Αϊτή: Τα θύματα της χολέρας μήνυσαν τον ΟΗΕ

χολεραΜήνυση κατά του ΟΗΕ σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, κατέθεσαν την Τετάρτη, οι δικηγόροι των θυμάτων της επιδημίας χολέρας που είχε ξεσπάσει μετά τον φονικό σεισμό τον Ιανουάριο του 2010, στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 8.300 ανθρώπους τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Ενώ, από τότε περισσότεροι από 650.000 άνθρωποι στην Αϊτή έχουν προσβληθεί από χολέρα.

«Μόλις καταθέσαμε μήνυση εναντίον του ΟΗΕ για την υπόθεση της χολέρας» έγραψαν οι δικηγόροι στο λογαριασμό του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία στην Αϊτή (IJDH). Από ό,τι έγινε γνωστό, οι δικηγόροι θα παραχωρήσουν και συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο, το IJDH είχε δώσει διορία 60 ημερών στον ΟΗΕ προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για την αποζημίωση των θυμάτων, καθώς τον Ιούνιο του 2011 μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιδημία εισήχθη στην Αϊτή από τους νεπαλέζους κυανόκρανους του ΟΗΕ. Ο Οργανισμός ωστόσο ουδέποτε αναγνώρισε τις ευθύνες του, κρίνοντας ότι είναι αδύνατον να καθοριστεί η προέλευση της νόσου.

http://www.zougla.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *