ΙΣΘ. Προς τον Υφυπουργό και Εντεταλμένου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση κ. Hans – Joachim Fouchtel,

θεσσαλονικη ισ.Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2013

Αρ. Πρωτ.: 5310/Γ

Προς τον Υφυπουργό και Εντεταλμένου

για την Ελληνογερμανική Συνέλευση

κ. Hans – Joachim Fouchtel,

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ:

Σε συνέχεια του δείπνου εργασίας στις 5 Οκτωβρίου 2013, σας αποστέλλουμε τις απόψεις του ΙΣΘ για τα θέματα που διεξοδικά συζητήσαμε:

1. ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη, γεγονός που δε δικαιολογείται από το μέγεθος, τον πληθυσμό ή τον πλούτο της Ελλάδας. Από τη φύση του αδικεί τους πολίτες που επί δεκαετίες υπήρξαν συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις καθώς τους εξομοιώνει με πολίτες που κατέβαλαν μικρότερες ή καθόλου εισφορές. Τα ταμεία που εντάχθηκαν δια του πειθαναγκασμού στον ΕΟΠΥΥ είναι ανομοιογενή και για το λόγο αυτό δεν υπήρξε βιώσιμος ούτε για μια ημέρα από την γέννηση του. Θεωρούμε ότι η ύπαρξη του πρέπει να αναθεωρηθεί και στα πλαίσια αυτά είναι κρίσιμο να μην ολοκληρωθεί το λάθος με την κατάργηση της δομής του ΙΚΑ που επί δεκαετίες λειτουργεί αποτελεσματικά και αυτοτελώς. Τα πρόσφατα σχέδια για την ΠΦΥ και ιδιαιτέρως αυτός της TASK FORCE, που δημοσιεύτηκαν αμέσως μετά την συνάντηση μας εφόσον επιχειρηθεί η εφαρμογή τους θα ολοκληρώσουν το λάθος. Τα σχέδια αυτά αγνοούν την ανθρωπογεωγραφία της υγείας στην Ελλάδα (μεγάλος αριθμός ιατρών και ιδιαίτερα ειδικών – ανεπάρκεια οικογενειακών ιατρών – εμπεδωμένη επιθυμία των πολιτών για ελεύθερη επιλογή ιατρού και θεραπευτηρίου) είναι αμφίβολο αν μπορούν να χρηματοδοτηθούν επαρκώς και συνοδεύονται από υψηλό γραφειοκρατικό κόστος και κόστος εφαρμογής. Σας μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη, καθώς δεν μπορούμε να διασταυρώσουμε την ακρίβεια της πληροφορίας ότι η επιτροπή της TASK FORCE φέρεται να έλαβε από κοινοτικά κονδύλια ποσό πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τις εργασίες της.

Όλα τα παραπάνω συνδυαζόμενα οδηγούν στην ενίσχυση του Ευρωσκεπτικισμού.

2. Μονάδες Ημερησίας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.)

Από τον Οκτώβριο του 2011 η Ελλάδα απέκτησε με μεγάλη καθυστέρηση νόμο που επιτρέπει την ίδρυση Μ.Η.Ν. Δυστυχώς έκτοτε δεν έχει εκδοθεί το αναγκαίο ΠΔ που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους. Με δεδομένη τη μεγάλη οικονομία πόρων που θα προέλθει από τη λειτουργία τους, την άμεση υλοποίηση επενδύσεων μικρής και μεσαίας κλίμακας κυρίως από έλληνες επιστήμονες στη χώρα μας, είναι ανεξήγητη έως ύποπτη η

κωλυσιεργία της πολιτείας στο θέμα αυτό. Καθώς αρχικά επιχειρήθηκε οι όροι να είναι απαγορευτικοί για μεσαίες επενδύσεις προσβλέπουμε στη γερμανική εμπειρία με την πεποίθηση ότι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της μεσαίας τάξης θα συμβάλλει τόσο στη σταθερότητα όσο και στην προκοπή της χώρας μας.

Εκτιμούμε ότι εφόσον επιτραπεί η ίδρυση ΜΗΝ θα λειτουργήσει ως κίνητρο επαναπατρισμού κεφαλαίων στην Ελλάδα και θα συντελέσει στην ανάπτυξη και του τουρισμού υγείας. Για να τονίσουμε πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη αυτής της ρύθμισης αναφέρουμε ότι η γειτονική μας Τουρκία επιτρέπει ήδη σε συγκεκριμένες τοποθεσίες της δημιουργία θεραπευτηρίων μη υποκείμενων σε φορολόγηση (tax free medical parks).

3. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ι.Σ.Θ. – Β. ΡΗΝΑΝΙΑ ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ

Η συνεργασία μας εξελίσσεται ομαλά και ήδη ιατροί από τη Θεσσαλονίκη εργάζονται στη NRW. Είχαν παρακολουθήσει δωρεάν μαθήματα γερμανικών στο GOETHE και συμμετείχαν σε εκπαιδευτική κατασκήνωση στη NRW το καλοκαίρι του 2013.

Η επόμενη συνάντηση των δύο συλλόγων είναι προγραμματισμένη για τις 6-8/11/2013 στη Θεσσαλονίκη.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον σας για τις δράσεις και απόψεις του συλλόγου μας. Είμαστε στη διάθεση σας για τυχόν διευκρινήσεις και προσδοκούμε στην υποστήριξη σας για την προώθηση των θεμάτων που συζητούμε.

Με τιμή,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δημήτρης Τσάμης

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Νικόλαος Νίτσας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *