Συνάντηση ΙΣΑ και Επαγγελματικών Ενώσεων με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα προβλήματα των ιατρών

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Πολύωρη συνάντηση εφ όλης της ύλης πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα προβλήματα των μικρών εργαστηριών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών στην καθημέρα πράξη.

Στόχος της συνάντησης ήταν να τεθεί επιτέλους ένα τέλος στην οικονομική ομηρία των ελλήνων γιατρών που οδηγούνται καθημερινά στην επαγγελματική εξόντωση και τον αφανισμό.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, μιλώντας για τους αγώνες και τις παρεμβάσεις του ΙΣΑ σε όλα τα επίπεδα, τόνισε ότι «οι αντοχές και οι ανοχές των γιατρών της Αθήνας τελείωσαν. Δε είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε άλλο την επαγγελματική αυτή απαξίωση. Η ισότιμη πληρωμή σε όλους τους υγειονομικούς αποτελεί για τον ΙΣΑ κόκκινη γραμμή. Η επιείκεια μας έχει εξαντληθεί γιατί οι γιατροί μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Ζητούμε εδώ και τώρα χρονοδιάγραμμα – deadline – αποπληρωμής των οφειλών, τόσο για τα ληξιπρόθεσμα όσο και για τις οφειλούμενες πράξεις και επισκέψεις του 2013 στον ΕΟΠΥΥ. Αλλιώς οι αντιδράσεις του Ιατρικού Σώματος θα είναι απρόβλεπτες. ΕOLYMPUS DIGITAL CAMERAπιτέλους, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι Υγεία, με όλους τους άλλους, χωρίς τους γιατρούς ΔΕ γίνεται.»

 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει:

 

1) Ισότιμη Μεταχείριση των Γιατρών της Αθήνας με όλους τους υπόλοιπους υγειονομικούς παρόχους

 

2) Άμεση Απόδοση των Οφειλών των 3 τελευταίων χρόνων και των δεδουλευμένων του 2013 με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

 

3) Απόσυρση του clawback και του rebate για τα μικρά εργαστήρια και να εφαρμοστεί ένα κλιμακωτό δίκαιο σύστημα.

 

4) Σεβασμός και η επιστημονική τεκμηρίωση στο Ιατρικό Λειτούργημα και σε κάθε Ιατρική πράξη όπως η Συνταγογραφία.

 

5) συνέχιση λειτουργίας όλων των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

 

6) ανανέωση των συμβάσεων και των 1043 ιατρών συμβασιούχων του πρώην ΙΚΑ.

 

7) δικαίωμα να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ και άλλοι ιατροί.

 

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε στις δύο σχετικές εισηγήσεις για την μεταρρύθμιση της Π.Φ.Υ που υπεβλήθησαν στο υπουργείο Υγείας από τις αρμόδιες Επιτροπές και τόνισε τα εξής:

 

– το Σχέδιο Δράσης της Επιτροπής Θεοδωράκη απορρίφθηκε ως απαράδεκτο διότι αγνοεί προκλητικά το γιατρό της γειτονιάς που αποτελεί τον πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και παραδίδει την Π.Φ.Υ στις μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες. Ενώ ανοίγει την πόρτα στην διαπλοκή βάζοντας αναχώματα στην πρόσβαση του ασθενή στο εξειδικευμένο γιατρό.

 

-Η εισήγηση της Επιτροπής Σουλιώτη αποτελεί βάση διαλόγου η οποία ωστόσο δεν απαντάει σε καίρια ερωτήματα χρηματοοικονομικής ανάλυσης ,συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης , καθώς και προσδιορισμού των εργασιακών σχέσεων των λειτουργών της υγείας. Ενώ δεν προσδίδεται η αναγκαία βαρύτητα στο σημαντικό θέμα της πρόληψης που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για ένα σύστημα Π.Φ.Υ.

 

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντός παραδέχθηκε ότι υπάρχει ανισότητα στην αποπληρωμή των παρόχων υγείας, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ως προς το 10% των ληξιπροθέσμων του 2012 που ακόμα δεν έχει καταβληθεί ενημέρωσε ότι έως το τέλος του 2013 θα πληρωθεί μέσω των ελεγκτικών εταιριών και για τα ληξιπρόθεσμα των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ το 2011 ανέφερε ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση. Παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην ΥΠΑΔ Κεντρικής Αττικής και Νότιας Αττικής και για αυτό το λόγο μερίμνησε ο ίδιος ώστε να σταλεί προσωπικό για να γίνει η εκκαθάριση και έως το τέλος του 2013 θα έχει καταβληθεί το 80% των οφειλομένων.

 

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ τόνισε ότι πράγματι Υγεία χωρίς ιατρούς δεν νοείται και δεσμεύτηκε ότι με ελεγκτικές εταιρίες και την αποστολή προσωπικού στις ΥΠΑΔ θα επιτευχθεί η αποπληρωμή των τρεχόντων ποσών και το 2013 θα κλείσει με 4 μήνες καθυστέρηση. Επίσης δέχθηκε το αίτημα του Προέδρου του ΙΣΑ και των εκπροσώπων των επαγγελματικών ενώσεων και φορέων ώστε το rebate του 30% άνω των 1500 ΕΥΡΩ θα ισχύσει μόνο για μια φορά.

 

Στη συνάντηση παρευρέθησαν και συμμετείχαν οι κάτωθι εκπρόσωποι των επαγγελματικών ενώσεων και φορέων: ο Ε. Τσούκαλος, Γενικός Γραμματέας του ΙΣΑ ο Φ.Πατσουρακος, Ταμίας ΙΣΑ, και Προεδρος Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιων Καρδιολογων Ελλαδος -Προεδρος της Πανελληνιας Ομοσπ Σωματειων Κλινικοεργαστηρ. Ειδικοτητ. (ΠΟΣΚΕ), ο Γ. Μαρίνος μέλος ΔΣ ΙΣΑ, ο Θ.Χατζηπαναγιωτου, Προεδρος Πανελληνιας Ομοσπονδιας Σωματειων Ιδ.Πρωτοβαθμιας Υγειας (ΠΟΣΙΠΥ) και Προεδρος της Ενωσης Πυρηνικων Ιατρων, η Μ. Λουκάτου, πρόεδρος Επαγγελματικής ένωσης Δερματολόγων, η Μ.Καλαμαρη αντιπροεδρος ΠΟΣΙΠΥ, ο Σ. Κραμποβιτης Προεδρος της Πανελληνιας Επαγγελμ.Ενωσης Εργαστηρ. γιατρων Βιοπ.-Κυττ.παθ/τομων, Ο Γ. Μπάκας Πρόεδρος Ε. Φυσικοθεραπευτών, Δ Παπανδρέου, Αντπρόεδρος ΠΑΣΙΔΙΚ ο Θ.Γεωργακοπουλος Προεδρος της Πανελληνιας Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιων ακτινολόγων, η Α. Φουσέκη Μέλος ένωσης , ο Γ.Βουγιουκας Προεδρος του Πανελληνιου Συνδεσμου Ιατρικων Διαγνωστικων Κεντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Γ. Γκαβάτσος Γραμματέας ΠΕΕΦ, ο Κ. Ευσταθίου Αντιπρόεδορς Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ο Ν. Σταμούλης Αντιπρόεδρος Β’ Ελληνικής Εταιρίας φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης ο Δ.Τριανταφυλλου αντιπροεδρος ΔΣ. της Επαγγελματικης Ενωσης Ακτινολογων-Απεικονιστων Ελλαδος, ο Α. Τσάτσος Πρόεδρος Ελευθεροεπαγγελματιών Πνευμονολόγων Ελλάδος , Χ. Νικολάου μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ενωσης Βιοπαθολόγων, ο Π.Κασαπιδης Προεδρος της Επαγγελματικης Ενωσης Γαστρεντερολογων Ελλαδας, ο Μ.Συμβουλακης Αντιπροεδρος Ενωσης Γαστρεντερολογων Ελλαδας, ο Γ.Τσαγρης Προεδρος της Πανελληνιας Ενωσης Εργαστηριουχων Φυσικοθεραπευτων, η Μ. Μαρσέλου, Αντιπρόεδρος ΠΕΕΦ, η Κ. Σπυλιοπούλου Γραμματέας ΠΕΕΦ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *