ΕΝ.Ι. ΕΟΠΥΥ. Ναι στην μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ

ενι εοπυυ, οχι σε απολύσεις και περιορισμούς πρόσβασης των ασφαλισμένων σε εξειδικευμένους ιατρούς Σε σχέση με τις κυοφορούμενες αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και την κατάθεση των προτάσεων της επιτροπής για την ΠΦΥ, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ έχει να επισημάνει ότι στηρίζει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον ΕΟΠΥΥ εκτιμώντας ότι πρέπει να βασισθεί στις παρακάτω αρχές, με μοναδικό σκοπό την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους:

1. Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ πρώτα απ’ όλα βάζει ως προϋπόθεση να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Εφ’ όσον ισχύσει αυτό πιστεύουμε ότι χρειάζεται μία γενναία μεταρρύθμιση στο σύνολο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγεία που θα στηρίζεται στον ιδιωτικό ιατρείο – πολυϊατρείο, σε συνεργασία με τις δημόσιες δομές στις οποίες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση και οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί.

 

2. Αύξηση της χρηματοδότησης της ΠΦΥ στο 15% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ από το 8% που είναι σήμερα. Τα χρήματα μπορούν εύκολά να βρεθούν από τον περιορισμό της σπατάλης καθώς μόνο η παραγωγή υπηρεσιών υγείας από τον σπάταλο ΕΟΠΥΥ ξεπερνά τα 800 εκ. ευρώ και τα γενόσημα τιμολογούνται μέχρι 900% πάνω από τις τιμές άλλων ευρωπαϊκών χωρών

 

3. Εξορθολογισμό των δαπανών, ενοποίηση των μονάδων ΠΦΥ σε ένα ενιαίο σύστημα, μετατροπή των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ σε κέντρα υγείας 24 ωρης λειτουργίας με σκοπό να αποτελέσουν τον ηθμό πρόσβασης, μαζί με τα ιατρεία των συμβεβλημένων, προς τα δημόσια νοσοκομεία.

 

3. Πλήρη διαχωρισμό Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας από την νοσοκομειακή περίθαλψη

 

4. Ενοποίηση των εργασιακών σχέσεων των ιατρών στον ΕΟΠΥΥ. Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη και στηρίζεται στο άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ σε όλους τους ιατρούς, ιδιαίτερα στους νέους ιατρούς, με κλειστό προϋπολογισμό το ύψος του οποίου είναι διαπραγματεύσιμο, την θεσμοθέτηση ιατρικής αμοιβής κατά περίπτωση και πράξη, με το σύστημα των μορίων, την κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων, την θέσπιση συμμετοχής 5 ευρώ στην ιατρική επίσκεψη, όπως ισχύει σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

 

5. Στηρίζουμε τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού ως δικαίωμα του ασφαλισμένου, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία πρόταση που θα περιορίζει την πρόσβαση των ασθενών σε ειδικευμένους ιατρούς. Κάτι τέτοιο θα αύξανε το κόστος, θα προκαλούσε δραματική υποχώρηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και θα δημιουργούσε προϋποθέσεις διαπλοκής στο σύστημα ΠΦΥ.

 

6. Άμεση υλοποίηση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας και της άυλης συνταγογράφησης.

 

Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι ο διάλογος μεταξύ των φορέων και του Υπουργείου Υγείας που θα ξεκινήσει προσεχώς θα αποφέρει εκείνα τα αποτελέσματα που θα οδηγήσει σε ένα καθολικό και προσβάσιμο σε όλους σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα σέβεται τόσο τους ασφαλισμένους όσο και τους λειτουργούς της υγείας.

 

Ένα σύστημα που θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και θεματοφύλακα της υγείας των πολιτών.

Για το ΔΣ της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος                                                Ο Γεν. Γραμμ.

Γ. Ελευθερίου                                                 Χ. Παπασιδέρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.