Επτά ειδικοί στα «παζάρια του ΕΟΠΥΥ!

eopyyΣυστήθηκε η ειδική επιτροπή στον ΕΟΠΥΥ που θα αποτελείται από 7 άτομα και θα προχωρά σε διαπραγματεύσεις και σε εκπτώσεις στις τιμές για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρικές υπηρεσίες, νοσηλείες αλλά και ιατρικά μηχανήματα.  Έτοιμη είναι ήδη η υπουργική απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής διαπραγμάτευσης, αλλά και για τις αρμοδιότητές της. Επιτροπή που θα αναλάβει να παζαρεύει ουσιαστικά καλύτερες τιμές για τον μεγαλύτερο υγειονομικό φορέα της χώρας, ώστε να εξοικονομούνται χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ μπαίνει ουσιαστικά στην τελική ευθεία για να μετατραπεί σε «αγοραστή» υπηρεσιών υγείας, μετά την παράλληλη άλλωστε δημιουργία ενιαίου φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους 7 διαπραγματευτές επιχειρεί να μειώσει τις δαπάνες του μεγαλύτερου υγειονομικού φορέα της χώρας και να πιέζει τις προμηθεύτριες εταιρείες να ρίχνουν τις τιμές τους.

Η 7μελής επιτροπή θεσμικά θα αποτελείται από τους δύο αντιπροέδρους του ΕΟΠΥΥ, ενώ αναμένεται να επιλεγούν και ειδικοί επιστήμονες καθώς και άνθρωποι της αγοράς.

Ήδη ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας έχει βάλει την υπογραφή του για τη σύσταση της επιτροπής και κοντά στο τέλος του χρόνου οι διαπραγματευτές πρόκειται να ξεκινήσουν το έργο τους.

επτα νάνοιΤα μέλη της επιτροπής θα προχωρούν σε συμφωνίες με βάση των όγκο π.χ. των φαρμάκων, ώστε να μπορούν να καλύπτονται όλοι οι ασφαλισμένοι. Άλλωστε με την ιδιότητα του «μονοψώνιου» (ουσιαστικά μονοπωλιακή αγορά με περίπου 10,5 εκατ. πολίτες εγγεγραμμένους) ο ΕΟΠΥΥ στοχεύει να εφαρμόσει και κλειστούς προϋπολογισμούς, με την υπέρβαση των οποίων θα υπάρχουν επιστροφές από τους παρόχους.

Σε ό,τι αφορά στα φάρμακα θα υπάρχει «διαπραγμάτευση ποσοστού έκπτωσης στην αποζημίωση της τιμής του φαρμάκου με τους αρμόδιους φορείς, αναλογικά με τον όγκο στις πωλήσεις, λαμβανομένων υπόψη και κριτηρίων όπως η φερεγγυότητα του παρασκευαστή, η δραστικότητα του φαρμάκου, η αξιοπιστία, η ποσότητα κυκλοφορίας του στην αγορά, το κλινικό όφελος, η θεραπευτική του αξία, η αποτελεσματικότητα, η τιμή κ.λπ.» όπως αναφέρεται στην απόφαση.

Αντίστοιχα, θα ισχύει και για το υγειονομικό υλικό όπου οι τιμές θα πέφτουν με βάση τις ποσότητες που θα αγοράζει ο ΕΟΠΥΥ για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες του σε πολυϊατρεία και δομές υγείας. Η «7άδα» υποχρεωτικά θα προβαίνει και σε σύγκριση τιμών με το εξωτερικό, καθώς θα διασυνδεθεί με αντίστοιχους ξένους οργανισμούς.

Τα κριτήρια της διαπραγμάτευσης θα είναι, μεταξύ άλλων, ο γεωγραφικός προσδιορισμός (με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής), η κλινική αποτελεσματικότητα, η προσφορά και η ζήτηση, η ποιότητα, η ποσότητα, το θεραπευτικό όφελος, ο όγκος πωλήσεων, η φερεγγυότητα, η δραστικότητα, η αξιοπιστία, ο δείκτης υγείας κ.λπ.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

http://iatropedia.gr/articles/read/5082

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *