Χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές κι εργαζόμενοι στην υγεία στους δρόμους της Μαδρίτης

Χιλιάδες επαγγελματίες και χρήστες δημόσιας υγείας στη Μαδρίτη διαδήλωσαν σήμερα στην ισπανική πρωτεύουσα εναντίον του σχεδίου της περιφερειακής κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση πολλών δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

Ντυμένοι με τις λευκές μπλούζες τους, γιατροί και νοσηλευτές διαδήλωσαν μαζί με χιλιάδες άλλους πολίτες στο κέντρο της Μαδρίτης φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της «δημόσιας υγείας».

«Η ιδιωτικοποίηση δεν θα φέρει μείωση του κόστους», δήλωσε ο Χουάν, ένας 45χρονος γιατρός που εργάζεται σε νοσοκομείο της Μαδρίτης και είχε συμμετάσχει στην πρώτη διαδήλωση του προσωπικού στον τομέα της υγείας στις 7 του περασμένου Ιανουαρίου.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα πολλών συνδικάτων, οι διαδηλωτές είχαν στην κορυφή της πορείας τους ένα μεγάλο πανό που έγραφε: «Η υγεία δεν πωλείται, προασπίζεται». Διέσχισαν μία από τις κυριότερες λεωφόρους της πόλης, από την πλατεία Κολόν έως το ισπανικό υπουργείο Υγείας.

«Μπορούν να γίνουν εξοικονομήσεις αλλού αλλά δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν τα νοσοκομεία», διαμαρτυρήθηκε η Φίνα Μαρτίνες, 60 ετών, που πηγαίνει συχνά σε ένα νοσοκομείο στη Μαδρίτη και την αφορούν ιδιαίτερα τα σχέδια ιδιωτικοποίησης.

Η Μαρτίνες κρατούσε μια πικέτα που έγραφε: «Πωλούν την υγεία», ένα σλόγκαν που επαναλάμβαναν οι διαδηλωτές όπως και «Σώζουν τις τράπεζες αλλά κλείνουν τα νοσοκομεία» ή ακόμα «Δεν παίζει κανείς με την υγεία».

Το προσωπικό των νοσοκομείων διαμαρτύρεται για το σχέδιο μεταρρύθμισης των περιφερειακών αρχών που προβλέπει την απόδοση στον ιδιωτικό τομέα της διαχείρισης 27 κέντρων υγείας ή κλινικών έξι νοσοκομείων της περιοχής.

Το σχέδιο εγκρίθηκε από το περιφερειακό κοινοβούλιο στις 27 Δεκεμβρίου και αναμένεται να εφαρμοστεί μέσα στο 2013.

Οι ειδικευμένοι γιατροί της Μαδρίτης προγραμματίζουν να καλέσουν σε απεργία μια ημέρα την εβδομάδα αν η περιφερειακή κυβέρνηση δεν εγκαταλείψει το σχέδιο.

Απεργιακές κινητοποιήσεις προβλέπονται εξάλλου για το τέλος του μήνα έπειτα από κάλεσμα διαφόρων ενώσεων και συνδικάτων στον τομέα της υγείας.

Ο περιφερειακός υπουργός Υγείας Χαβιέρ Φερνάντες-Λασκέτι δήλωσε σήμερα πως οι κινητοποιήσεις αυτές «δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα της κοινωνίας».

Είπε πως ο περιφερειακός προϋπολογισμός του 2013 περιλαμβάνει περικοπές περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ μόνο στον τομέα της υγείας.

Η περιφέρεια της Μαδρίτης, η οποία κυβερνάται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και έχει πληγεί σκληρά από την οικονομική κρίση, έχει λάβει διάφορα μέτρα λιτότητας προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της.

http://www.zougla.gr/kosmos/article/xiliades-giatri-nosileftes-ki-ergazomeni-stin-igia-stous-dromous-tis-madritis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *