Ψευδείς οι κατηγορίες Zαβού κατά Σοφικίτη

σοφικητηςΝέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με το ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στην «ΖΟΥΓΚΛΑ» στις 6 Ιουνίου 2013 , όπου ο καθηγητής Ζαβός με συνέντευξη του στην εκπομπή είχε κατηγορήσει τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαο Σοφικίτη σχετικά με την επιστημονική εργασία του στην Αμερική.

Η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής, ως όφειλε στα πλαίσια του ρεπορτάζ και μη έχοντας το οποιοδήποτε προηγούμενο με τον κ. Σοφικίτη, προέβη σε έρευνα και μετά την εκπομπή της 6-6-2013, αφού είχαν κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ προκύψει κενά και αναπάντητα ερωτηματικά, προκειμένου αφενός να διαπιστωθεί η εγκυρότητα των καταγγελιών του κ. Ζαβού κατά του κ. Σοφικίτη, αφετέρου δε κατά πόσο οι πρυτανικές αρχές εξέτασαν τελικά τις καταγγελίες και τελικώς προέβησαν στις προβλεπόμενες ενέργειες.

Από την έρευνα, προέκυψε ότι οι καταγγελίες του Π. Ζαβού τελικά κρίθηκαν και διαπιστώθηκε ότι δεν ευσταθούσαν, καθώς ο καθηγητής Σοφικίτης δικαιώθηκε τόσο από ΕΔΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όσο και από προκαταρκτική εξέταση η οποία διενεργήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και την Εισαγγελία Εφετών Ιωαννίνων και οι κατηγορίες του Κύπριου γενετιστή αποδείχθηκαν ψευδείς, αναληθείς και ανακριβείς.

Από τη διενεργηθείσα ΕΔΕ και την Προκαταρκτική Εξέταση και μετά από εξέταση μεγάλου αριθμού μαρτύρων καθώς και μετά από επίσημη αλληλογραφία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τα συγκεκριμένα Πανεπιστήμια των Η.Π.Α, προέκυψε η ανακρίβεια αυτών που κατήγγειλε ο Π. Ζαβός.

Ειδικότερα, αποδείχθηκε ότι:

• Αντίθετα με τις καταγγελίες του Π. Ζαβού, ο Νικόλαος Σοφικίτης άσκησε τα καθήκοντά του ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell (Assis-tant Professor, Cornell University School of Medicine) το 1995.

• Επίσης, αποδείχθηκε ότι, αντίθετα με τις καταγγελίες του Π. Ζαβού, ο Σοφικίτης άσκησε τα καθήκοντά του ως Research Instructor στο Tulane University School of Medicine, New Orleans, Louisiana το 1994.

• Τέλος, αποδείχθηκε ότι ο κ. Σοφικίτης άσκησε πράγματι καθήκοντα «Re-search Instructor» (το οποίο το βεβαιώνει άλλωστε και ο ίδιος ο κ Ζαβός με την υπογραφή του σε περισσότερα του ενός θεωρημένα από το Προξενείο πιστοποιητικά αφού ο ίδιος άλλωστε του τα είχε αναθέσει στο Εργαστήριο που τότε διηύθυνε) στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκυ.

Στην ιστοσελίδα pubmed.com, όπου καταχωρούνται όλες οι επιστημονικές ιατρικές εργασίες διεθνώς, περιλαμβάνονται έντεκα (11) κοινές εργασίες Ζαβού-Σοφικίτη, οπότε εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς παρήχθη τόσο επιστημονικό ερευνητικό έργο, αφού ο Ζαβός είπε στην «Ζούγκλα» ότι ο Σοφικίτης έμεινε στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκυ μόνο δυο-τρεις μέρες.

Aλλά, ακόμη και σήμερα, στην ιστοσελίδα του Andrology Institute of America, που διευθύνει ο Ζαβός, στο http:// www.aia-zavos.com/Services.htm, ο ίδιος περιλαμβάνει και παραπέμπει και τώρα σε επιστημονικές εργασίες και δημοσιεύσεις που είχε κάνει μαζί με τον Σοφικίτη, γεγονός που επιβεβαιώνει την μακρόχρονη συνεργασία των δύο επιστημόνων.

Και κάτι ακόμη στο σημείο αυτό: Ο Ζαβός διατύπωσε την 6-6-2013, στην εκπομπή, κατηγορίες κατά του κ. Σοφικίτη για την περίοδο 1993-1995, αν και ο ίδιος, το 1999, του είχε δώσει, μετά από εννέα χρόνια συνεργασίας μαζί του, όπως ανέφερε, μια πολύ θερμή συστατική επιστολή του.

Ο κ. Ζαβός ανέφερε ακόμη στην εκπομπή ότι “εκβιάστηκε” από τον δικηγόρο του Σοφικίτη πως θα του κάνει μήνυση αλλά απέκρυψε το γεγονός ότι ήδη από την 22-6-2010 με επίσημη δήλωση του είχε αποσύρει τις καταγγελίες που είχε εκφράσει κατά του κ. Σοφικίτη χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες που είχε ως «ανακριβείς».

Τα όσα περιέχονταν στις καταγγελίες Ζαβού εστάλησαν σχεδόν ταυτόχρονα με ανώνυμη καταγγελία – με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο- προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αμέσως διατάχθηκε Προκαταρκτική Εξέταση και μετά την ολοκλήρωση της, η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο με Διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωαννίνων, που εγκρίθηκε και από την Εισαγγελία Εφετών Ιωαννίνων, αφού αποδείχθηκε ότι οι καταγγελίες του Π. Ζαβού σε βάρος του καθηγητή Σοφικίτη ήταν ψευδείς.

Λαμβάνοντας υπόψη την μακρόχρονη επιστημονική συνεργασία του Καθηγητή Σοφικίτη με τον Π. Ζαβό, που οδήγησε σε 11 κοινές δημοσιεύσεις που εμφανίζονται στη βάση δεδομένων Pubmed και σε περισσότερες από 50 κοινές παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια, αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν μια τόσο παραγωγική συνεργασία να καταλήξει σε μένος και διατύπωση ψευδών κατηγοριών από τον Π. Ζαβό. Στο ερώτημά αυτό, ο Καθηγητής Σοφικίτης μας απάντησε ότι σε συνέντευξή του που έδωσε σε Αμερικάνικο Τηλεοπτικό Δίκτυο και σε πολλές εφημερίδες αμφισβήτησε έντονα το ρόλο του κλωνισμού (κλωνοποίηση) ως θεραπείας για την ανδρική υπογονιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα η άποψη του Καθηγητή Σοφικίτη ήταν ότι μέχρι την εποχή της συνέντευξης (2009) δεν είχε γεννηθεί (ούτε έχει γεννηθεί μέχρι σήμερα) ούτε ένας άνθρωπος με τη μέθοδο της κλωνοποίησης. Άρα η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι αποτελεσματική. Επιπρόσθετα, πειραματόζωα που γεννήθηκαν με τη μέθοδο αυτή παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Άρα η μέθοδος αυτή σήμερα δεν είναι ούτε ασφαλής.

Οι ενστάσεις του Καθηγητή Σοφικίτη σχετικά με τη μέθοδο της κλωνοποίησης πιθανώς προκάλεσαν την οργή του Π. Ζαβού ο οποίος είχε προσπαθήσει να προβάλει διεθνώς την κλινική εφαρμογή αυτής της μεθόδου ισχυριζόμενος ότι μπορεί να κλωνοποιήσει έναν άνθρωπο (!).

Ο Καθηγητής Σοφικίτης έδωσε πολλές από τις παραπάνω συνεντεύξεις ως μέλος του Board of European Society of Andrological Urology, δηλαδή του υπεύθυνου τμήματος της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας για θέματα Ανδρολογίας, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Ανδρολογικής Εταιρίας και ως Συντονιστής του τμήματος Ανδρολογίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρίας. Οι παραπάνω ενέργειες του κ. Ν. Σοφικίτη, σύμφωνα με τον ίδιο, πιθανώς ενόχλησαν τον Π. Ζαβό. Σύμφωνα με τον κ. Σοφικίτη, έντονες ενστάσεις στις δηλώσεις του κ. Ζαβού ότι μπορεί να κλωνοποιήσει έναν άνθρωπο είχαν δημιουργηθεί και στη Μεγάλη Βρετανία. Ο κ. Ζαβός παραδέχεται στην προσωπική του σελίδα ότι μέλη της Βρετανικής Επιστημονικής Κοινότητας καθώς και η Human Fertilization and Embryology Authority έκαναν αίτημα προς του Εκδότες Τύπου του Ηνωμένου Βασιλείου να μην καλύψουν δημοσιογραφικά τις προσπάθειες κλωνοποίησης του κ. Ζαβού (http://www.zavos.org/library/library_hfea.htm).

Ο κ. Σοφικίτης έχει εκφράσει δημόσια σε όλο τον κόσμο τις επιστημονικές διαφωνίες του με τις μεθόδους της κλωνοποίησης.

Ο κ. Σοφικίτης είναι σήμερα Καθηγητής Ουρολογίας, Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1986. Από το 1989 έως το 2000 εργάστηκε στην Oυρολογική Κλινική της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tottori της Ιαπωνίας. Το 1993 και το 1997 ασκούσε τα καθήκοντά του Assistant-Lecturer και του Assistant-Professor, αντίστοιχα, στην Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tottori της Ιαπωνίας. Το 1995 άσκησε καθήκοντα ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell (Cornell University School of Medicine), το 1994 άσκησε καθήκοντα Research Instructor στο Tulane University School of Medicine, New Orleans, Louisiana και κατά τη διάρκεια του 1992 άσκησε καθήκοντα Research Instructor προσδιοριζόμενα από τον ίδιο τον Ζαβό στο εργαστήριο του Π. Ζαβού στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκυ.

Ο κ Σοφικίτης έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 135 πλήρεις δημοσιεύσεις που βρίσκονται στην www.Pubmed.com βάση δεδομένων, έχει αποσπάσει πολλά επιστημονικά βραβεία στο διεθνή χώρο και έχει δημοσιεύσει σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (Lancet) νέες μεθόδους τεχνικής γονιμοποίησης χωρίς σπερματοζωάρια.(Ενδεικτικά: Το περιοδικό Nature Medicine τον έχει αναγνωρίσει δημοσιεύοντας και τη φωτογραφία του ως «πατέρα» αυτών των τεχνικών. Η εφημερίδα San In Chuo Shimbun στο φύλο της 25-12-1999 έχει αναδείξει τις έρευνες του Καθηγητή Σοφικίτη για τις μεταμοσχεύσεις ορχικών κυττάρων ως το 8ο σημαντικότερο γεγονός για την Ιαπωνία το 1999).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *