Ρήξεις Μηνίσκων και Φυσικοθεραπευτική Αποκατάσταση


 

 

Οι μηνίσκοι είναι δυο ημισεληνοειδής χόνδροι του γόνατος, με τον έσω μηνίσκο να έχει σχήμα <<C>> και τον έξω να  έχει σχήμα <<Ο>>. Διακρίνονται τρεις επιφάνειες την άνω που έρχεται σε επαφή με τους μηριαίους κονδύλους, την κάτω που επικάθεται στους κνημιαίους κονδύλους και την έξω που έρχεται σε επαφή με τους συνδέσμους και το θύλακο. Οι μηνίσκοι προσφύονται στερεά με τους κνημιαίους κονδύλους με τα άκρα τους που ονομάζονται κέρατα. Τα πρόσθια κέρατα συνδέονται μεταξύ τους με τον εγκάρσιο σύνδεσμο ή το σύνδεσμο Winslow (Kapandji, 2000; Λαμπίρης, 2007).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η λειτουργία των μηνίσκων είναι να απορροφά τις προς τα κάτω δυνάμεις που δέχονται οι μηριαίοι κόνδυλοι και σε πιθανή αφαίρεση των μηνίσκων ο αρθρικός χόνδρος δέχεται 5 φορές μεγαλύτερες φορτίσεις (Dady & Edwards, 2004).

Οι μηνισκικές βλάβες θεωρούνται συχνές και ο υπεύθυνος  τραυματισμός είναι τόσο μικρός που ο ασθενής πολλές φορές δεν θυμάται πώς έγινε. Γι΄αυτό το λόγο οι ασθενείς με βλάβες στο μηνίσκο προσέρχονται συχνότερα στα τακτικά ορθοπεδικά ιατρεία και όχι στο τμήμα επειγόντων (ΤΕΠ) (Dady & Edwards, 2004). Στη περιφερική ρήξη (ή δίκην λαβής) το τεμάχιο του μηνίσκου αιωρείται στην μεσοκονδύλια εντομή ενώ στην έξω πλευρά συμβαίνουν σύνθετες λοξές ρήξεις γνωστές ως ρήξεις δίκην <<ράμφους παπαγάλου (parrot beak)>> λόγω απότομων στροφικών κινήσεων.

Οι ασθενείς με ρήξη των μηνίσκων προκειμένου να περιγράψουν επεισόδιο έντονου πόνο και απώλειας ελέγχου του γόνατος συχνά χρησιμοποιούν τον όρο <<κλείδωμα>> ή <<μπλοκάρισμα>>. Τα συμπτώματα είναι πόνος, οίδημα, αστάθεια της άρθρωσης του γόνατος και μειωμένη λειτουργικότητα γόνατος.

Tόσο οι ορθοπεδικοί όσο και οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν ειδικές δοκιμασίες για την διάγνωση και την αξιολόγηση των ασθενών με ρήξεις μηνίσκων. Οι ειδικές δοκιμασίες που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι τα test McMarrey, Appley΄s και Bouce test (Magee, 2006; Λαμπίρης, 2007; Gross et al, 2009).

Η ιατρική παρέμβαση στις ρήξεις μηνίκσων μπορεί να είναι (Dady & Edwards, 2004):

1) συρραφή μηνίσκων για περιφερικές ρήξης (συχνά εμφανίζονται σε ασθενείς με ρήξεις πρόσθιου χιαστού συνδέσμου)

2) ανοιχτή μηνισκεκτομή με καλά μακροχρόνια αποτελέσματα και βραδύτερη αποκατάσταση.

3) αρθροσκοπικά με ακριβής διάγνωση, προσεκτική αφαίρεση της βλάβης και διατήρηση της ακεραιότητας όλων των ιστών. Οι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους σε 2-3 εβδομάδες.

Ο φυσικοθεραπευτής αφού ολοκληρώσει την αξιολόγηση του οργανώνει ένα πλάνο αποκατάστασης με βάση το είδος της ιατρικής αντιμετώπισης και τα ελλείμματα που εντόπισε κατά την αξιολόγησή του. Το πρόγραμμα αποκατάστασης οργανώνεται με βάση την ιατρική αντιμετώπιση- οι στόχοι είναι οι ίδιοι αλλά διαφέρει το στάδιο και ο βαθμός που θα εφαρμοστούν οι διάφορες φυσικοθεραπευτικές μέθοδοι. Οι ασκήσεις θα πρέπει να εκτελούνται με βάση την ηλικία, την ιδιότητα (αθλητής, μη-αθλητής) και την ύπαρξη άλλων παθήσεων (όπως οστεοπώρρωση). Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης προτείνεται να εκτελούνται και από το υγιές άκρο το οποίο έχει επιβαρυνθεί λόγω τις αδυναμίας του πάσχοντος και θέλει και αυτό ενδυνάμωση καθώς και από την άρθρωση του ισχίου κια της ποδοκνημικής του πάσχοντος άκρου. Ο φυσικοθεραπευτής θα  πρέπει να έχει ΠΑΝΤΑ στο μυαλό του τις διάφορες ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ που πιθανόν να υπάρχουν ανάλογα και με το ασθενή που έχει απέναντι του ( Paavala, 2002;  Bressel, 2004; Barcia et al, 2012; Ruthland, 2004 ).

Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ  περιλαμβάνει:

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ

ΣΤΟΧΟΣ

ΣΗΜΕΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑ    Μείωση του οιδήματος και του πόνου    Στην άρθρωση του γόνατος
ΑΝΑΡΡΟΠΗ ΘΕΣΗ    Μείωση του οιδήματος
ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΔΕΣΗ    Μείωση του οιδήματος και του πόνου    Στην άρθρωση του γόνατος
ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ    Πρόληψη υποτροπής και περαιτέρω τραυματισμού, μείωση του οιδήματος και του πόνου
ΔΙΑΣΤΑΥΡΟΥΜΕΝΑ ΡΕΥΜΑΤΑ    Μείωση του Οιδήματος    Στο μηνίσκο που έχει υποστεί την ρήξη
ΥΠΕΡΗΧΟΣ    Μείωση του Οιδήματος    Στην άρθρωση του γόνατος με επικέντρωση στον μηνίσκο που έχει υποστεί τη ρήξη
ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ-TENS    Μείωση του πόνου    Στο μηνίσκο που έχει υποστεί την ρήξη
ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ    Αύξηση Ελαστικότητας και προστασία από τραυματισμούς μετά τις ασκήσεις    Γόνατο, Ισχίο, Ποδοκνημική πάσχοντος και υγιούς μέλους
ΡΩΣΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ    Ενδυνάμωση Μυϊκών ομάδων γόνατος    Τετρακέφαλος
ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ    Ενδυνάμωση Μυϊκών ομάδων Γόνατος    Τετρακέφαλος

Οπίσθιοι Μηριαίοι

Γαστροκνήμιο πάσχοντος και υγιούς μέλουςΠΑΘΗΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣΕύρος ΤροχιάςΓόνατο, Ισχίο, Ποδοκνημική πάσχοντος μέλουςΕΝΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣΕύρος Τροχιάς και Ενδυνάμωση Μυϊκών ομάδων ΓόνατοςΓόνατο, Ισχίο, Ποδοκνημική πάσχοντος και υγιούς μέλους

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΕνδυνάμωση Μυϊκών ομάδων ΓόνατοςΓόνατο, Ισχίο, Ποδοκνημική πάσχοντος και υγιούς μέλουςΣΥΓΚΕΝΤΡΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣΕνδυνάμωση Μυϊκών ομάδων ΓόνατοςΓόνατο, Ισχίο, Ποδοκνημική πάσχοντος και υγιούς μέλουςΕΚΚΕΝΤΡΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣΕνδυνάμωση Μυϊκών ομάδων ΓόνατοςΓόνατο, Ισχίο, Ποδοκνημική πάσχοντος και υγιούς μέλουςΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΕνδυνάμωση Μυϊκών ομάδων ΓόνατοςΓόνατο, Ισχίο, Ποδοκνημική πάσχοντος και υγιούς μέλουςΧΡΗΣΗ ΛΑΣΤΙΧΩΝ-ΒΑΡΑΚΙΩΝΕνδυνάμωση Μυϊκών ομάδων ΓόνατοςΓόνατο, Ισχίο, Ποδοκνημική πάσχοντος και υγιούς μέλουςΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ με ανοιχτά και κλειστά μάτια, μονοποδική και διποδική στήριξηΑύξηση ιδιοδεκτικότηταςΓόνατο, Ισχίο, Ποδοκνημική πάσχοντος και υγιούς μέλουςΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ με ανοιχτά και κλειστά μάτια μονοποδική και διποδική στήριξηΑύξηση ιδιοδεκτικότηταςΓόνατο, Ισχίο, Ποδοκνημική πάσχοντος και υγιούς μέλουςΒΑΔΙΣΗ ΣΕ ΑΝΩΜΑΛΟ ΕΔΑΦΟΣΑύξηση ιδιοδεκτικότητας

Πρέπει να τονίσουμε ότι σημαντικό ρόλο στην πλήρη αποκατάσταση έχει η άμεση και πλήρη ιατρική αξιολόγηση, η πλήρη φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση και αποκατάσταση καθώς και η αμοιβαία συνεργασία του ασθενή, του θεράποντα ιατρού και του φυσικοθεραπευτή.

Βενετία Χαραλαμποπούλου1,2, Μανιάτης Κωνσταντίνος3, Αντζουλάς Παναγιώτης4,5 Δρ. Φουσέκης Κωνσταντίνος6,7

1 Φυσικοθεραπεύτρια- Εθελοντική Εργασία στο Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης-  Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

2 Φυσικοθεραπεύτρια- Α.Ε.Κ Τρίπολης

3 Ειδικευόμενος Ορθοπεδικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Τρίπολης

4 Φυσικοθεραπευτής

5 Φοιτητής Ιατρικής Σχολής

6 Καθηγητής Εφαρμογών Τμήματος Φυσικοθεραπείας Αιγίου

7 Εργαστήριο Εμβριομηχανικής και Αθλητικών Κακώσεων Τμήματος Φυσικοθεραπείας Αιγίου

e-mail: venetiaphysiotherapy@gmail.com, kostasmaniatis@hotmail.com

 

15 thoughts to “Ρήξεις Μηνίσκων και Φυσικοθεραπευτική Αποκατάσταση”

  1. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΟΡΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΟΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.

  2. Αυτα συμβαινουν στη χωρα της φαιδρας πορτοκαλεας !

    Ετσι ειναι οταν επιτρεπουμε ,με την ανοχη μας ,να μην εφαρμοζεται η αξιοκρατια και ο καθενας να ανακατευεται στις υποθεσεις του αλλου !!!

    ” Ελα καϋμενε και συ … ¨,η κλασικη φραση που θα ακουσεις οταν ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ και θιξεις κατι περιεργο και παρανομο !
    Ασε που θα σε βαφτισουν γραφικο ,ανοητο ,φασιστα και αλλα τετοια κοσμητικα επιθετα οι Ελληναρες που τους εθιξες !

    Αθεραπευτα ηλιθιοι …

  3. κύριε Μανώλη ως φυσικοθεραπευτές οταν αρχιζουμε το προγραμμα αποκαταστασης που έχει προηγηθεί συννενόηση με τον θεραπών ιατρο, αναφέρουν οι συγγραφείς για την συνεργασια, ο φ/θ δεν θα πρέπει να εντοπίσει τα ελλέιματα? να ελεγξει τι ποσοστό αυτων έχουν αποκατασταθεί! ή κάθε 3 μέρες θα στέλνουμε τον ασθενή να κάνει γωνιομέτρησεις για να δούμε τις μοίρες κερδίσαμε? Αυτό εννοούν οι συναδελφοι φυσικοθεραπευτές!

  4. Ως Φυσικοθεραπευτής ΑΛΛΑ ΚΑΙ φοιτητής Ιατρικής θα ήθελα να σας ενημερώσω οτι : η φυσικοθεραπευτή αξιολόγηση (υπάρχει και παρακάτω παραθέτω τον όρο) δεν έχει να κάνει με τη διάγνωση (από τον φυσικοθεραπευτή) ΑΛΛΑ με την επιλογή του σωστού προγράμματος θεραπείας που θα ακολουθήσει ο φυσικοθεραπευτής (αφού πρώτα έχει γίνει διάγνωση από τον ιατρό) προς όφελος του ασθενή … Φυσικοθεραπευτής και Ιατρός δεν είναι εχθροί αλλά είναι μια ομάδα που στόχο έχει την πλήρη αποκατάσταση του ασθενούς με σκοπό την ΑΣΦΑΛΗ επιστροφή του στην καθημερινότητα.. Με μια απλή λαϊκή έκφραση ” άλλα τα χωράφια του ενός άλλα του άλλου”.. Δε μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν στο εξωτερικό Ιατρός και Φυσικοθεραπευτής να συνεργάζονται και στην Ελλαδα να σφάζονται…..!!!!! Όσο για το “Αθεράπευτα ηλίθιοι” και τα άλλα κοσμητικά επίθετα δε θα σχολιάσω τίποτα… ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : στην Ελλάδα ή υπάρχουν μερικοί λάθος άνθρωποι που ασκούν αυτές τις δυο επιστήμες ή απλά εγώ διάλεξα λάθος επαγγέλματα ..

    Ένας ανόητος, φασίστας, αθεράπευτα ηλίθιος, φυσικοθεραπευτής, φοιτητής ιατρικής και ΝΕΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΛΛΟΝ…

  5. Παναγιωτη Α. ,
    Βεβαιως και εχεις μελλον !
    Αλλα οχι στην Ελλαδα .
    Οταν θα βρεθεις σε μια πολιτισμενη χωρα ,εκει οπου ο καθενας γνωριζει τους περιορισμους αλλα και την δυνατοτητα συνεργασιας με ομορα επαγγελματα και ειδικοτητες τοτε θα καταλαβεις περι τινος προκειται …
    Προς το παρον ας μεινουμε στο συμπερασμα περι λαθος ανθρωπων σε λαθος θεση …

  6. Θα μου επιτρέψετε να πιστέψω τον φυσιοθεραπευτή και φοιτητή ιατρικής ο οποίος γνωρίζει και τις δυο επιστήμες .ο γιατρός δεν πρεπει να απαξιώνει τον φυσιοθεραπευτή αλλα να συνεργάζεται για το καλο του ασθενή .αλοιμονο μου αν αρρωστη πεσω. σε τέτοια διαμάχη .
    Οι γιατροί συχνά κάνουν λάθη Ας μην βάζετε τον εγωισμό σας πάνω απο την υγεία μας
    Ισως όταν γράφατε πανελλήνιες σταθήκατε. ποιο τυχαιροι να που ο φυσιοθεραπευτης σπουδάζει ιατρική Οι θεραπευτες πρεπει να διαθέτουν γνώσεις συνθέτη σκέψη Και προ πάντων ΑΓΑΠΗ. Για τον άνθρωπο

  7. Καλησπέρα σε όλους
    Τελικά εγώ μπήκα να διαβάσω και να ενημερωθώ γιατί έχω κάποιο χρόνιο μικρό προβληματάκι στο γόνατο και αντί για συμβουλές και εμπειρίες των ειδικών γιατρών ή φυσιοθεραπευτών, βρέθηκα για μία ακόμη φορά, σε μία φαγομάρα Ελλήνων επιστημώνων. Ετσι δεν θα πάμε ποτέ μπροστά και λυπάμαι ειλικρινά !!!!! Να είστε καλά σας ευχαριστώ.

  8. Αν θελεις συμβουλες και οδηγιες για την παθηση σου ,αγαπητη Annie θα πρεπει να απευθυνθεις στον ιατρο σου και αν δεν τον εμπιστευεσαι σε καποιο site της Ελληνικης Ορθοπαιδικης εταιριας και οχι σε site Ιατρικου συλλογου .
    Να ξερουμε και τι ψαχνουμε και που …

  9. Ο κυριος που εκανε το πρωτο σχολιο (Μανωλεας) καταρχας καλα θα κανει κ ο ιδιος να αφησει τους ορθοπεδικους να κανουν την δουλεια τους οπως και τους φυσικοθεραπευτες. Επισης να μην επιτιθεται λεκτικα ουτε να απαξιωνει την επιστημη της φυσικοθεραπειας διοτι εκτιθεται. Ο Παγκοσμιος Οργανισμος Υγειας δηλωνει οτι η ο φυσικοθεραπευτης αξιολογεί, σχεδιάζει και υλοποιει προγράμματα αποκαταστασης…..η συνεχεια εδώ http://www.who.int/hrh/statistics/Health_workers_classification.pdf. Αν ο ιδιος θελει να ερμηνεύει τετοιους ορισμους κατα το δοκουν δικαιωμα του αλλα δεν θα ξεχασουμε κ αυτα που ξεραμε.

  10. Καλησπέρα σας!
    Θα ήθελα σας παρακαλώ τη βοήθεια σας.Έκανα εγχείρηση έσω μηνίσκου στις 14/11/2013 στη Γερμανία.Όλα πήγαν μια χαρά και η ανάρρωση μου.Δε χρειάστηκα φυσιοθεραπεία μου είπε ο γιατρός.Με είδε για τελευταία φορά μετά από 6 βδομάδες από την επέμβαση (αρθροσκόπηση).Μέχρι τότε ήμουν μια χαρά.Μετά από 2 ημέρες χόρεψα ελάχιστα (κρητικούς χορούς)και χτύπησα το γόνατο στο τραπέζι.Από τότε έχω κάποιες ενοχλήσεις.Το νιώθω πιο κουρασμένο και γενικώς το νιώθω διαφορετικά,από το μη εγχειρισμένο.Πόνους δεν έχω,αλλά νιώθω κάπως, σαν να μη μπορώ να το βολέψω.
    Θα παρακαλούσα κάποιος να μου δώσει κάποια συμβουλή.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
    Φανή.

  11. Αγαπητη Κα Φανη,

    Δεν ειμαι ορθοπεδικος, φανταζομαι ομως οτι αυτη τη συμβουλη θα σας εδινε και οποιοσδηποτε συναδελφος ορθοπεδικος.
    Θα απευθυνθειτε στον ορθοπεδικο που σας εξετασε την τελευταια φορα και αν δεν ειναι δυνατον σε καποιο συναδελφο του, ο οποιος, μετα απο κλινικη εξεταση θα σας ενημερωσει για το αν και πιο προβλημα υπαρχει στο γονατο σας.

    Συμβουλες στο ιντερνετ και απο τηλεφωνου υποδηλωνουν κακη ιατρικη και δεν πρεπει να τις επιδιωκετε …

  12. EIMAI ΑΝΔΡΑΣ 72 EΤΩΝ, ΖΥΓΙΖΩ 92 ΚΙΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ.
    ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΣ 2-3 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΠΙ 45 ΛΕΠΤΑ, ΚΑΝΩ ΔΙΑΔΡΟΜΟ 2-3 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 3,5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΣΕ 45 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΚΑΝΩ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΟΥ ΟΤΑΝ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ.
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:

    ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΚΑΙ ΣΦΥΞΙΜΟ ΣΤΟ ΔΕΞΙ ΜΟΥ ΓΟΝΑΤΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΧΩ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ή ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΟΥ. ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΙΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙ 4 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕ ΠΑΤΕΡΙΤΣΕΣ. ΕΒΓΑΛΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΎΘΗΚΑ ΔΥΟ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ.
    Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΦΟΥ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΜΑΓ. ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ, ΜΟΥ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΥΠΟΜΟΝΗ ΓΙΑ 1-2 ΜΗΝΕΣ ΩΣΤΕ ΜΕ ΠΑΓΟ, ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΙΣΩΣ ΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΜΕ…..
    Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ, ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΑΦΟΥ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΜΑΓ. ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ, ΜΟΥ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΣΩ ΜΗΝΙΣΚΟΥ.

    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ, ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΜΙΑ ΤΡΙΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΡΙΝ ΛΑΒΩ ΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΔΩΣΕΤΕ;

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ.

  13. Καλό είναι η τρίτη γνώμη να γίνει από έναν ιατρο που θα σας εξετασει για να έχει πλήρη εικόνα…. από το ιντερνετ δεν είναι εφικτό και ότι σας πούμε δεν θα είναι αξιόποιστα……. το εμαιλ μου αναγραφεται στο τελος του άρθρου αν επιθυμειτε στειλτε μου τα στοιχεια σας να επικοινωνησω μαζί σας για να σας παραπεμψω στους ειδικους!!!!!!!!

  14. καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω κατι ! με χτυπησαν στο γονατο με τακλιν στο ποδοσφαιρο και πηγα σε 3 ορθοπεδικους και μου ειπε ο ενασ οτι δεν εχω τιποτα ο αλλος οτι εχω κακωση στον μηνισκο και ο 3 τοσ να κανω μαγνιτκη αλλα δεν υπαρχει η οικονομικη δυνατοτητα να την κανω επομενως τι πρεπει να κανω τωρα αν ειναι κατι αλλο εκτος απο κακωση ισως και μια ρηξη μηνισκου ?

  15. βεβαιως και υπαρχει φυσιοθεραπευτικη αξιολογηση οπως και σε καθε ευσυνειδητο ελευθερο επαγγελματια…ακομη και υδραυλικο να ζητησετε θα κανει υδραυλικη αξιολογηση….δε καταλαβαινω γτ θιχτηκε ο γιατρος κι αν η ιατρικη διδασκει φυσικοθεραπεια τοτε να μη συνταγογραφουν οι γιατροι ”δινολουτρα αυχενος” γτ γελανε και τα παρδαλα κατσικια!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *