Τρικαλινός γιατρός ο καλύτερος ταβλαδόρος στη χώρα

γρουτσος χρ.Τρικαλινός και γιατρός, είναι ο καλύτερος παίκτης ταβλιού στη χώρα μας, ενώ έχει αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής με συμμετοχή του το 2009, σε παγκόσμιους αγώνες ταβλιού «backgammon».

Ο λόγος για τον γιατρό ΩΡΛ, κ. Χρήστο Γρούτσο που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο χώρο των παιχτών ταβλιού πανελλήνια, καθώς άλλωστε επί δύο χρόνια τώρα (2012-2013) κρατά σταθερά τα σκήπτρα του καλύτερου παίκτη στη χώρα, διατηρώντας το όνομά του πρώτο στη λίστα της βαθμολογίας «ELO».

Ζει και εργάζεται στα Τρίκαλα, αλλά η φήμη του ως καλύτερος ταβλαδόρος, έχει ξεπεράσει και τα σύνορα της Ελλάδας, αφού έχει δεχθεί ακόμη και ονομαστική πρόσκληση για συμμετοχή του σε παγκόσμιους αγώνες ταβλιού «backgammon» από την Κίνα!

Μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon, χρόνια τώρα, έχει παρουσιάσει τα καλύτερα δείγματα ενός έξυπνου παίχτη, με τον Αθηναίο πρόεδρο αυτής, κ. Μιχάλη Προυκάκη, να μιλά γι αυτόν με θαυμασμό, αναφέροντας ότι βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των καλύτερων παικτών στη χώρα, που άξια μπορεί να την εκπροσωπήσει στο εξωτερικό (κάτι που το έχει κάνει ήδη).

Η σταθερή πρωτιά του στην κατηγορία ««ELO», είναι η πιο αντικειμενική κριτική για έναν παίκτη, καθότι καταγράφονται όλοι οι νικητές των αγώνων που πραγματοποιούνται, ως εκ τούτου ο κ. Χρήστος Γρούτσος έχει τις περισσότερες νίκες.

Ο κ. Γρούτσος, μας ανάφερε, πως ξεκίνησε το αγωνιστικό τάβλι τη δεκαετία του ’80, ως φοιτητής, παρακινούμενος από έναν παλιό παίκτη τον Αντώνη Μαλτεζόπουλο. Εκείνη την εποχή γίνεται και η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας συλλόγου. «Μέχρι τότε έπαιζα τάβλι καφενείου…» , τονίζει ο ίδιος και συμπληρώνει ότι τον κέρδισε η πρόκληση να ερευνήσει ένα πεδίο γνώσης πολύ μεγαλύτερο στο παιχνίδι.

Σήμερα ασχολείται τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα παίζοντας τάβλι στο διαδίκτυο, καθότι δύσκολο να βρει ανταγωνιστή ζωντανά!

Επισημαίνει δε ότι το παιχνίδι απαιτεί συνεχή μελέτη και πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο να μάθεις, για αποφυγή λαθών.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΑΒΛΙ

Να σημειωθεί ότι το αγωνιστικό τάβλι κερδίζει τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερο έδαφος στην Ελλάδα, με οργανωμένους συλλόγους παικτών σε διάφορα μέρη, όπως στη γειτονική μας Καρδίτσα ενώ πρόσφατα ανάλογη προσπάθεια γίνεται και στη Λάρισα.

Σύμφωνα με τον κ. Προυκάκη, «Το backgammon είναι το γνωστό ανά το πανελλήνιο παιχνίδι «πόρτες» στο τάβλι, με μία μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με το παραδοσιακό παιχνίδι, που προκύπτει από τη χρήση του «βίδου», ενός τρίτου ζαριού που χρησιμοποιείται από τους παίκτες για να πολλαπλασιάσουν την αξία του εκάστοτε παιχνιδιού, εάν εκτιμούν ότι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι του αντιπάλου τους.

 

Αποτελεί τη μοναδική διεθνώς αναγνωρισμένη μορφή ταβλιού, και διεξάγονται τακτικά, πολυάριθμα υπαμειβόμενα τουρνουά, με κορυφαίες, φυσικά, διοργανώσεις τα ετήσια Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, από τις αντίστοιχες διεθνείς ομοσπονδίες.

 

Παρά τη σχετικά μικρή αναγνωρισιμότητα του αθλήματος στη χώρα, οι ολοένα και πιο βελτιωμένοι Έλληνες παίκτες έχουν σημειώσει διεθνώς πολυάριθμες επιτυχίες, που μας κατατάσσουν επάξια στις κορυφαίες δυνάμεις του πλανήτη. Στην Ελλάδα το backgammon παιζόταν προ του 1940 και υπάρχουν γι αυτό πολλές μαρτυρίες. Το γεγονός αποκτά μεγάλη σημασία, αν αναλογιστούμε ότι ο βίδος καθιερώθηκε στη Νέα Υόρκη μόλις τη δεκαετία του 1920.

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon έχει ως σκοπό την οργάνωση ελληνικών και διεθνών ημερίδων ή τουρνουά και την εξάπλωση του παιχνιδιού σε ολόκληρη τη χώρα. Πιστεύουμε ότι το backgammon αποτελεί τη φυσική εξέλιξη του ταβλιού και πως κάθε παίκτης που ασχολείται και σέβεται το παιχνίδι του οφείλει να ασχοληθεί με αυτό.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, οργανώνουμε το Πρωτάθλημα Ελλάδος εδώ και έξι χρόνια και το Κύπελλο Ελλάδος τα τελευταία δύο, ενώ συνεχίζουμε την παράδοση των διεθνών διοργανώσεων υψηλού επιπέδου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Αντώνη Μαλτεζόπουλο, με το 1ο Athens Open το 1994, και τον Μάνο Μαστοράκη, με το 1ο Porto Carras Open το 2005. Συνολικά, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας έχουν διεξαχθεί 79 τουρνουά και jackpots, κυρίως στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τα Ιωάννινα, την Καρδίτσα, τα Μέθανα και τη Λίμνη Πλαστήρα».

 

Η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ελληνικού πυρήνα παικτών, έγινε τη δεκαετία του 1980, από τον Αντώνη Μαλτεζόπουλο. Ο ίδιος έγραψε αρκετά βιβλία για το παιχνίδι και οργάνωσε τους παίκτες στην Ελλάδα μέσω του «Ελληνικού Ομίλου Παικτών Τάβλι» (ΕΟΠΤ)».

Της Λένας Κισσάβου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *