ΙΣΑ. Η ασφάλεια του Φαρμάκου στα χέρια του Γιατρού

ΙΣΑsmallΑδύναμος ο ΕΟΦ να την εξασφαλίσει αποτελεσματικά

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνεχίζει τον αγώνα του για να διαφυλάξει τη Δημόσια Υγεία μέσα από το φθηνό, αλλά ασφαλές Φάρμακο, το οποίο πρέπει να προκρίνει ο ίδιος ο γιατρός και μόνον αυτός.

Η συνταγογράφηση της εμπορικής ονομασίας του κάθε φαρμάκου, δηλαδή η επιλογή του φαρμακευτικού σκευάσματος αποτελεί ιατρική πράξη.

Αυτό αποτελεί ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ για τον ΙΣΑ.

 

Θα ήταν σκόπιμο, ο ΕΟΦ να δημοσιεύσει τις μελέτες που έχει κάνει για τα «φθηνότερα» γενόσημα που χορηγούνται στα φαρμακεία και αποζημιώνονται σήμερα από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει ότι θα βασιστεί σε ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕΛΕΤΩΝ του ΕΟΦ και θα ενημερώσει γι αυτές τους γιατρούς μέλη του.

Βεβαίως όπως αναφέρει ΕΟΦ, οι κλινικές μελέτες ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές του, αλλά τα αποτελέσματά τους πρέπει οπωσδήποτε να γνωστοποιούνται στους συνταγογραφούντες γιατρούς.

Και ερωτούμε τον ΕΟΦ, εφόσον στο αριθμ. πρωτ. 68101 έγγραφό του παραδέχεται ότι δε γίνονται έλεγχοι σύγκρισης των ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ των ακριβών και φθηνών γενοσήμων, πώς είναι δυνατό ο γιατρός να μη γνωρίσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φθηνότερου γενοσήμου που δίνει ο φαρμακοποιός;

Πιστεύουμε ότι η ενημέρωση του θεράποντα γιατρού τόσο για τις ανεπιθύμητες ενέργειες όσο και όλα τα χαρακτηριστικά των φαρμάκων-προϊόντων που έχουν προεπιλεγεί από τον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΟΦ προς πώληση από τα φαρμακεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας!!!

Έτσι λοιπόν τονίζουμε:

1) Ο ΙΣΑ θέλει να ενημερωθεί πλήρως, πριν ζητήσει από τους γιατρούς να συνεργαστούν για την ευρεία συνταγογράφηση των γενοσήμων αυτών. Οφείλει να γνωρίζει, ποιες είναι οι εταιρείες παραγωγής γενοσήμων, των οποίων τα προϊόντα έχουν επιλεγεί για τους Ασφαλισμένους Ασθενείς. Αν πρόκειται για εταιρείες εκτός Ελλάδος, είναι σημαντικό να ενημερωθούμε, ποιοι παγκόσμιοι πιστοποιημένοι φορείς (όπως ο FDA) έχουν ελέγξει τα προϊόντα αυτά.

2) Ζητούμε τις κλινικές μελέτες που αφορούν τα συγκεκριμένα αυτά σκευάσματα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και χορηγούνται από τα φαρμακεία, χωρίς να το γνωρίζει ο θεράπων γιατρός.

3) Σύμφωνα με την από 22/8/2013 ανακοίνωση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κου Κοντού: «…Ο ΕΟΠΥΥ θα αναλάβει πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των γιατρών για την προώθηση της συνταγογράφησης των ποιοτικών γενοσήμων φαρμάκων…», ζητούμε ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΦ να μας ενημερώσουν, ποιος είναι ο πίνακας αυτών των «ποιοτικών γενόσημων φαρμάκων»

4) Αναμένουμε τα στοιχεία που ζητήσαμε από τον ΕΟΦ: Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει στα εργαστήρια του ΕΟΦ το 2013;

5) Οι 1100 δειγματοληπτικοί έλεγχοι φαρμάκων που έκανε ο ΕΟΦ σε 3 χρόνια, ποια φαρμακεία και ποια σκευάσματα αφορούσαν;

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο θεράπων γιατρός και μόνον αυτός έχει την ιατρική ευθύνη και την ιατρική δυνατότητα να θεραπεύσει τον ασθενή. Μόνον ο θεράπων γιατρός έχει το δικαίωμα να επιλέξει το θεραπευτικό σκεύασμα του ασθενή του.

Γι αυτό Γιατροί, ΕΟΦ και ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους, διασφαλίζοντας τα ασφαλή και φθηνά φάρμακα στη θεραπεία των ασθενών μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΣΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ           ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *