Νέα από Αρκαδία. Οδυνηρό το κλείσιμο

ARKADIA18-150x1501Η κρίση ου γαρ έρχεται μόνη. Συμπαρασύρει τα πάντα στο διάβα της. Μεταξύ αυτών και τα εντευκτήρια του Φιλοτεχνικού, που καταρρέουν και αυτά ακολουθώντας την κοινή μοίρα. Για την ώρα μεταστεγάζονται σε δημοτικό χώρο, στο κτήριο Τσιχριτζή, που παραχώρησε ο Δήμος Τρίπολης, πολύ μικρότερο του υπάρχοντος και μάλλον άβολο για μεγάλες εκδηλώσεις.

Τα έστησαν και τα κανάκευσαν με τρυφερότητα πλήθος πνευματικών ανθρώπων. Νεωτερικών προσανατολισμών ως προς την εικόνα, φυτώριο ιδεών ως προς το περιεχόμενο, τα εντευκτήρια αυτά ήταν φάρος, «ναός», «σπουδαστήριο», «πανεπιστήμιο», χώρος διαλόγου και ανανέωσης των ιδεών. Ποιος δεν πέρασε το κατώφλι τους. Δημήτρης Χατζής, Γκάτσος, Θεοδωράκης, Βρεττάκος, Γιανναράς, Γεωργουσόπουλος, Λάγιος, Μικρούτσικος, για να θυμηθούμε κάποιους εξ αυτών. Ποιος δεν απολάμβανε τη μυρουδιά του χώρου, περίεργη, οικεία, που λειτουργούσε ως παρότρυνση.

Γι αυτό και το κλείσιμο είναι οδυνηρό, όπως και να το κάνουμε. Που τελικά σημαίνει ότι η πνευματική τάξη της Τρίπολης δεν μπορεί να συντηρήσει ούτε ένα χώρο πολιτισμού. Ούτε σαν στέκι, ούτε σαν πηγή ενημέρωσης, ούτε σαν εστία γνώσης και καλλιέργειας. Ίσως επειδή δεν υπάρχει πραγματική πνευματική τάξη, που να διαβάζει και να αναζητεί τέτοιο στέκι. Ή επειδή η νέα γενιά, η οικονομικά και πολιτικά κυρίαρχη, δεν χρειάζεται χώρο πολιτισμού, σημείο αναφοράς, δεν χρειάζεται ιστορικό κέντρο, δεν χρειάζεται φιλολογικά και πολιτικά καφενεία, δεν χρειάζεται διάλογο, τριβή, ανταλλαγές. Η νέα γενιά συχνάζει στα πολυάριθμα καφέ της πλατείας Πετρινού και του πεζόδρομου, αφιονίζεται από το ποδόσφαιρο και οι μορφωτικές της ανάγκες ικανοποιούνται με ιλουστρασιόν και άλλα περιοδικά ποικίλης ύλης.

Σε άλλη πόλη, έξω από τα εντευκτήρια οι άνθρωποι του πνεύματος θα πραγματοποιούσαν συγκέντρωση, θα άναβαν κεράκια στη μνήμη ενός πολιτιστικού θεμέλιου της νεότερης ιστορίας της πόλης μας , θα εκβίαζαν τον ιδιοκτήτη του ακινήτου για μείωση του μισθώματος. Εδώ, νέκρα. Ακόμη και στην γενική συνέλευση του συλλόγου ελάχιστοι παραβρέθηκαν, και ακόμη πιο ελάχιστοι συμμετείχαν στη συζήτηση. Το αυτό έχουμε να πούμε και για τους δημοτικούς μας συμβούλους. Οι οποίοι, πλην Ταλούμη, παντελώς αδιαφόρησαν. Ίσως κάποιοι εξ αυτών σε μελλοντικό ΔΣ, και εφόσον υπάρξει ευκαιρία, πουν δυο λόγια συμπάθειας και χύσουν τα γνωστά κροκοδείλια δάκρυα. Ουδέποτε όμως θα γίνουν πιστευτοί αυτοί που αρνήθηκαν δις, σε ανάλογες αιτήσεις προέδρων του ΦΟΤ στο παρελθόν, να δώσουν το Πετροπούλειο, μοναδικό στήριγμα για τη βιωσιμότητα του Φιλοτεχνικού, έναντι, βεβαίως, ενοικίου. Κάτι που δεν αρνήθηκαν στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, με αβέβαιο μέλλον.

Τα εντευκτήρια του Φιλοτεχνικού, όπως τα ζήσαμε ως τώρα, ήταν μια σημαντική γωνιά, στην πνευματική ζωή της πόλης. Ελπίζουμε και ευχόμαστε ο νέος χώρος στέγασης του Ομίλου να καλύψει σημαντικά το κενό που αφήνει ο προηγούμενος. Πράγμα, εξαιρετικά δύσκολο.

Φιλοτεχνικός

Κλείνουν οριστικά , με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Φιλοτεχνικού Ομίλου τα εντευκτήριά του και μεταφέρονται στο κτήριο Τσιχριτζή, επί της οδού Γρηγορίου Ε, λίγο πιο πάνω από το Επισκοπείο. Η οικονομική δυσπραγία του Ομίλου, αποτέλεσμα και της αλλαγής συνηθειών των πολιτών, που στρέφονται πλέον σε άλλα στέκια – καφέ προς το κέντρο και τα νότια της πόλης, οδήγησαν στην δύσκολη απόφαση για μεταστέγαση. Ο νέος χώρος, μικρότερος σε εμβαδόν και χωρίς τη ζεστασιά του σημερινού, καλείται να καλύψει εκδηλώσεις λίγων ατόμων, με τις μεγαλύτερες να κατευθύνονται στο Πνευματικό Κέντρο. Η λύση αυτή βολεύει και το Δήμο, που μπορεί μέσω του Φιλοτεχνικού να εκπληρώσει και τη διαθήκη του μακαρίτη Τσιχριτζή για δημιουργία Πινακοθήκης στο κτήριο αυτό.

Για το περιβάλλον

Ο Δήμος Τρίπολης για άλλη μια χρονιά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ευρωπαϊκής επιτροπής περιβάλλοντος και συμμετείχε ενεργά «στην ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας». Συγκεκριμένα, χθες ημέρα Πέμπτη μαθητές του 11ου και 12ου δημοτικού σχολείου συγκεντρώθηκαν στον περίβολο του δικαστικού μεγάρου και φύτεψαν πολύχρωμα λουλούδια γύρω απ’ την προτομή του Αλέξανδρου Παπαναστασίου.

Χωρίς αυτοκίνητο

Με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», ο Δήμος Τρίπολης οργανώνει το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, τον «Ποδηλατικό Γύρο Τρίπολης». Η εκκίνηση θα γίνει μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο στην Πλατεία Άρεως στις 12.00 μ.μ από τον Δήμαρχο Ιωάννη Σμυρνιώτη. Ο Ποδηλατικός Γύρος δεν θα έχει μορφή αγώνα αλλά βόλτας στους δρόμους της πόλης. Την εκδήλωση στηρίζει η Τροχαία Τρίπολης για την ασφαλή κυκλοφορία των ποδηλάτων και οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Γι αυτό και ο Δήμος καλεί όλους τους Τριπολιτσιώτες όλων των ηλικιών να συμμετέχουν στην ποδηλατική βόλτα. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι το ποδήλατο δεν μολύνει, δεν καταναλώνει ενέργεια, δεν προκαλεί θόρυβο, το παρκάρουμε εύκολα και κάνει καλό στην υγεία!

Στο τέλος του ποδηλατικού γύρου θα πραγματοποιηθεί κλήρωση ανάμεσα στους συμμετέχοντες με δώρα ένα ποδήλατο και εξαρτήματα ποδηλάτου.

Πειθαρχικός έλεγχος

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ΟΤΑ έχει παραπεμφθεί ο δήμαρχος Γορτυνίας, Γιάννης Γιαννόπουλος, για μία υπόθεση παράνομης κίνησης και μη απόσυρσης οχημάτων του δήμου, ύστερα από έκθεση των επιθεωρητών – ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, όπως έκανε γνωστό ο πρώην δήμαρχος Κοντοβάζαινας, Ηλίας Αποσκίτης. Η υπόθεση αυτή κινήθηκε μετά από αναφορά που υπέβαλε στον Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, με σειρά καταγγελιών για το δήμαρχο Γορτυνίας, ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Κοντοβάζαινας, Ηλίας Αποσκίτης, πριν από περίπου ένα χρόνο. Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο πρώην δήμαρχος, για τις καταγγελίες που είχε κάνει με την αναφορά του, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης, στον οποίο την είχε κοινοποιήσει. Εν τω μεταξύ, ο κ. Αποσκίτης σημειώνει ότι για την υπόθεση απόσυρσης – κίνησης των οχημάτων του δήμου, είχε γίνει και άλλη καταγγελία από ιδιώτη, τον Νοέμβριο του 2011, σε πολλές υπηρεσίες. Και παρόλο που ζητήθηκαν από το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικών Προσώπων Τρίπολης, κατ” επανάληψη, οι απόψεις του για αυτές τις καταγγελίες, εκείνος δεν απάντησε.

Οι «νεκρές γλώσσες»

Μεγάλη ταραχή έχει προκληθεί από την τελευταία δήλωση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση να καταργηθεί μέρος της ύλης στα Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά γιατί είναι «νεκρές γλώσσες». Η δήλωση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και στα social media. Χρήστης με το ψευδώνυμο «Φιλόσοφος» ανακάλυψε ότι η είσοδος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκωτία φέρει επιγραφή στα αρχαία ελληνικά: «Διπλοῦν ὁρῶσιν οἱ μαθόντες γράμματα»

Και συμπληρώνει λέγοντας: «Αφιερωμένο σε ποια άλλη, στη συμπάθειά μου τη Ρεπούση»!

Χαμογελάτε

H γιαγιά μου θέλει να φτιάξει facebook για να βρει παλιές της συμμαθήτριες. Της είπα καλύτερα να κοιτάει τα silver alert.

-Πως λέγεται το λάδι που αναστενάζει; -Αχλάδι

Καθηγήτρια στο Τέξας έκανε σεξ με πέντε 17χρονους ! Αει στο διάολο… εμάς μόνο στον πίνακα μας σηκώνανε!

Έφτασε ο καιρός που από το πολύ μέσα οι παντόφλες θα λιώνουν πιο γρήγορα από τα παπούτσια.

Κλείνω τα μάτια μου στη δουλειά και προσεύχομαι για το καλό της ανθρωπότητας και οι άλλοι νομίζουν ότι κοιμάμαι…Αν είναι δυνατόν…

Γ. Παπαμήτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *