Οι γιατροί καλούν τους ασθενείς σε χωριά με… κλάξον. Στήν Κρήτη!!!

giatroi klaxon Σε ορισμένα χωριά στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου παρατηρούνταν να φτάνει ο γιατρός και να καλεί με το κλάξον του αυτοκινήτου του, όπως τον… πλανόδιο φούρναρη ή μανάβη, τους ασθενείς να προσέλθουν για εξέταση ή να γράψει φάρμακα στα συνταγολόγια! Σε άλλα αγροτικά ιατρεία οικισμών στον ίδιο νομό, η νοοτροπία των νεοελλήνων… στοίβαζε στην είσοδο του ιατρείου ή του κέντρου υγείας κάθε μορφής απορρίμματα και κατά την ίδια τακτική, κάποιες φορές, η είσοδος έκλεινε με τη στάθμευση αυτοκινήτου, επειδή έτσι… βόλευε τον ιδιοκτήτη του, εμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση του ασθενούς. Και το πλέον παράδοξο: σε κρεβάτια θαλάμου βραχείας νοσηλείας, βρέθηκαν σεντόνια φθαρμένα ή ρυπαρά, επειδή δεν… υπήρχαν άλλα, και παρέμεναν τα ίδια για μήνες! Κι όμως, όπως διαπιστώθηκε, στις αποθήκες του νοσοκομείου Ρεθύμνου υπήρχαν για χρόνια «τόπια ιματισμού» και έμεναν αδιάθετα για να τρέφουν τον… σκόρο! Τις μεγάλες ελλείψεις και τα προβλήματα λειτουργικότητας των κέντρων υγείας και των αγροτικών ιgiatroi klaxon2ατρείων του νομού, εντοπίζει τώρα και εννιά μήνες με επιτόπιες επισκέψεις του στους οικισμούς που λειτουργούν, ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Νίκος Ξυπολυτάς, που καθιέρωσε από τον Ιανουάριο του 2013 που ανέλαβε τα ηνία διοίκησης του ιδρύματος, ένα άλλο τρόπο αντιμετώπισης κάθε μορφής προβλημάτων παροχής περίθαλψης.

Στο πλαίσιο αυτό επισκέπτεται κάθε βδομάδα τα ιατρεία στις δημοτικές ενότητες του νομού, καί έρχεται σε επαφή με το προσωπικό τους. Η επίσκεψη είχε και μια έκπληξη: Ο κ. Ξυπολυτάς συναντήθηκε με την γιατρό Μαρίλυ Παναγοπούλου, που άνοιξε για πρώτη φορά τα τέλη της δεκαετίας του ’80 το κέντρο υγείας Αγίας Φωτεινής Αμαρίου…κυρίως όμως, με τους κατοίκους που είναι οι αποδέκτες των υπηρεσιών υγείας. Σήμερα από το πρωί, συνοδευόμενος από μηχανικό του νοσοκομείου, επισκέφτηκε για να έχει μια εικόνα των προβλημάτων τα ιατρεία των Πρασών, του Αγίου Ιωάννου Αμαρίου και το κέντρο υγείας Αγίας Φωτεινής. Την προσεχή εβδομάδα θα πραγματοποιήσει ανάλογες επισκέψεις σε άλλα ιατρεία του νομού…

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ…ΚΛΑΞΟΝ

Μέχρι πριν λίγο καιρό, ο γιατρός που επισκεπτόταν το χωριό Μαρουλού στα δυτικά του Ρεθύμνου καλούσε με το… κλάξον του οχήματός του, μπαίνοντας στον οικισμό, τους ασθενείς να… προσέλθουν. Με την ίδια μέθοδο καλεί τους πελάτες του στα χωριά ο φούρναρης, ο μανάβης ή ο ιχθυοπώλης. Και βέβαια, ο γιατρός μόνο με αυτού του είδους το… προσκλητήριο, μπορούσε να συγκεντρώσει τους ασθενείς για εξέταση ή για να τους γράψει συνταγές για φάρμακα! Χώρος για να πραγματοποιεί με τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια το έργο του δεν είχε βρεθεί και, ευτυχώς, μετά από προσπάθειες του διοικητή του νοσοκομείου βρέθηκε.

Ίδια εικόνα παρατηρείται και σε μια άλλη κοινωνία στο δυτικό Ρέθυμνο, αυτή στο Αρολίθι, που έχει μειωθεί σημαντικά σε πληθυσμό. Ο κ. Ξυπολυτάς δήλωσε στο MadeinCreta ότι γίνονται προσπάθειες και εδώ για την εξεύρεση ανάλογου χώρου, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα που δε βοηθούν στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και στο έργο των γιατρών και παράλληλα προσβάλλουν το λειτούργημά του…

Την Παρασκευή κάθε βδομάδας επισκεπτόμαστε τα περιφερειακά ιατρεία του νομού», δήλωσε, «για να διαπιστώνουμε από κοντά τα προβλήματα στη λειτουργία τους και στην εξυπηρέτηση των κατοίκων-ασθενών. Με τις επισκέψεις επιδιώκουμε να δώσουμε μια άλλη πνοή στην παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην περιφέρεια, και να ελαττώσουμε το μέγεθος στην αντιμετώπιση περιστατικών που σηκώνει το νοσοκομείο Ρεθύμνου…»

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του τονίζει ότι «μας ενδιαφέρει εμείς οι ίδιοι να έχουμε εικόνα της λειτουργίας των ιατρείων, να πληροφορούμαστε από τους κατοίκους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λήψη των υπηρεσιών υγείας και να μην νιώθουν ξεχασμένοι. Κάνουμε καταγραφή των προβλημάτων και έχουμε βάλει πλάνα για την αντιμετώπιση τους μετά τη διαπίστωση ότι ο πληθυσμός χρειάζεται περισσότερες επισκέψεις από τους γιατρούς…» Ο κ. Ξυπολυτάς παραδέχεται ότι «υπάρχουν προβλήματα στην περιφέρεια» και «θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερα ιατρεία», ενώ καταβάλλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση και επίλυσή τους…

Του Μανόλη Παντινάκη

http://www.madeincreta.gr/el/article

One thought to “Οι γιατροί καλούν τους ασθενείς σε χωριά με… κλάξον. Στήν Κρήτη!!!”

  1. Ναι !

    Ετσι λυνονται τα προβληματα ;;;
    Κανοντας βολτες στα Κεντρα Υγειας για να καταληγετε μετα πινοντας τσιπουρα στις ταβερνες της περιοχης ;;;
    Και οχι θεσπιζοντας κανονες και τηρωντας τους νομους που υπαρχουν κατα χιλιαδες και δεν τους τηρει κανεις αφου ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ελεγχει αν εφαρμοζονται ή οχι !!!

    Ασε Κε διοικητα ,τους γνωριζουμε πολυ καλα αυτου του τυπου τους …Ελληνικους ελεγχους …

    Ο ελεγχος ,αν θελετε να μαθετε ( που πολυ αμφιβαλλω αφου ολοι.ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ , βολευεστε μ’ αυτο το …χαλαρο συστημα ) ειναι απροσωπος ωστε ο ελεγχομενος να μην μπορει να επηρεασει τον ελεγκτη ! Και το αντιστροφο βεβαιως .
    Και γινεται μεσα απο διαταγες ,κανονισμους και πρωτοκολλα που πρεπει να εκδιδονται αλα και να επικαιροποιουνται σε τακτα χρονικα διαστηματα !!!
    Οχι …απαγορευσαμε το καπνισμα και μετα ενα μηνα μπαινεις σε δημοσια υπηρεσια ( δεν μιλαω για αλλα μερη που ενω απαγορευεται το καπνισμα σου φερνουν …τασακι με το καλημερα ) και μυριζει σαν …τεκες ;

    Σε ολα τα επιπεδα στη χωρα επικραττει μια αστεια οργανωση που αν φτιαχνανε τιποτε πενταχρονα καπου ενα κρατος ,μεσα σε μια δεκαετια θα μας δανειζαν λεφτα κιολας !!!

    Αφου εμεις ετσι θα ειμαστε μια ζωη !!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *