ΕΟΠΥΥ και ΠΦΥ. Νέα πρόταση άρον άρον στο τραπέζι

εοπυυΆλλη μία πρόταση για την ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) εμφανίστηκε στο προσκήνιο, τελείως ξαφνικά και μετά τις αποκαλύψεις για τα 4,5 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στην Task Force για το ίδιο θέμα.

Ξαφνικά άλλη μία πρόταση για την αναμόρφωση της ΠΦΥ εμφανίστηκε σήμερα και φέρει την υπογραφή του ΕΟΠΥΥ και μεταξύ άλλων και του καθηγητή οικονομικών της Υγείας Γιάννη Κυριόπουλου. Η νέα πρόταση που διανεμήθηκε από τον Άδωνι Γεωργιάδη, συνιστά να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ και από άλλες πηγές. Μεταξύ αυτών να υπάρξει:

κοινωνικός ασφαλιστικός φόρος (τμήμα του ΦΠΑ),

ειδικό τέλος σε καταναλωτικά αγαθά με αποδεδειγμένη αρνητική επίδραση στην υγεία του πληθυσμού (καπνός, οινοπνευματώδη ποτά κλπ),

επανεξέταση της συμβολής του προϋπολογισμού,  αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και ποσοστιαία συνεισφορά μέρους των επιδοτήσεων των αγροτών, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου € 2,2 δις, με παράλληλη και σταδιακή απομείωση του ποσοστού συνασφάλισής τους, “το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό και δημιουργεί εμπόδια στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας”.

Εκτός αυτού η νέα πρόταση περιλαμβάνει το ΕΟΠΥΥ κυρίαρχο και με διπλό ρόλο όπως και σήμερα και αγοραστής δηλαδή και πάροχος υπηρεσιών υγείας.

Επίσης προτείνεται κατά τα πρότυπα του Καλλικράτη να διαμορφωθούν 350-380 δομές ενιαίες, την υπαγωγή όλων των δημόσιων δομών ΠΦΥ υπό τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και αναβάθμιση και Λειτουργία θεσμού Οικογενειακών Γιατρών/Γιατρών Αναφοράς με διατήρηση της ελεύθερης επιλογής και της ανοικτής πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

http://iatropedia.gr/articles/read/5235

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *