Νέα από Αρκαδία. Αργός εκσυγχρονισμός

ARKADIA18-150x15017Εντυπωσιάζουν οι πεζοδρομήσεις των κεντρικών οδικών αξόνων τη πόλης και οι αναπλάσεις κάποιων πεζοδρομίων, με την τοποθέτηση των ειδικών ανάγλυφων πλακών για τους τυφλούς. Πρόκειται για σημαντική πολιτισμική κατάκτηση του δημοτικού μας συστήματος, αν και αυτά ορίζονται από τους τεχνοκράτες της ΕΕ , που τα καθιστούν υποχρεωτικά προκειμένου να τα χρηματοδοτήσουν. Δυστυχώς, όμως και μετά την κατασκευή τους η καθημερινή εμπειρία δεν επιτρέπει αισιοδοξία για την άνετη χρήση τους από τα άτομα που τα έχουν ανάγκη, καθότι οι ανάγλυφες πλάκες είτε οδηγούν σε τραπεζοκαθίσματα είτε σε χαμηλά κατεβασμένες τέντες καταστημάτων. Επίσης και οι ράμπες για τις ανάγκες των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ένα ακόμη φτιασίδωμα εκσυγχρονισμού, από την πρώτη στιγμή κατελήφθησαν από οδηγούς που δεν έβρισκαν χώρο να παρκάρουν, αντιστάσεως και ελέγχου μη υπάρχοντος, ούτε από τη δημοτική (που τώρα καταργήθηκε) ούτε από την Ελληνική Αστυνομία.

 

Τα παραπάνω, δεν είναι δικές μας διαπιστώσεις αλλά του κ. Αυγουλά, αντιδημάρχου Ιλίου και επικεφαλής της νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, που τις μέρες αυτές βρίσκεται στην Τρίπολη, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των αρχών και των κατοίκων μέσα από ένα δείπνο και έναν περίπατο στην πόλη, για όσους επιθυμούν, με κλειστά τα μάτια.

 

Συμφωνούμε όλοι ότι υπάρχει ελλειμματική συνείδηση των πολιτών, που αφήνουν αυτοκίνητα σταματημένα καταμεσής του δρόμου με αλάρμ, για να κάνουν τη δουλειά τους. Όπως και ότι εξαπλώνεται, έστω και σπάνια, η καλή ευρωπαϊκή συνήθεια να παραχωρούν οι οδηγοί προτεραιότητα στους πεζούς, όταν οι περιστάσεις το επιτρέπουν… Είναι και αυτό ένας εκσυγχρονισμός, που όμως στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια. Γι αυτό αν και κόστισε πολλά, δεν έφερε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Οι βαθιές τομές που απαιτούνταν για να είναι λειτουργικά τα φτιασίδια, δεν έγιναν. Η αστυνόμευση, η οποία εκ των πραγμάτων έπρεπε να υπάρξει για να βελτιωθεί κάθε λεπτομέρεια της καθημερινότητας στην πόλη μας, ουδέποτε εφαρμόστηκε αυστηρά. Ακόμη και μέτρα που αρχικά δούλεψαν, όπως η ελεγχόμενη στάθμευση, εγκαταλείφθηκαν επειδή οι κυβερνήσεις αμέλησαν επί τέσσερα χρόνια τη μείωση του Δημοσίου και βρέθηκε ο εύκολος στόχος της κινητικότητας, δηλαδή οι δημοτικοί αστυνομικοί.

 

Μπαίνουμε στο χειμώνα και η καθημερινότητα της πόλης μας προβλέπεται χειρότερη. Ήδη στήνονται οι ξωλέντζες με τα πλαστικά για το κρύο και εξαφανίζεται και η τελευταία δίοδος κάτω από τις καμάρες του κεντρικού δρόμου. Εδώ τα εμπόδια δεν είναι οι ασυνείδητοι οδηγοί που παρκάρουν καταμεσής του δρόμου, αλλά η στενομυαλιά της δημοτικής αρχής; που συνειδητά αδιαφορεί στη λήψη απαγορευτικών μέτρων, ποντάροντας σε εκλογικά οφέλη. Πίσω, όμως, έχει η αχλάδα την ουρά.

 

 

 

 

 

Ονοματοθεσία οδών …

 

Προτάσεις για ονοματοθεσία ανωνύμων οδών, που είναι αρκετές μετά την επέκταση του σχεδίου πόλης, δέχεται το γραφείου του αρμόδιου αντιδήμαρχου κ. Ανδρέα Μπούρα. Τα ονόματα που θα προταθούν θα εξεταστούν από ειδική επιτροπή, που συγκροτήθηκε με απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και την αποτελούν οι: Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος, Κωνσταντίνος Ταλούμης, Ανδρέας Μπούρας, Γαρυφαλιά Καρυτινού, και Αθανασία Παπαγεωργίου και η οποία θα συνεδριάσει προς τούτο τον επόμενο μήνα.. Κατά τον κ. Μπούρα, υπάρχει ανάλογος σκεπτικισμός όσον αφορά την αλλαγή της ονομασίας της Πλατείας Αρεως σε Κολοκοτρώνη, λόγω του ανδριάντα και των οστών του Γέρου του Μοριά, που φυλάσσονται στη βάση του ανδριάντα. Αν αυτό συμβεί θα υπάρξει αντίστοιχα και αλλαγή της ονομασίας της πλατείας Κολοκοτρώνη, σε Παπαναστασίου.

 

…. Οδός 23ης Σεπτεμβρίου

 

Πέραν των παραπάνω ας έχουν υπόψη τους οι της επιτροπής πως οδός 23ης Σεπτεμβρίου δεν υπάρχει πουθενά στην Τρίπολη, πλην του μικρού πεζόδρομου μεταξύ 9ου δημοτικού σχολείου και πάρκου των Φιλοδένδρων, όπου και το τουριστικό περίπτερο. Την οποία ουδείς γνωρίζει βεβαίως. Το γεγονός της ανυπαρξίας κεντρικής οδού αφιερωμένης στο μεγάλο ιστορικό γεγονός της Αλώσεως κατά την 23η Σεπτεμβρίου 1821 δεν τιμά τις δημοτικές αρχές της πόλης που κυβέρνησαν το δήμο και πρέπει πάραυτα να διορθωθεί.

 

Δεν κλείνει

 

Παραμένει και δεν κλείνει η σχολή Αργυροχρυσοχοϊας Στεμνίτσας, ύστερα από απαίτηση των κατοίκων της περιοχής και τις διαμαρτυρίες πολιτικών και προσωπικοτήτων του πνεύματος σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ήδη ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου οι ειδικότητες που εγκρίθηκαν ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα στα ΙΕΚ και ΣΕΚ για το σχολικό έτος 2013-2014. Για τη Στεμνίτσα, η σχολή της οποίας θα λειτουργεί ως Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) η ειδικότητα είναι αυτή του Τεχνίτη Αργυροχρυσοχοΐας.

 

Αρχαία Μεσσήνη

 

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών – Οικολόγων πραγματοποιεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου ημερήσια εξόρμηση στην Αρχαία Μεσσήνη, η οποία συνδυάζει αρχαιολογικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει : εύκολη πορεία μέσα από χωματόδρομο έως την Παλαιά Μονή Βουλκάνου (με εκπληκτική θέα σ’ ολόκληρη τη Μεσσηνία), επιστροφή στο χωριό Μαυρομάτι –και επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου και θα γίνει ξενάγηση από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, ανασκαφέα και αναστηλωτή των μνημείων της Μεσσήνης. Ακολουθεί με το λεωφορείο το χωριό Χαραυγή και στη συνέχεια πορεία από χωματόδρομο, μίας περίπου ώρας έως το Πολυλίμνιο, με τις πολλές λίμνες και τους καταρράκτες. Επιστροφή στη Τρίπολη.

 

Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα

 

Επί τέλους, ξεκινά, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου κ. Μπούρα η περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων σε κάθε γειτονιά του δήμου Τρίπολης, μετά από συστηματική καταγραφή τους, με σκοπό την εξαφάνιση πιθανών εστιών μόλυνσης αλλά και την αισθητική αναβάθμιση των περιοχών αυτών. Η διαδικασία της δημοπρασίας, μετά από δύο άγονες στο παρελθόν, κατακύρωσε την εργολαβία αυτή στον κ. Μεγρέμη, που σύντομα θα ξεκινήσει το έργο του, για 84 περίπου οχήματα. Ο δήμος θα αποζημιώνεται από την εταιρία με 120 ευρώ για κάθε φορτηγό, 90 ευρώ για τα ΙΧ και 30 ευρώ για κάθε δίκυκλο.

 

«Τι είναι επιτυχία».

 

Η Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet και ο κάτοχος αυτής καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, απευθύνει πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο για τη διάλεξη του κ. Γιάννη Πολλάλη, καθηγητή Επιχειρησιακής Στρατηγικής και Πολιτικής του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά την Παρασκευή, 11/10/2013, ώρα 12.30, με θέμα: «Τι είναι επιτυχία». Η διάλεξη είναι ανοικτή στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην τοπική κοινωνία και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

 

Πνευματικό έργο εκκλησίας

 

Την ερχόμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου 20123 στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Βασιλείου θα γίνει η έναρξη του πνευματικού έργου της Μητρόπολης, με αρχιερατικό εσπερινό. Τούτο σημαίνει ότι από την ημερομηνία αυτή ξεκινούν τα κυριακάτικα απογευματινά κηρύγματα στον Αγιο βασίλη καθώς και οι Συνάξεις των ενοριακών ομάδων μελέτης της Αγίας Γραφής και οι αμάδες φοιτητών και επιστημόνων στους ναούς της πόλης μας. Επίσης, από το Σάββατο 19 Οκτωβρίου αρχίζουν τα μαθήματά τους τα κατώτερα κατηχητικά σχολεία για τους μαθητές και τις μαθήτριες των δημοτικών σχολείων καθώς και οι Μαθητικές συντροφιές για τους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της πόλης μας.

 

Τάδε έφη

 

Εγώ=1/Γνώση «Όσο περισσότερη η γνώση, τόσο μικρότερο το εγώ. Όσο μικρότερη η γνώση, τόσο μεγαλύτερο το Εγώ..» Albert Einstein

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Αργός εκσυγχρονισμός”

  1. Αχ βρε ταλαιπωροι …

    Μ’ αρεσει που κανετε αναφορα σε ολα αυτες τις καλες Ευρωπαϊκες συνηθειες και ευχεστε να εξαπλωθουν και στη…ψωροκωσταινα .
    Πως θα εξαπλωθουν και θα καθιερωθουν στη χωρα μας αφου δεν υπαρχουν οι δυο βασικοι πυλωνες που θα τις στηριξουν ;;;

    Ο ενας ειναι η Παιδεια .
    Στη χωρα που επικραττει πανηγυρικα η ημιμαθεια και η Παιδεια ειναι η μεγαλυτερη πορνη που ο καθενας ασελγει πανω της !!!
    Καμμια σοβαρη προσπαθεια για μορφωση αυτου του λαου δεν εχει γινει τα τελευταια 2000 χρονια και ετσι και αυτος βολοδερνει μεταξυ ημιμαθειας και παραπληροφορησης !

    Και ο δευτερος ειναι η αστυνομευση .
    Ενας απο τους βασικοτερους αξονες της δημοκρατιας ειναι η επιβολη ποινων σε οσους δεν σεβονται και καταχραζονται το συνανθρωπο τους .
    Αλλα εμεις στην Ελλαδα, βολεμενοι με ολη αυτη τη παρανομια που επικρατει και μας εξυπηρετει στο να κανουμε τη δουλιτσα μας, ξεσηκωνομαστε μολις μας επιβαλλουν μια ποινη ή ενα προστιμο και βριζουμε θεους και δαιμονες για το κακο που μας βρηκε !!!

    Λοιπον οταν δεν σεβεσαι τον ιδιο σου τον εαυτο και προσπαθεις να σαμποταρεις οποιαδηποτε προσπαθεια για προοδο τα αναγλυφα, τιςδιαβασεις πεζων ή την απαγορευση του καπνισματος θα σεβαστεις !;!;!;!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *