Και νέο σοκ! Κλείνουν τα πολυιατρεία

eopyyΜετά το εισιτήριο «φωτιά» των 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, από το 2014, έρχεται «λουκέτο», με προσταγή τρόικας, στις 400 υγειονομικές δομές του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στα πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ, όπου προσφεύγουν μεταξύ άλλων χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι. Ηδη ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έχει στα χέρια του το πρώτο πόρισμα της αρμόδιας στα θέματα υγείας Επιτροπής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Η συγκεκριμένη Επιτροπή (επικεφαλής Κυριάκος Σουλιώτης) δεν καταπιάστηκε με το «καυτό» θέμα των πολυϊατρείων και με το εάν ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να αποτελεί μόνον αγοραστή υπηρεσιών ή να παραμένει και πάροχος, ωστόσο αναμένεται σύντομα και δεύτερο πόρισμα που υποστηρίζει την πρόταση της task force για κλείσιμο των υγειονομικών δομών του Οργανισμού. Εως τον Νοέμβριο ο κ. Γεωργιάδης θα πρέπει να έχει λάβει το εν λόγω πόρισμα (επικεφαλής ο Παύλος Θεοδωράκης).

Ο υπουργός, όταν θα έχει και τα δυο πορίσματα, θα πρέπει να κάνει τις δικές του προσθήκες και αλλαγές, ώστε να παρουσιάσει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μια ενιαία πρόταση, με στόχο έως το τέλος του έτους να λειτουργήσει ο νέος ΕΟΠΥΥ.

Το κρίσιμο θέμα του νέου ρόλου του Οργανισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διχάσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Από τη μια πλευρά, ο υπουργός επιθυμεί να υπακούσει στις διαταγές των ξένων δανειστών μας και στο άλλο «μέτωπο», τόσο ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός θέλουν τον Οργανισμό να είναι πάροχος υπηρεσιών υγείας και να διατηρήσει -αν όχι όλα- τουλάχιστον πολλά από τα πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ.

Πολύ σύντομα θα είναι και επισήμως γνωστό ποια πρόταση θα επικρατήσει. Υπενθυμίζεται πάντως ότι και η πρόσφατη εμπειρία με το 25ευρω «χαράτσι» νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία δείχνει ότι ο υπουργός θα υπακούσει στις προσταγές των τροϊκανών και προς το παρόν απλά «χρυσώνει το χάπι» όχι τόσο σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους όσο στους 10.000 εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, μετά το «λουκέτο» στα πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ.

Ρίτα Μελά

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.