Ο ΙΣΑ ζητά εξηγήσεις από τον ΕΟΠΥΥ για την αποστολή των μηνυμάτων με τα στατιστικά στοιχεία για την συνταγογράφηση

ΑξιότιΙΣΑsmallμε κύριε Πρόεδρε,Πληροφορηθήκαμε από τα μέλη μας, γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, ότι έλαβαν προσωπικά μηνύματα στο e-dapy στα οποία ο ΕΟΠΥΥ και το ΚΜΕΣ τους ενημερώνει για την συνταγογράφηση, που έχουν κάνει κατά το χρονικό διάστημα από την 1η έως την 18η του τρέχοντος μηνός και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα στατιστικά και συγκριτικά στοιχεία με τους μέσους όρους ανά ειδικότητα. Καταρχήν θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι το μέτρο της πληροφόρησης για την συνταγογράφηση είναι χρήσιμο, πλην όμως η αιφνίδια αποστολή αυτών των μηνυμάτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη αιτιολόγησης της σχετικής ενέργειας σας, η οποία όπως φαίνεται έχει βασιστεί σε αμιγώς λογιστικά στοιχεία, γεννά πολλά ερωτηματικά για την σκοπιμότητα αποστολής τους, ενώ παράλληλα υπάρχει διάχυτη η υπόνοια στον ιατρικό κόσμο ότι γίνεται για λόγους εκφοβισμού.

 

Κατόπιν τούτων έχουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:

 

1) Τα στοιχεία συνταγογράφησης και τα στατιστικά που προκύπτουν από αυτά δεν πρέπει να ορίζονται με λογιστικά κριτήρια, αλλά σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, ήτοι από τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις επιστημονικές εταιρείες.

 

2) Τα στοιχεία συνταγογράφησης κάθε ιατρού και τα αντίστοιχα συγκριτικά και στατιστικά στοιχεία ανά ειδικότητα πρέπει να περιλαμβάνουν όλο τον μήνα και όχι τις πρώτες 15 ή 20 μέρες, διότι οι συμβεβλημένοι ιατροί που έχουν πλαφόν 200 επισκέψεων τον μήνα, τις πρώτες μέρες κάθε μήνα δέχονται πληθώρα ασθενών, με αποτέλεσμα στα περισσότερα ιατρεία να εξαντλείται το πλαφόν εκάστου μηνός, δεδομένου ότι οι ασθενείς σπεύδουν να επισκεφθούν τον ιατρό για να αποφύγουν να πληρώσουν την επίσκεψη. Είναι λοιπόν γνωστό ότι τα ιατρεία έχουν λιγότερη επισκεψιμότητα τις τελευταίες ημέρες τους μήνα και ως εκ τούτου γίνεται και λιγότερη συνταγογράφηση. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στις Δημόσιες δομές (μονάδες ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομεία), αφού η επισκεψιμότητα είναι σταθερή κατά την διάρκεια του μήνα. Τα στατιστικά λοιπόν στοιχεία συνταγογράφησης είναι πλασματικά αυξημένα για τις πρώτες μέρες του μήνα στους συμβεβλημένους ιατρούς, αφού γίνεται σύγκριση με τους λοιπούς ιατρούς.

 

3) Πρέπει επίσης να μας ενημερώσετε αν θα λάβουν γνώση για τα σχετικά στοιχεία οι πιστοποιημένοι στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ιδιώτες ιατροί, αλλά και οι υπόλοιποι ιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ.

 

4) Επιπροσθέτως θα πρέπει να ενημερωθούμε σχετικά με τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψιν για την υπερσυνταγογράφηση, καθότι υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια ακόμη και στην ίδια ειδικότητα, εξαιτίας των υποειδικεύσεων που υφίστανται.

 

5) Τέλος πρέπει να μας εξηγήσετε τον λόγο για τον οποίο αποστέλλετε το σχετικό μήνυμα που αφορά στα ποσοστά αναγραφής γενοσήμων και off patent πρωτοτύπων στους ιατρούς, αφού οι ιατροί γράφουν δραστική ουσία και το σκεύασμα δίδεται από τον φαρμακοποιό, ο οποίος δύναται να το αλλάζει ανεξαρτήτως της επιθυμίας του ιατρού. Στην περίπτωση αυτή τα στατιστικά σχετίζονται με τους φαρμακοποιούς και όχι τους ιατρούς.

 

Για τον λόγο αυτό ο ΙΣΑ ζητά την απόσυρση του νόμου Λοβέρδου και η συνταγογράφηση να είναι αποκλειστικά στα χέρια των θεραπόντων ιατρών που γνωρίζουν τι είναι σωστό για τους ασθενείς τους.

Ενόψει των ανωτέρω ζητούμε να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση μαζί σας για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος και έως τότε να μη αποσταλούν νέα στοιχεία στους ιατρούς, διότι έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *