Και πριμ για αναξιόπιστα φάρμακα!

Ταφόπλακα για την υγεία είναι η υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου, που ψηφίστηκε στη Βουλή την Κυριακή το βράδυ. Η επόμενη μέρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαγράφεται ζοφερή, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς η συρρίκνωση των δημόσιων νοσοκομείων, η δραματική μείωση του προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών κ.λπ.), οι τραγικές περικοπές σε φάρμακα και οι επικίνδυνες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικά υλικά αναμένεται να προκαλέσουν σοκ στους ασθενείς, που σήμερα έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ τις υπηρεσίες του ΕΣΥ.

Οσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ανακοινώσει «ψαλίδι» ύψους 1 δισ. ευρώ για φέτος. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα για φάρμακα δεν θα ξεπεράσουν τα 2.880.000.000 ευρώ.

Το υπουργείο Υγείας σκέφτεται να πετύχει αυτόν τον στόχο με την προώθηση φτηνών γενόσημων φαρμάκων, που θα φτάσουν έως και το 50%, αντί των ακριβών πρωτοτύπων.

Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που οι γιατροί συνεχίσουν να γράφουν τα πρωτότυπα σκευάσματα στους ασθενείς τους, γιατί δεν θα εμπιστεύονται τα φτηνά γενόσημα από την Ινδία και την Κίνα που θα έρθουν, μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ);

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το υπουργείο να δώσει «μπόνους» 200 περισσότερες επισκέψεις στους γιατρούς του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για να τους πείσει να συνταγογραφούν γενόσημα. Παράλληλα για να «χρυσώσουν το χάπι» στους ασθενείς σκέφτονται να είναι μηδενική η συμμετοχή τους στα γενόσημα. Αντίθετα στα ακριβά φάρμακα η συμμετοχή των ασφαλισμένων που σήμερα είναι 10%-25% δεν αποκλείεται να αυξηθεί έως και 30%. Τις πληροφορίες για το «μπόνους» γιατρών διαψεύδει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης, όχι όμως και για το ποσοστό συμμετοχής: «Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος περικοπής ενός δισ., τότε δεν αποκλείεται να γίνει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς θα έχουν μικρότερη συμμετοχή στα ελληνικά γενόσημα». Ελάτε όμως που οι διαγωνισμοί της ΕΠΥ ουσιαστικά πετάνε έξω τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες, γιατί οι τιμές είναι κάτω του κόστους για τα ελληνικά δεδομένα, όπως καταγγέλλει η ένωσή τους; Αρα είναι διάπλατος ο δρόμος για τα made in China γενόσημα!

Ακόμη στο νέο Μνημόνιο κόπηκαν 50.000.000 ευρώ από το κονδύλι για τις εφημερίες, που έπεσε στα 320.000.000 έναντι των 450.000.000 ευρώ που απαιτούνται, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς που έχουν ακόμα πρόσβαση στο ΕΣΥ (γιατί 1.000.000 άνεργοι-ανασφάλιστοι δεν έχουν πλέον, εκτός εάν πληρώσουν);

Σημαίνει ότι εκατοντάδες κλινικές (καρδιολογικές, χειρουργικές, ορθοπεδικές, μαιευτικές κ.λπ.) βάζουν λουκέτο στα θεραπευτήρια, γιατί δεν έχουν το προσωπικό ασφάλειας για να λειτουργήσουν.

Εάν σε αυτό προσθέσουμε και τους 1.800 γιατρούς που συνταξιοδοτήθηκαν από το 2010-11, τους 7.500 εργαζομένους (νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό κ.λπ.) που έληξαν οι συμβάσεις τους ή συνταξιοδοτήθηκαν, αλλά και την εντολή του Μνημονίου, που λέει ότι για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις αντιστοιχεί μία πρόσληψη, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος τις τραγικές ελλείψεις… Σε αυτήν την εικόνα να προσθέσουμε και ότι τα νοσοκομεία δεν πληρώνουν τους προμηθευτές, γι’ αυτό πολλά δεν έχουν γύψο και αποστειρωμένα γάντια κ.λπ.

Το τελευταίο κομμάτι στο παζλ, που αποκαλύπτει τη ζοφερή εικόνα του ΕΣΥ, είναι οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Ηδη το νοσοκομείο του Ρεθύμνου «ενοποιείται» με αυτό των Χανίων, το νοσοκομείο Καστοριάς με των Γρεβενών, της Κομοτηνής με την Αλεξανδρούπολη κ.λπ.

Φανταστείτε έναν άνεργο πολίτη, που δεν έχει χρήματα για φάρμακα, να πρέπει να μετακινηθεί σε άλλον νομό όπου βρίσκεται η κλινική που χρειάζεται, και όταν φτάνει εκεί να υπάρχουν ελάχιστοι εξαντλημένοι γιατροί και νοσηλευτές για να τον βοηθήσουν…

Ρίτα Μελά

http://www.dimokratianews.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *