Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Επιστολή προς ΠΙΣ, σχετικά με τήν πρόταση της «επιστημονικής επιτροπής Σουλιώτη» για την ΠΦΥ.

θεσσαλονικη ισ.Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ:

Κύριοι συνάδελφοι,

Εν όψει της συνεδρίασης του ΔΣ του ΠΙΣ για να συζητηθεί η πρόταση της «επιστημονικής επιτροπής Σουλιώτη» για την ΠΦΥ, σημειώνουμε τα εξής:

Πιστεύουμε ότι ο ιατρικός κλάδος οφείλει να συμμετέχει με αποφασιστικότητα , ρεαλισμό και συγκεκριμένες προτάσεις σε όλα τα στάδια κάθε διαλόγου που σχετίζεται με προβλήματα πολιτικής Υγείας. Άλλωστε είναι πρόσφατη η εμπειρία της «αγωνιστικής» αποχής από το διάλογο για τον ΕΟΠΥΥ με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα .

Απαιτείται να διευκρινιστεί αν η κατατεθείσα πρόταση της επιστημονικής επιτροπής «Σουλιώτη» είναι το τελικό προτεινόμενο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ.

Η πρόταση αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα (εργασιακά, χρηματοδότηση, συγκρότηση και χωροταξία ΚΥ, συμβεβλημένοι ιατροί,αμοιβές), για τα οποία πρέπει να κληθεί άμεσα το Υπουργείο να τοποθετηθεί.

Θεωρούμε ότι ο ΠΙΣ πρέπει να ζητήσει από το Υπουργείο όχι μόνο την παρουσίαση της επίσημης, ολοκληρωμένης πρότασης του αλλά και επαρκές χρονικό περιθώριο για ουσιαστικό διάλογο.

Είναι αυτονόητο, ο ΠΙΣ να απαιτήσει επίσης τη ρητή δέσμευση του Υπουργού Υγείας ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις ιατρών ούτε εργασιακές αλλαγές και ότι θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στην ΠΦΥ και στους νέους συναδέλφους.

Κύριοι συνάδελφοι,

η αναγκαιότητα συγκρότησης ΠΦΥ δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για μέτρα που θα επιδεινώσουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων. Αντιθέτως είναι μια ευκαιρία για την ιατρική κοινότητα με σοβαρότητα και ορθολογισμό να συζητήσουμε ενωμένοι διεκδικώντας την αξιοπρέπεια μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δημήτρης Τσάμης                                                         Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Νικόλαος Νίτσας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *