ΕΝ.Ι.ΕΟΠΥΥ. Επιτακτική η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον ΕΟΠΥΥ. Ναί στά γενόσημα όχι στήν δραστική

ενι εοπυυΜε αφορμή δημοσιεύματα και δηλώσεις του Υπ. Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη περί γενοσήμων φαρμάκων και σχεδίου μετακίνησης 6000 ιατρών ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ έχει να παρατηρήσει τα ακόλουθα:

  1. Λέμε ναι στα γενόσημα αλλά διεκδικούμε, για τους ασθενείς μας, να επιλέγει ο ιατρός το γενόσημα που θα συνταγογραφήσει καθώς είναι ο ΜΟΝΟΣ που έχει την τελική ευθύνη και μπορεί να κρίνει την κλινική αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου σκευάσματος.
  2. Θεωρούμε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει άμεση ανάγκη σοβαρών και γενναίων μεταρρυθμίσεων, μεταρρυθμίσεις όμως που θα εξασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας και που θα προκύψουν μέσα από διεξοδικό διάλογο με τους ιατρικούς φορείς. Μεταρρυθμίσεις που θα αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασφαλισμένους, θα αναγνωρίζουν την προσφορά των ιατρών και θα δημιουργούν θέσεις εργασίας και νέες προοπτικές κυρίως στους νέους ιατρούς που πλήττονται από την ανεργία. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτή η απώλεια οποιασδήποτε θέσης εργασίας.
  3. Η προσπάθεια ΟΛΩΝ πρέπει να είναι η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε την έναρξη λειτουργίας αστικού τύπου κέντρων υγείας απολύτως απαραίτητη. Αυτά, μαζί με τα ιδιωτικά ιατρεία, πρέπει να αποτελέσουν τον ηθμό πρόσβασης προς τα δημόσια νοσοκομεία. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το 80% των “επειγόντων” να αποτελούν περιστατικά που ΔΕΝ θα έπρεπε να φτάσουν ποτέ στα νοσοκομεία.
  4. Η ενοποίηση των δομών της ΠΦΥ με επίκεντρο το ιδιωτικό ιατρείο, ο πλήρης διαχωρισμός πρωτοβάθμιας από την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, το άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ σε ΟΛΟΥΣ τους ιατρούς, η κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων, ο εξορθολογισμός της ιατρικής αμοιβής και η θέσπισης συμμετοχής 5 ευρώ, όπως ακριβώς ισχύει στα νοσοκομεία – κέντρα υγείας, μπορούν και πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο τοπίο στον ΕΟΠΥΥ.

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας σε διεξοδικό διάλογο, χωρίς προκαταλήψεις, με κύριο στόχο να παρέχουμε στους Έλληνες Πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και να δημιουργήσουμε προοπτικές εργασίας στους νέους ιατρούς μας.

Για το ΔΣ της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος                           Ο Γεν. Γραμμ.

Γ. Ελευθερίου                     Χ. Παπασιδέρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *