλίμα τρομοκρατίας και τεχνοφοβίας του πληθυσμού επιζητώντας απλά εύκολη δημοσιότητα».

Κώστας Κάππας

Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής, Διευθυντής Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής Ιατρικής Σχολής & Παν/κού Νοσοκομείου Λάρισας, Docteur de Spécialité & Docteur-ès-Sciences, Institut Curie, Paris France,Κάτοχος αδείας ειδικότητος Aκτινοφυσικού (ιοντίζουσες ακτινοβολίες, Υπουργείο Υγείας Ελλάδος και Γαλλίας),Κάτοχος αδείας ειδικότητος Aκτινοφυσικού (μη-ιοντίζουσες ακτινοβολίες, Υπουργείο Υγείας Ελλάδος) καιΥπεύθυνος Ραδιολογικής Προστασίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Παν/κού Νοσοκομείου Λάρισας.

Τεχνικό Υστερόγραφο:

Για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις για την τεχνική πλευρά των μετρήσεων, ιδίως μετά τις παρανοήσεις του κ. Αναστασιάδη, σας ενημερώνουμε ότι:

1.Οι μετρήσεις ραδιοσυχνοτήτων πραγματοποιούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας Απόφ. Αρ.2300 ΕΦΑ (493), ΦΕΚ. 346/3.3.2008.

2.Σε κάθε περιοχή η οποία μας υποδείχθηκε, πραγματοποιήθηκαν 6λεπτες μετρήσεις ηλεκτρικού πεδίου (ΦΕΚ 346 / σελ 4119) σε αρκετές θέσεις της περιοχής. Αυτές οι 6λεπτες μετρήσεις αποτυπώνονται στους Πίνακες Μετρήσεων της έκθεσης, από όπου συμπεραίνεται/υπολογίζεται η συνολική ακτινική επιβάρυνση και η συμμόρφωση ή όχι με τα όρια ασφαλείας.

Συνεπώς, όλες οι τιμές οι οποίες αναφέρονται στο κείμενο ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ.

3.Τα διαγράμματα τα οποία ονομάζονται «φασματική ανάλυση» δεν λαμβάνονται σε κάθε θέση μέτρησης. Αποτυπώνονται μία φορά (πρόκειται για στιγμιαίες τιμές πεδίου) στην κάθε διασταύρωση οδών (περιοχή) και όχι σε 6λεπτη βάση.

Χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ ΠΟΙΟΤΙΚΑ, ώστε να διακριθούν οι ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ (δηλαδή να ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ) και δεν λαμβάνονται υπ’όψιν στην τεχνική ανάλυση. Επίσης το διαγραμματικό φάσμα βοηθά ώστε να ρυθμιστεί το όργανο μέτρησης. Συνεπώς δεν εξάγουν κανένα συμπέρασμα ως προς την συμμόρφωση ή όχι με τα όρια ασφαλείας.

Συμπερασματικά, δεν θα πρέπει να γίνεται σύγχυση και να μην ταυτίζεται α) ο ρόλος της αποτύπωσης ΚΟΡΥΦΩΝ (αναγνώριση πηγών ακτινοβολίας) με β) τον ρόλο των αναλυτικών μετρήσεων στους ΠΙΝΑΚΕΣ (υπολογισμός της συνολικής έκθεσης και σύγκριση με τα όρια ασφαλείας)!

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας)

Για την αξιοπιστία των μετρήσεων και του λόγου το αληθές, στον σχετικό ιστότοπο θα βρείτε μετρήσεις της ΕΕΑΕ (αρμόδιος ελεγκτικός φορέας) σε περιοχή ταράτσας των οδών Ελ. Βενιζέλου & Σωκράτους στο ύψος/πλησίον των κεραιών του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΕΑΕ, η έκθεση στην ακτινοβολία είναι 392 φορές κάτω από το όριο ασφαλείας. Το Εργαστήριό μας, μετρώντας στην απέναντι ταράτσα ακριβώς όπως αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες, δηλαδή στο ίδιο σχετικά ύψος με την προαναφερόμενη, υπολογίζει (ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΘΕΣΗΣ Γ – σελ. 27) ότι η συνολική επιβάρυνση είναι 396 φορές κάτω από όριο ασφαλείας.

Για όσους έχουν ικανές τεχνικές γνώσεις μπορούν πολύ εύκολα να διαπιστώσουν ότι οι δύο αυτές τιμές αλληλο-επιβεβαιώνονται.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

3 thoughts to “Καθηγητής Κ. Κάππα. Με αφορμή μετρήσεις στόν Βόλο. Τι δεν ξέρουμε για την ακτινοβολία;”

  1. Διαβαστε δημοσιευμα για το ποιον του καθηγητη, εκδιωχθηκε απο το πανεπιστημιο για παραβαση καθηκοντος.
    http://www.thessalianews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=24985%3Athessalia-iattrikh-dikaiosunh-kappas&Itemid=96
    Το ιστορικό

    Στην υπόθεση αυτή, που είχε αναδείξει ο «Κόσμος», ο παραπάνω καθηγητής, καταδικάστηκε, αφού οδηγήθηκε για δεύτερη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ύστερα από έφεση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών κ. Χατζησιαφαρίκα, καθώς την πρώτη φορά είχε αθωωθεί ομόφωνα από το πρωτόδικο δικαστήριο. Σύμφωνα με την έφεση του Εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος είχε οριστεί ως εισηγητής και κριτής για τους συμβασιούχους διδάσκοντες του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το έτος 2006.

    Όπως ανέφερε η έφεση, ο καθηγητής Κάππας «παρέβη το καθήκον της υπηρεσίας του, καθώς εισηγήθηκε παράνομα να προσληφθεί και τελικά προσλήφθηκε, ο υποψήφιος με τον οποίο είχε φιλικές σχέσεις, ο υποψήφιος που είχε λιγότερα ακαδημαϊκά και επιστημονικά προσόντα και ο υποψήφιος που δεν είχε εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, προϋπόθεση επιβεβλημένη σύμφωνα με το νόμο και την προκήρυξη, (αν και το γνώριζε ο Κάππας)». Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω θέση είχε κηρυχθεί άγονη δυο φορές και όταν έγινε τελικά η παράνομη πρόσληψη, παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη!

  2. ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΣΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ.

    O KYΡΙΟΣ ΚΑΠΠΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΜΟΡΦΩΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ? ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ? ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΘΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΝΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΤΗΘΕΜΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ.
    ΓΙΑΤΙ Ο ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΞΗΛΩΝΕΙ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΡΙΣΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ. ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΥΝ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΠΥΚΝΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
    ΜΠΟΡΕΙ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΕΑΝ ΤΟΝ ΚΑΛΕΣΕ Η ΗΡΘΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ?
    ΞΕΧΑΣΕ Ο Κ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΡΗΤΑ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ
    RF ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ.ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΛΟΤΑΡΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 100 ,200, 300,400,500,600 Κ.Τ.Λ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕΑΕ ΠΟΥ ΒΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΝΧΟΜΕΝΟ ΟΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΜΕΤΡΗΣΗ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ Κ.ΚΑΠΠΑ ΟΤΙ Η ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ, ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΝΟΥΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ. ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ.ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΝ ΥΠΟΨΗΝ Η ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΝ ΣΤΙΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 6ΛΕΠΤΟ ΕΛΕΝΧΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΔΙΗΝΗΡΓΗΣΕ ΤΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΑΟ ΤΗΣ
    NARDA 3006 ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΦΑΣΜΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ, ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ, ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΠΙΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΘΙΣΕΙΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 10 ” ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ, Η ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΣΗΜΕΙΟ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ.ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΕ ΤΙΜΗ 30 ΧΙΛΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΤΥΠΟΝΩΝΤΑΣ ΣΕ ΔΕΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΙΛΙΟΣΤΟΣΤΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΩΝ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ.
    ΤΕΛΙΩΝΟΝΤΑΣ Ο Κ.ΚΑΠΠΑΣ ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΗΛΕΚΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.
    <<>>

  3. ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΑΚΟΣ ΚΑΠΠΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΦΤΙΑΧΤΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ…
    Παρά τα πρόστιμα… λειτουργεί με ακτινοβολία πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

    http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2014/08/blog-post_690.html

    Στην ταράτσα του ΟΤΕ στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου με Σωκράτους εξακολουθεί να παραμένει καθώς δεν απομακρύνθηκε από την Υπηρεσία Πολεοδομίας του …
    Δήμου Βόλου η βάση και η κεραία κινητής τηλεφωνίας που εγκατέστησε παράνομα εταιρία κινητής τηλεφωνίας και από το Φεβρουάριο του 2013 μέχρι και σήμερα συνεχίζει να εκπέμπει κανονικά.

    Παρά το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί ήδη δύο πρόστιμα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ενώ υπάρχει και η απορριπτική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τον Μάιο του 2013, η εταιρία συνεχίζει τη λειτουργία της κεραίας και μάλιστα με εκπομπή που υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια ακτινοβολίας.

    Όλα αυτά στο κέντρο της πόλης, στην κατοικημένη καρδιά του Βόλου, όπου λειτουργούν φροντιστήρια, καταστήματα και σπίτια χωρίς καμία αρμόδια αρχή να παρεμβαίνει για την απομάκρυνσή της.

    Τα πρόστιμα

    Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων μόλις στις 22 Ιουλίου απάντησε σε σχετικό αίτημα περιοίκου μετά την κατάθεση εξώδικης διαμαρτυρίας.

    Σύμφωνα με την απάντηση, η Εθνική Επιτροπή ζήτησε από την εταιρία την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού της. Στις 7 Φεβρουαρίου 2013 τεχνικό κλιμάκιο πραγματοποίησε αυτοψία στο κτήριο του ΟΤΕ, όπου διαπίστωσε την ύπαρξη της βάσης κινητής τηλεφωνίας.

    Από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκαν εκπομπές στο φάσμα συχνότητας που έχει απονεμηθεί στην εταιρία καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην απόφαση της ΕΕΤΤ.

    Σ’ αυτό το πλαίσιο η ΕΕΤΤ ολοκλήρωσε τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ενέργειες αρχικά για την παράνομη λειτουργία της επίμαχης κεραίας, επιβάλλοντας διοικητική κύρωση 20.000 ευρώ για παράβαση των σχετικών άρθρων αλλά και την προφύλαξη του κοινού.

    Πρόστιμο επιβλήθηκε και στις 26 Μαρτίου 2012 ύψους 19.000 ευρώ για παράνομη εγκατάσταση.

    Η εξώδικη διαμαρτυρία

    Στις αρχές Ιουλίου περίοικος κατάθεσε εξώδικη διαμαρτυρία, προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείου

    Όπως αναφέρει, στις 8 Μαρτίου 2014 υπέβαλλα στην Υπηρεσία σας καταγγελία που αφορά τη λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη διεύθυνση Ελευθερίου Βενιζέλου και Σωκράτους στο κέντρο της πόλης του Βόλου.

    Μεταξύ άλλων η καταγγελία σημειώνεται: «Έχοντας υπόψη την απόφαση που εκδόθηκε από την Υπηρεσία σας στις 6 Μαρτίου 2011, η οποία αφορά σε σταθμό βάσης κεραίας τηλεφωνίας στη θέση Ιωλκός Βόλος Ελευθερίου Βενιζέλου και Σωκράτους, που προσδιορίζει ρητά αμφίδρομη εκπομπή παροχής υπηρεσιών στις περιοχές συχνοτήτων, χωρίς να υπάρχει νεότερη απόφαση σε σχολαστική μέτρηση που πραγματοποιήθηκε περιμετρικά του τετραγώνου στις 8 Μαρτίου 2014 διαπιστώθηκε αυθαίρετη εκπομπή και στην περιοχή σε ένταση που έφτανε μέχρι και 39 db σε κοντινά σημεία με τη συγκεκριμένη εγκατάσταση.

    Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή συχνοτήτων βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και ένα χρόνο περίπου χρόνο. Σας στέλνουμε τη μέτρηση που πραγματοποίησε στο σημείο στις 8 Μαρτίου του 2014».

    Η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

    Απόφαση για το θέμα έχει λάβει και ο δήμος Βόλου. Η Επιτροπής Ποιότητας Ζωής απευθυνόμενη προς την Υπηρεσία Δόμησης γνωμοδότησε απορριπτικά για την τοποθέτηση σταθμού βάσης και κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο ίδιο σημείο διότι βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

    Συνεχίζει να εκπέμπει

    Παρά τα πρόστιμα και τις αρνητικές αποφάσεις των αρμοδίων Επιτροπών η κεραία κινητής τηλεφωνίας συνεχίζει να είναι σε λειτουργία. Στην εξώδικη διαμαρτυρία στέλνονται τα αποτελέσματα της μέτρησης της ακτινοβολίας που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 2014 με δεδομένο ότι στις 7 Μαρτίου έληγε η προθεσμία για τροποποίηση του συγκεκριμένου σταθμού από το Δήμο Βόλου.

    http://triklopodia.gr/para-ta-prostima-litourgi-aktinovolia-pano-apo-ta-epitrepomena-oria%E2%80%8F/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *