Νέα από Αρκαδία. Επενδύοντας στην Τέχνη

ARKADIA18-150x15017Ξεκίνησε να λειτουργεί την εποχή της ευμάρειας και συνεχίζει την παρουσία της ακόμα και σήμερα σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή. Η αίθουσα Τέχνης Κούρος, τη στιγμή που παραδοσιακά καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, ακόμη και στους πιο εμπορικούς δρόμους, αφήνοντας πίσω τους σκοτάδι και θλίψη, συνεχίζει να επενδύει στην Τέχνη, σε ένα τολμηρό επιχειρηματικό εγχείρημα. Στην οδό Δημητρακοπούλου , όπου πλέον ξεφυτρώνουν μόνο καφέ ή αναψυκτήρια με φθηνά σάντουιτς και πιο δίπλα μάρκετ προϊόντων του ενός ευρώ και ενεχυροδανειστήρια, μεταλλάσσοντας διαρκώς τον δρόμο αυτό, η έκθεση ζωγραφικής του γνωστού σκιτσογράφου της Καθημερινής αλλά και ζωγράφου εδώ και χρόνια Ηλία Δελόγλου, έλκει το ενδιαφέρον των περαστικών, ειδικών και μη.

Και ξαφνιάζει ευχάριστα με τα έργα που εκτίθενται και τα οποία φαίνεται πως αποτελούν μια χαραμάδα αισιοδοξίας δίδοντας την αίσθηση ότι καμία κρίση δεν μπορεί να σταματήσει την έμπνευση και την καλλιτεχνική δημιουργία. Αντίθετα, στις δύσκολες εποχές έχει επιπλέον λόγους ο δημιουργός για να κάνει τέχνη.

Ο Ηλίας Δελλόγλου στην εν λόγω έκθεση δημιουργεί θεατρικά σκηνικά με ποιητικό ρεαλισμό που αναδύουν την μοναξιά, τον ερωτισμό, την φθορά, την αποσύνθεση, την εγκατάλειψη. Αν και σαν σκιτσογράφος είναι περισσότερο γνωστός από την καθημερινή του παρουσία στον Τύπο – ο ίδιος πιστεύει πως “εκεί που σταματά το σκίτσο, αρχίζει η ζωγραφική μου και καμιά φορά τα όρια είναι δυσδιάκριτα…”Εξ ου και οι δυο διαφορετικές υπογραφές..» – δεν υστερεί καθόλου στη ζωγραφική. Τουναντίον. Οι μορφές του είναι χαρακτηριστικές, δεν ποζάρουν στατικά ενώ η ηθελημένη ασάφεια των περιγραμμάτων και η χειραφέτηση από την σχολαστική απεικόνιση αποδομεί την πραγματικότητα. Οι φιγούρες του υπάρχουν χωρίς να αντιγράφουν αυτό που βλέπει ο ίδιος και αναπλάθονται σε έναν κόσμο προσωπικό και συνάμα αναγνωρίσιμο.

 

Στη δύσκολη περίοδο που διερχόμαστε τα έργα αυτά δεν είναι προϊόντα πολυτελείας, αλλά μια άσκηση του ίδιου του καλλιτέχνη με εμπορική απόληξη σε μια γκαλερί που κλείνει περιπαιχτικά το μάτι στη ζοφερή πραγματικότητα κόντρα στην κατήφεια και την απελπισία του επιχειρηματικού κόσμου. Και γεγονός είναι πως εξειδικεύοντας κανείς αποκλειστικά στην Τέχνη, η επιχειρηματική του πρωτοβουλία παίρνει άλλη διάσταση. Για μας τους ίδιους, για όσους μπορούν, παρά τις εποχές, να επενδύσουν στην Τέχνη, αλλά και για όλους τους φιλότεχνους που εκτιμούν τη διαχρονική της αξία.

 

 

 

 

 

Μουσική στις πλατείες

 

Ένα μουσικό γεγονός θα σημαδέψει την πόλη μας την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο καθώς θα συναντηθούν ένας κορυφαίος μαέστρος, μια ανατρεπτική ορχήστρα και το κουαρτέτο της Κρατικής ορχήστρας Αθηνών, ύστερα από πρόσκληση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013 το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία μικρά κοντσέρτα δρόμου από κουαρτέτο μελών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με έργα Mozart, Strauss, Pachelbel, Shostakovich, Haydn, Σκαλκώτα κλπ. Οι συναυλίες θα δοθούν στις κεντρικές πλατείες της Τρίπολης.

 

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013 θα υποδεχθούμε στην Τρίπολη τον διεθνούς φήμης μαέστρο Διονύσιο Δερβιτσιώτη-Μπουρνιά (Dionysios Dervis-Bournias) και την σημαντική μουσική ομάδα της «Ορχήστρας της Εποχής του Διαφωτισμού» (Orchestra of the Age of Enlightenment). Έργα του Μότσαρτ θα ακουστούν στο εσωτερικό του πανέμορφου νεοκλασικού Μαλιαροπούλειου θεάτρου στο κέντρο της Τρίπολης αλλά και στην πλατεία Πετρινού, όπου οι διοργανωτές θα έχουν εγκαταστήσει δύο υπαίθριες γιγαντοοθόνες.

 

Ικανοποιητική θέση

 

Στην Πέμπτη θέση με έξι μεγάλα έργα σε εξέλιξη βρίσκεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά την ανακοίνωση του καταλόγου με τις κερδισμένες και χαμένες περιφέρειες της χώρας όσον αφορά τα μεγάλα έργα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι στην ίδια θέση με τις Περιφέρειες Κρήτης και Θεσσαλίας. Η Περιφέρεια με τα περισσότερα μεγάλα έργα σε εξέλιξη είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ δεύτερη έρχεται η Περιφέρεια Αττικής με 15 έργα.

 

Μαθητική επιχειρηματικότητα

 

Το 1ο βραβείο με χρηματικό έπαθλο 1500 ευρώ στον 3ο μαθητικό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το ΚΕΣΥΠ Αρκαδίας, κατέκτησε το Γυμνάσιο Λεβιδίου. Το βραβείο κέρδισαν για το σχολικό έτος 2012-13 πέντε μαθήτριες της Β΄ τάξης του σχολείου σε διαγωνισμό όπου συμμετείχαν μαθητές Γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της Αρκαδίας. Διακρίθηκε στη δράση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Θεσμός Αριστείας και ανάδειξη καλών πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση» όπου συμμετείχαν δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου. Η εργασία τους βαθμολογήθηκε με 340/360 μονάδες και κατετάγη στην 107η θέση μεταξύ 1035 συμμετοχών από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα εγκρίθηκε αίτηση του σχολείου για συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού και για τα σχολικά έτη 2013-14 και 2014-15 το σχολείο θα συνεργαστεί με 4 ευρωπαϊκά σχολεία από τις χώρες Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία και Ιταλία. Αντικείμενο της συνεργασίας είναι η «Εκπαίδευση για την Ενέργεια στην Ευρώπη».

Ημερίδα φοιτητών

 

Τα φοιτητικά παραρτήματα της ACM και ΙΕΕΕ του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου οργανώνουν σήμερα Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013 ανοιχτή ημερίδα στους χώρους της Σχολής Θετικών Επιστημών . Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανοιχτές διαλέξεις και ομιλίες , γνωριμία με τους φοιτητές των παραρτημάτων και ενημέρωση για τις δραστηριότητες των φοιτητικών παραρτημάτων. Στην ημερίδα έχουν προσκαλεστεί και θα συμμετέχουν τα Λύκεια της Τρίπολης.

 

Νέος ΦΟΔΣΑ

 

Τη διαπιστωτική πράξη για την έναρξη της λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου Μανώλης Αγγελάκας. Ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που παίρνει έγκριση λειτουργίας και έχει από το νόμο την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων. Με τη δημοσίευση, δε, της διαπιστωτικής πράξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής του Επιτροπής. Πλέον, όλα τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί εκ μέρους των Δήμων της Πελοποννήσου προς το ΥΠΕΚΑ, το ΕΠΠΕΡΑΑ και το Πράσινο Ταμείο είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν μέσω του ΦΟΔΣΑ, για κινητές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και άλλο αναγκαίο εξοπλισμό.

 

Περιβαλλοντικοί όροι

 

Με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί για τα «Έργα ∆ιαχείρισης (Κοµποστοποίησης και ∆ιαλογής) Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) ∆ήµου Β. Κυνουρίας Ν. Αρκαδίας» στη θέση «Καραχασάνι» της ∆.Κ. Άστρους του ∆ήµου Β. Κυνουρίας, ο οποίος ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η εφαρµογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή και λειτουργία του.

 

Αντισεισμική προστασία

 

Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη κατέθεσε ο επί κεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γόντικας σχετικά με την αντισεισμική προστασία ευαίσθητων χώρων της Περιφέρειας. Με αυτήν ζητά να μάθει: Σε ποια από τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα διοικητήρια που έχουν κτιστεί πριν το 1985, δηλαδή με βάση τους παλαιούς (ή και καθόλου) αντισεισμικούς κανονισμούς, έχουν γίνει προσεισμικοί έλεγχοι και ποια τα αποτελέσματά τους; Σε ποιους ιδιωτικούς χώρους, μεγάλα εργοστάσια, φροντιστήρια, κέντρα ψυχαγωγίας και διασκέδασης γενικά, χώροι όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων και νεολαίας, έχουν γίνει ανάλογοι έλεγχοι και ποια τα αποτελέσματα; Ποιο πλέγμα άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων, ενταγμένων σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό έχετε για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία στην Πελοπόννησο;

Σοφίες

 

Αν θες να δεις πόσο πλούσιος είσαι μη μετρήσεις τα λεφτά σου…

 

Άφησε ένα δάκρυ και μετά μέτρα πόσα χέρια θα απλωθούν να το σκουπίσουν..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *