Νέα από Αρκαδία. Στοιχείο δικαιοσύνης

ARKADIA18-150x15017Στην εναγώνια προσπάθεια ανεύρεσης χρημάτων για την οικονομική ανόρθωση της χώρας η κυβέρνηση συμπεριέλαβε διάταξη, σε ένα από τα τρέχοντα νομοσχέδια, βάσει της οποίας το Δημόσιο μπορεί να ζητήσει από κάποιους ιδιώτες να του επιστρέψουν τα λεφτά που πήραν από απαλλοτριώσεις οικοπέδων στο παρελθόν γιατί κρίνονται υπερβολικά πολλά. Δεν θα αναζητήσουμε λεπτομέρειες της διάταξης, γιατί δεν μας ενδιαφέρουν αυτή τη στιγμή, εκείνο που μετράει, όμως, είναι η ιδέα. Και πάνω σε αυτή την ιδέα στηρίχθηκε η «επιστροφή» των υπερβολικών αυξήσεων που είχαν δοθεί στο παρελθόν σε μισθούς και συντάξεις, δίκην «διορθώσεως» για να περιοριστεί το έλλειμμα. Μια ιδέα σωστή και αποδοτική, που λογικό είναι να εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις.

Παράδειγμα, η κυβέρνηση να απευθυνθεί σε όσους είχαν αναλάβει πάσης φύσεως έργα στη χώρα και να τους ζητήσει πίσω τις υπερτιμολογήσεις – όπου υπάρχουν. Να χτυπήσει την πόρτα στους ποικίλους προμηθευτές του δημοσίου και να αξιώσει επιστροφή των επί πλέον χρημάτων που συνήθως έπαιρναν για υλικά που προμήθευαν το κράτος. Και μαζί με αυτούς να χτυπήσει την πόρτα κάποιων διοικητών νοσοκομείων σαν το Παναρκαδικό π.χ., που κατηγορούνται για ατασθαλίες στις αγορές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Όλα αυτά αφού προηγουμένως τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις τους από πλευράς δικαιοσύνης, η οποία ωστόσο πρέπει να παρακινηθεί και να εγκαταλείψει το ρυθμό χελώνας που ακολουθεί, επισπεύδοντας τον έλεγχο για την παραδειγματική ή μη τιμωρία των ενόχων και την επανείσοδο των κλοπιμαίων, εάν υπάρχουν, στο δημόσιο ταμείο. Επίσης, να στραφεί και σε γνωστές υποθέσεις υπεξαίρεσης χρημάτων ασθενών του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Τρίπολης, που εκδικάστηκαν μεν στο εφετείο με καταδίκη της υπεύθυνης κοινωνικής λειτουργού, χωρίς όμως ποτέ τα χρήματα να μπουν στα δημόσια ταμεία.

 

Και δεν είναι μόνον αυτοί. Υπάρχουν και όσοι επιδοτήθηκαν με τους διαδοχικούς «αναπτυξιακούς» νόμους για να στήσουν επιχειρήσεις. Και σήμερα ενώ έχουν μείνει μόνο στα κουφάρια, οι ίδιοι περνούν ζωή χαρισάμενη. Καθόσον στην Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει η επιχείρηση, αλλά όχι ο ιδιοκτήτης. Με άλλα λόγια: αν η αναζήτηση πόρων είχε ξεκινήσει από τα υπερκέρδη και τις μίζες που υποδηλώνουν ή από τις επιστροφές χρημάτων που επιδικάζουν τα δικαστήρια σε απατεώνες, η προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης θα είχε το στοιχείο που της λείπει περισσότερο από όλα: το στοιχείο της δικαιοσύνης.

 

 

 

 

 

Θεατρική παράσταση

 

Η «Έβδομη Θύρα» παρουσιάζει την παράσταση “Η Ρίζα Του 5” του Χρήστου Παπαμιχάλη στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο την Κυριακή 27 Οκτωβρίου. Πρόκειται για σύγχρονο και αποκαλυπτικό έργον που μας φέρνει αντιμέτωπους με την ίδια τη ζωή. Στο επίκεντρο, μια οικογένεια. Πέντε πρόσωπα και μια αληθινή ιστορία συνθέτουν το παζλ και μας κάνουν να κοιτάξουμε βαθιά μέσα στους εαυτούς μας για να βρούμε την άκρη του νήματος στις οικογενειακές σχέσεις και τους ανομολόγητους φόβους που κυριεύουν τον άνθρωπο. Δυο ηθοποιοί, η Αντωνία Γιαννούλη και ο Βαγγέλης Ρόκκος ερμηνεύουν τα πέντε αινιγματικά πρόσωπα του έργου και αναλαμβάνουν να σκιαγραφήσουν ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου το κάθε μέλος της ζει τις δικές του αλήθειες και ψέματα.

 

«Εθνικό Ληξιαρχείο»

 

Σε σημείο «μηδέν», κατά τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται ακόμη το πρόγραμμα «Εθνικό Ληξιαρχείο» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά στην «ψηφιοποίηση του μητρώου των πολιτών, τόσο σε επίπεδο δήμων, όσο και σε εθνικό επίπεδο, αν και έχουν περάσει ήδη 4,5 χρόνια από την έγκρισή του.Αυτό προκύπτει από την απάντηση του ευρωπαίου Επίτροπου για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάνες Χαν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.Ο κ. Χαν, στη σαφή απάντησή του, αφού αναφέρει ότι «το κόστος του έργου στην απόφαση χρηματοδότησης ανέρχεται σε 42 εκατομμύρια ευρώ», τονίζει ότι μέχρι τώρα δεν έχει συναφθεί καμία σύμβαση, και κατά συνέπεια «δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία δαπάνη», δηλώνοντας μάλιστα ξεκάθαρα ότι, «το σχέδιο θα έπρεπε να βρισκόταν στο στάδιο της πραγματικής υλοποίησής του». Εάν είχε υλοποιηθεί το πρόγραμμα ίσως να είχε προσφέρει την απαραίτητη προστασία στη μικρή Μαρία που βρέθηκε στα χέρια των Ρομά.

 

Η διαχείριση των απορριμμάτων

 

Το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» παρουσιάστηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου από τους αρμοδίους της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή». Πρόκειται για σημαντικό έργο που σύντομα θα ολοκληρωθεί ενώ όπως τόνισε ο κ. Τατούλης η διαβεβαίωση που δόθηκε στην ευρωπαϊκή επιτροπή που το χρηματοδοτεί είναι ότι μέσα στο έξι με οχτώ μήνες από την υπογραφή της σύμβασης θα κλείσουν όλες οι χωματερές στην Περιφέρεια. Παράλληλα ο παριστάμενος Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νικόλαος Μαντζούφας το χαρακτήρισε ως ένα από τα καλύτερα περιβαλλοντικά έργα της Ευρώπης, προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ που ανοίγει 600 και πλέον θέσεις εργασίας, με απόλυτη τήρηση της νομιμότητα, χωρίς ενστάσεις και με την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Τι φιλοδοξεί

 

Τα συστατικά στοιχεία του έργου, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

 

αναφέρουν ότι: Το έργο φιλοδοξεί να λύσει τουλάχιστον για τα επόμενα 25 χρόνια το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Βασικός πυλώνας του είναι η διαχείριση συμβατικών αποβλήτων με τεχνικά και περιβαλλοντικά άρτιο και οικονομικά βιώσιμο τρόπο. Διαγωνιστική διαδικασία με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Διάρκεια σύμβασης σύμπραξης 27 έτη. Διάρκεια κατασκευής συνολικά 24 μήνες. Από τον 10 μήνα θα προσφέρει παράλληλα υπηρεσίες μεταβατικής διαχείρισης Τα οφέλη από το έργο: Αμεση λύση στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων. Βελτίωση πόρων ποιότητας ζωής και υγείας πολιτών. Προφανή οφέλη στον τουρισμό, εκπαίδευση και γεωργία

 

“Περδικόβρυση..σαν παραμύθι”

 

Το βιβλίο του γεωπόνου Χριστόφορού Νικολάου “Περδικόβρυση..σαν παραμύθι” θα παρουσιαστεί στο Αμφιθέατρο του Αποστολοπουλείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Τρίπολης την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19.30. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει την Περδικόβρυση όπως την γνώρισε και την έζησε με τις αναμνήσεις της, με τα ζωντανά μέχρι τώρα λείψανα των περασμένων μεγαλείων… Και με αφορμή τα λείψανα αυτά ανατρέχει στο παρελθόν, σε μια προσπάθεια να: «διασωθεί, έστω την ύστατη ώρα, ένα πολύτιμο υλικό, και να ενημερωθούν οι νεώτεροι που κατάγονται από την Περδικόβρυση, για τις ρίζες μας, τους προγόνους μας, την ιστορία μας…».

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμούς από το Μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο, τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννακούρα, τους δημάρχους Τρίπολης και Βόρειας Κυνουρίας κ.κ Σμυρνιώτη και Σκαντζό, σχολιασμό του βιβλίου από τον Αρεοπαγίτη

κ. Χρυσόστομο Γ. Ευαγγέλου, Περδικοβρυσιώτη και παρουσίαση του βιβλίου από το Φιλόλογο

κ. Ηλία Π. Χαλκιά.

 

Αναζητείται οικόπεδο

 

Σε αναζήτηση οικοπέδου για μίσθωση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των συνεργείων του δήμου Τρίπολης, προέβη ο δήμαρχος κ. Σμυρνιώτης με μειοδοτική δημοπρασία. Προς τούτο καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευση της διακήρυξης, υποβάλλοντας προσφορά (όχι οικονομική) με τα στοιχεία του οικοπεδικού χώρου, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το υπάρχον συνεργείο του Δήμου που βρίσκεται στην οδό Παμπούκη αρ.3 και εντός της πολεοδομικής ενότητας Σπάρτης, να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και να έχει έκταση 3.000 τ.μ. περίπου.

 

Χαμογελάτε

 

Ο ποιητής Ερμόδοτος σε ποίημά του παρουσίασε τον βασιλιά Αντίγονο ως υιό του ήλιου, αλλά ο Αντίγονος του είπε: ο δούλος που κρατά το ουροδοχείο δεν θα έχει τέτοια ιδέα για μένα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *