EΣΥ: Το «φακελάκι» ζει και βασιλεύει

φακελακιαΤα στοιχεία νέας μελέτης για την παραοικονομία στην υγεία που εκπόνησαν οι κκ Δημήτρης Αντώνογλου, MSc. οικονομολόγος Υγείας και Αθανάσιος Βοζίκης, επίκουρος καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο πλαίσιο του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Management Υπηρεσιών Υγείας, που οργάνωσε πρόσφατα η Ελληνική Εταιρία Μάνατζμεντ Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), δείχνουν πως παρά τα μέτρα για πάταξη της παραοικονομίας στη χώρα και παρά τον δραστικό περιορισμό των εισοδημάτων από την οικονομική κρίση το φαινόμενο δεν υποχωρεί.

 

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες συνεχίζουν να δίνουν φακελάκι για να νοσηλευτούν σε δημόσιο νοσοκομείο είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε μετά από «αίτημα» των γιατρών. Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα οι «μαύρες» πληρωμές είναι καθόλα αποδεκτές για μεγάλο ποσοστό ασθενών κατά τις επισκέψεις τους σε ιατρεία.

 

Η μελέτη εκπονήθηκε το 2012 σε δείγμα 300 ατόμων στη Θεσσαλονίκη. Οι συντάκτες διαπιστώνουν ότι το «φακελάκι» αποτελεί… «διαβατήριο» για μεγάλο ποσοστό πολιτών προκειμένου να εισαχθούν σε δημόσιο νοσοκομείο. Το 39% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έδωσε «φακελάκι» για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο, άλλοτε για να επισπεύσει τον χρόνο αναμονής για επέμβαση ή εισαγωγή, άλλοτε πάλι διότι το ζήτησε ο γιατρός, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρουν πως το «φακελάκι» ήταν έμπρακτη απόδειξη της ευγνωμοσύνης τους.

 

Επίσης, στις ιδιωτικές επισκέψεις ένας στους πέντε δεν παίρνει απόδειξη για την επίσκεψη, και μάλιστα δεν τους ενδιαφέρει καν το κόστος της ιατρικής επίσκεψης με απόδειξη. Μόλις στο 8% του δείγματος δόθηκε απόδειξη, χωρίς να τεθεί ζήτημα μεταξύ των δύο πλευρών για το αν θέλουν ή αν θα δώσουν απόδειξη. Το 32% βεβαίως ζήτησε καλύτερη τιμή χωρίς απόδειξη, ενώ ποσοστό 35% ζήτησε και έλαβε την απόδειξη χωρίς να καμφθεί από τη διαφορά της τιμής.

 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *