Λίγο Κρασί.. Λίγο Κρασάκι βρε παιδιά..

σταφυλιαΟ Ντίνος Ηλιόπουλος στην ταινία «Φωνάζει ο Κλέφτης» (1965) υποδύεται έναν τίμιο λογιστή ο οποίος χρειαζόταν να πάρει το «φάρμακο του θάρρους» (..έτσι το ανέφερε) για να πει τα πράγματα με το όνομα τους. «Εν οίνω αλήθεια» όπως έλεγε ο Αλκαίος (αρχαίος λυρικός ποιητής).

Σεπτέμβριος ο μήνας που ξεκινά ο τρύγος. Δε θα μπορούσαμε να μην αφιερώσουμε αυτό το μήνα σε αυτό το αγαθό (εφόσον κάνουμε ορθή χρήση!).

Φαίνεται ότι η μέτρια κατανάλωση ειδικά του κόκκινου κρασιού δρα ευεργετικά. Συσχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα, χάρη στη θετική του δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Η ρεσβερατρόλη (προέρχεται από τα σταφύλια) αποτελεί ουσία με σπουδαίο ερευνητικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για ουσία που δρα αποτρεπτικά στη συσσώρευση αιμοπεταλίων (αντιθρομβωτικό), ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να καταστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Περισσότερη έρευνα θα ρίξει ακόμα περισσότερο φως στη δράση της εν λόγω ουσίας.

Γενικά τα φλαβονοειδή (τα βρίσκουμε κυρίως στο κόκκινο κρασί) προάγουν τη γενική υγεία μέσω της αντιοξειδωτικής τους δράσης. Επίσης, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού συσχετίζεται με αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL).

Το κρασί δεν περιέχει πολλές θερμίδες και αποτελεί μια καλή λύση ως ποτό εξόδου. Προσοχή στα αλμυρά που συνοδεύουν το κρασί, γιατί περιέχουν πολλές θερμίδες, νάτριο και προκαλούν περισσότερη κατανάλωση αλκοόλ.

Ας μην ξεχνάμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ή και το λίγο περισσότερο αυξάνει σοβαρά την πιθανότητα για ανάπτυξη υπέρτασης, διάφορους τύπους καρκίνου, εγκεφαλικά επεισόδια και βεβαίως σοβαρά ατυχήματα (πχ οδήγηση και αλκοόλ).

Οπότε ..ένα κρασί για την υγεία, δύο για τον έρωτα, τρία για τον ύπνο, στα τέσσερα καίγεσαι..

 

ΚΡΑΣΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΚΡΑΣΙ ΤΟΠΙΚΟ!

Η παραγωγή κρασιού αλλάζει από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με τη σοδειά. Το 2011 η παραγωγή είχε πέσει κατά 30% περίπου σε σχέση με το 2008. Τα ελληνικά αμπέλια καλύπτουν περί τα 700.000 στρέμματα. Η ποιότητα του ελληνικού κρασιού εξαιρετικά βελτιωμένη καθιστά το κρασί ως αξιόλογο εξαγωγικό προϊόν.

Η Αρκαδία παράγει εξαιρετικά κρασιά. Τα κρασιά ‘Μαντινεία’ αποτελούν ΠΟΠ. Το αρκαδικό Μοσχοφίλερο δίκαια αποτελεί το διαμάντι του ελληνικού αμπελώνα!

 

 

 

 

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Το κρασί χρησιμοποιείται στη μαγειρική από την αρχαιότητα! Προσθέτει εξαιρετικά αρώματα, αναδεικνύει τη γεύση της τροφής. Μη βάζετε κακής ποιότητας κρασί στο φαγητό, μπορεί να εκτεθείτε καθώς δεν προσφέρει καλό αποτέλεσμα!

 

 

 

 

Μπερτζελέτος Π. Δημήτρης

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη

τηλ: +30 2710232364

e-mail: bertzeletos@gmail.com

e-mail: info@bertzeletos.gr

site: www.bertzeletos.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *