Νέα από Αρκαδία. Να προασπίσουμε το μέλλον του τόπου μας

ARKADIA18-150x15017Οι μονάδες βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων, οι λεγόμενοι «βιολογικοί καθαρισμοί», αποτελούν το μέλλον και την ελπίδα του ελληνικού περιβάλλοντος. Από τις αρχές του ’90 και λίγο πριν, όταν άρχισε να προωθείται η εγκατάστασή τους υπό την πίεση της E.E., έχουν διατεθεί εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για τη δημιουργία τέτοιων μονάδων ανά τη χώρα. Το πόσο πολύτιμη είναι η συμβολή τους δεν αμφισβητείται από κανένα και πουθενά, καθώς το επίπεδο καθαρισμού που πετυχαίνει φθάνει το 90%…

Δυστυχώς, ενώ τα θετικά αποτελέσματα είναι τόσο θεαματικά – και πανθομολογούμενα, πάμπολλες περιοχές της χώρας στερούνται αυτών των μονάδων, παρότι χρηματοδοτούνται γενναιόδωρα από την ΕΕ. Μεταξύ αυτών και η ευρύτερη περιοχή του Αστρους όπου εδώ και μια δεκαετία παρότι ξεκίνησε η δημιουργία ανάλογης μονάδας, το έργο έμεινε ημιτελές. Οι αιτίες της κακοδαιμονίας αναζητούνται είτε σε ανεπάρκειες και ερασιτεχνικές «καινοτομίες» των μελετών είτε –ακόμη περισσότερο– σε υποχρηματοδότηση είτε τέλος και σε ανεπάρκεια του εργολάβου, ο οποίος επτώχευσε και κηρύχθηκε έκπτωτος. H έλλειψη σε τελική ανάλυση κεντρικής αρχής συντονισμού και εποπτείας επιδείνωσε τα πράγματα και τα οδήγησε κατά κρημνών.

 

Σήμερα, μετά από εργώδεις προσπάθειες της νυν δημοτικής αρχής του δήμου Βόρειας Κυνουρίας και τη βοηθεία της Περιφέρειας το έργο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, με νέες μελέτες και υψηλή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ώστε να καταστεί ικανή αυτή η υλοποίηση σε δυο περίπου χρόνια.

 

Έτσι προσδοκάται μια άκρως τουριστική περιοχή της Αρκαδίας, όπως το Παράλιο Αστρος , που το καλοκαίρι κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες, να απαλλαγεί σύντομα από το βραχνά των βυτιοφόρων και τις κακοσμίες που τα συνοδεύουν και να καταστεί πόλος έλξης ακόμα περισσότερων επισκεπτών. Συνεργός και σύμμαχος αυτής της προσπάθειας αποτελεί και το έργο αναβάθμισης του λιμανιού ώστε να δέχεται υψηλής στάθμης τουρισμό.

 

Είναι αποδεδειγμένο ότι στα μέρη όπου οι βιολογικοί καθαρισμοί λειτουργούν κανονικά, η πρόοδος είναι εντυπωσιακή – και τα αποτελέσματα επωφελή όχι μόνο για το Δημόσιο, αλλά και για το ιδιωτικό συμφέρον. Όπου οι μονάδες είτε δεν υπάρχουν είτε μένουν ανεκμετάλλευτες, το περιβάλλον επιβαρύνεται και υποσκάπτεται όχι μόνον η οικολογική ισορροπία, αλλά και το μέλλον της τοπικής οικονομίας. Από τη βιολογική επεξεργασία εξαρτάται το μέλλον του τόπου μας. Είναι ευθύνη μας να το προασπίσουμε.

 

 

 

Ορκωμοσία

 

Κοσμοπλημύρα το πρωί της περασμένης Παρασκευής στην πόλη μας καθώς η ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων της 2013 Β’ ΕΣΣΟ του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, στις εγκαταστάσεις του Διακλαδικού Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στην 124 Πτέρυγας Βασικής Εκπαίδευσης (124 ΠΒΕ), έφερε πλήθος κόσμου, συγγενείς και φίλους των νεοσυλλέκτων. Η ορκωμοσία έγινε παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτεράρχου Ευάγγελου Τουρνά , από το Μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο. Εντυπωσίασαν οι ασκήσεις ακριβείας αεροπλάνων που πέταξαν πάνω από το χώρο της παρέλασης.

 

Βυζαντινή μουσική

 

Από τις 15 Οκτωβρίου 2012 θα αρχίσουν τα μαθήματα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας. Οι εγγραφές γίνονται από 1ης Οκτωβρίου 2013 έως και 14ης Οκτωβρίου 2013 κάθε απόγευμα Τρίτης και Πέμπτης και από ώρας 6:30 έως 8:00 στο Γραφείο του εν Τριπόλει Πνευματικού Κέντρου της Μητροπόλεώς μας, Πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου- πρώην Ανεξαρτησίας.

 

Πετρινού.

 

Κοινωφελής εργασία

 

Ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 η «Κοινωφελής εργασία στον Πολιτισμό» που υλοποίησε η Ένωση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας σε συνεργασία με την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Οι δράσεις αναπτύχθηκαν στα βυζαντινά μνημεία του Ακροκορίνθου, του Εξαμιλίου τείχους και της Βασιλικής Λεωνίδη στην Κορινθία, στο Παλαμήδι, την Ακροναυπλία, τη Λάρισσα Αργους και το Βυζαντινό Μουσείο Αργους στην Αργολίδα, στο Μουχλί, το Παράλιο Αστρος και την Τεγέα στην Αρκαδία. Συνολικώς εργάστηκαν για 7 μήνες 28 άνεργοι (9 αρχαιοφύλακες, 17 εργάτες και 2 αρχαιολόγοι). Η Ένωση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας συνεργάζεται με την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για να εκδώσει ειδικό τεύχος όπου θα παρουσιαστεί το σημαντικό έργο που έχει παραχθεί στους αναφερθέντες αρχαιολογικούς χώρους. Η «Κοινωφελής εργασία στον Πολιτισμό» χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

 

Τρύγος στον Παλαιόπυργο

 

O Σύλλογος Παλαιοπυργιωτών Τρίπολης θέλοντας να αναδείξει τον αμπελώνα του Παλαιόπυργου όπου παράγεται το εξαιρετικό τοπικό προϊόν μοσχοφίλερο, φιλοξενεί το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, του τοπικού τμήματος Τρίπολης, διοργανώνοντας τρύγο στον Παλαιόπυργο. Το πρωί της Κυριακής 6.10.2013 οι μικροί μας φίλοι θα τρυγήσουν, θα πατήσουν σταφύλια, θα μάθουν για τον τρόπο παραγωγής του κρασιού και θα γευτούν εκτός των άλλων σταφύλια και μουσταλευριά.

 

Η προσφορά της Ελλάδας

 

Εκπληκτικό κείμενο (από το Γάλλο λογοτέχνη Jean Richepin (γεννήθηκε στην Αλγερία το 1849 και πέθανε στο Παρίσι το 1926).

 

«Γκρεμίστε όλη την Ελλάδα σε βάθος 100 μέτρων. Αδειάστε όλα τα μουσεία σας, από όλον τον κόσμο. Γκρεμίστε κάθε τι Ελληνικό από όλο τον πλανήτη. Έπειτα σβήστε την Ελληνική γλώσσα από παντού. Από την ιατρική σας, την φαρμακευτική σας. Από τα μαθηματικά σας (γεωμετρία, άλγεβρα)

Από τη φυσική σας, τη χημεία Από την αστρονομική σας. Από την πολιτική σας. Από την καθημερινότητα σας. Σβήστε κάθε ελληνική λέξη, αλλάξτε τα ευαγγέλια, αλλάξτε το όνομα του Χριστού που και αυτό βγαίνει από τα Ελληνικά και σημαίνει αυτός που έχει το χρίσμα, αλλάξτε και το σχήμα κάθε ναού (να μην έχει την ελληνική γεωμετρία), σβήστε τον Μέγα Αλέξανδρο, σβήστε όλους τους Μυθικούς και Ιστορικούς ήρωες, αλλάξτε την παιδεία σας, αλλάξτε το όνομα της ιστορίας, αλλάξτε τα ονόματα στα πανεπιστήμια σας, αλλάξτε τον τρόπο γραφής σας, χρησιμοποιήστε τον αραβικό, διαγράψτε την φιλοσοφία, διαγράψτε, διαγράψτε, διαγράψτε.

Θα πείτε «δεν γίνεται». Σωστά, δεν γίνεται γιατί μετά δεν θα μπορείτε να στεριώσετε ούτε μία πρόταση! Δεν γίνεται να σβήσει η Ελλάδα, ο Έλληνας, η προσφορά του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *